2018/06/07

Címlap

„Rögtönítélő bíróságosdit játszanak velem”

Néhány sértődött bíró meg tudja bolygatni azt a nyugalmat, amely egészen mostanáig jellemezte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) munkáját. A külső szemlélőnek ebből fakad a rendezetlenség látszata – fejtette ki lapunknak Handó Tnde, a szervezet vezetője. Mint mondta, fel sem merült benne, hogy távozzon a posztjáról.

Számláló

Térfigyelő kamerák és bűnözési ráták

A világ egyre több nagyvárosában gondolják azt, hogy a köztéri megfigyelő kamerák segítenek a bűnözés visszaszorításában. A kamerák munkáját gyakran képfelismerő szoftverek segítik, de például Chicagóban arra is van példa, hogy helyi, akár a bűnözőket is ismerő lakosokat vonnak be az adatok feldolgozásába. Összeállításunkban a világ öt legjobban bekamerázott városát mutatjuk be.

Szerintem

Nem fosztogatnak, hanem osztogatnak

Miközben sokan kvázi tényként kezelik, hogy Magyarország a következő, 2021-től induló uniós költségvetési időszakban a mostani támogatásokhoz képest „alapból” több mint húszszázalékos vágással számolhat, addig erről még nem született döntés.

Négy negyed

Furcsa idők furcsa hírnökei: a jobboldal Milo-problémája

A jobboldal egy részének az a problémája Milo Yiannopoulosszal, hogy nyíltan buzi és „házasságban” él egy másik férfival.

Mátrix

Beindult a haderőreform

Újra lesz magyar kézifegyvergyártás, az utóbbi hónapokban több jelentős honvédelmi beszerzés is történt. Megindult a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kivitelezése.

Mátrix

Szocialista fejlesztési ügynökség

Augusztus közepéig biztosan nyomoz az ügyészség a Gyurcsány–Dobrev család érintettségét is felvető EMIR-ügyben – értesültünk.

Pro és kontra

Nagy szuverenitásvita - Stop Soros kontra stop igazságszolgáltatás

Hogy látják a jogászok az Alaptörvény és a büntető törvénykönyv módosítását? Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója és Ligeti Miklós, a Transparency International jogi vezetője ütköztette véleményét.

Mátrix

Pápai lobogó vagy fehér zászló?

Tovább élesedik a konfliktus Ferenc pápa és a katolikus egyház konzervatív szárnya között.

Mátrix

Baloldali eszmék – jobboldali értékek

Az olasz választásokon nem a baloldal győzött a jobboldal ellen vagy fordítva. Hanem a lent a fenttel szemben. A nép az elit felett. A szolga az úr ellen – mondta lapunknak Diego Fusaro, az olasz filozófus.

Mátrix

Éles tűszúrásokkal az establishment ellen

A közösségnek illiberális támasztékok is kellenek. A rendőrség, a hadsereg, az oktatás és a tisztelet sohasem lehet liberális. Németországban sokan szeretnének migránsok nélküli, német jövőt – nyilatkozta a Figyelőnek Götz Kubitschek, a könyvkiadó politikai aktivista.

Mátrix

Új „jakobinus” korszak következhet

A hagyományos jobb- és baloldalt egyaránt tönkretette a korrupció, a pénz, valamint a magamutogatás. Macron a posztkommunista szakszervezetekkel küzd – nyilatkozta a Figyelőnek Chantal Delsol, a francia filozófus, író a V4-es magyar elnökség kiemelt eseménye, az Európa jövője című konferencia kapcsán. 

Mátrix

Nem a pillanatnyi népakarat a fontos

A konfliktust nem lehet úgy megoldani, hogy a palesztinok izraeli állampolgárságot kapnak, mert így húsz év múlva a zsidó állam muszlim többségűvé válna.

Mátrix

Milliárdos migráns

Roman Abramovics, az orosz milliárdos megunta, hogy a britek szórakoznak a vízumával, így izraeli állampolgár lett.

Mátrix

Merkel kőlevese

Berlin legújabb „reformterve” a következő soros uniós elnökséget adó Ausztria kancellárjának, Sebastian Kurznak és az eurózóna nettó befizetőinek szól, akik a brexit után nem hajlandók még jobban a zsebükbe nyúlni.

Mátrix

Szlovén jobboldali győzelem

A véglegesnek mondható hivatalos eredmények alapján a mintegy 25 százalékos támogatással fölényes győzelmet arató Janez Janša volt miniszterelnök pártjának nehéz lesz kialakítania a kormánykoalíciót, hiszen a jobboldali kis pártok mellé meg kellene nyerniük a centrista, liberális vagy baloldali formációk valamelyikét.

Mátrix

Tabudöntő Varsó

Messzire vezető találgatásokra ad alkalmat Lengyelország ajánlata az USA-nak: nyisson katonai támaszpontot náluk, a V4-ek kulcsállamában, és telepítsen oda nem kisebb erőt, mint egy teljes páncéloshadosztályt.

Mátrix

Almapatriotizmus Lengyelországban

Az utóbbi években a lengyelek jelentősen megváltoztatták az alkoholfogyasztási szokásaikat, és közben ösztönözték az olyan alkoholtartalmú italok hazai termelését, amelyeknek nem volt  túl nagy hagyománya történelmük során.

Mátrix

Ukrán exodus

A 27 esztendeje független Ukrajnában mindmáig csupán egyetlen népszámlálásra került sor, 2001-ben. A Szovjetunió felbomlásakor még 52 milliós ország lakossága egy évtized alatt 48,5 millió főre csökkent, ez év márciusában pedig a hatóságok 42,3 milliósra becsülték a lélekszámot. Az apadás mindennapos.

Mátrix

Börtönbe vinné a marháit

Nem mindennapi helyzettel találta szemben magát az elmúlt hetekben a szerb igazságügy és büntetés-végrehajtás. A média előszeretettel „vette  elő” híradásaiban nap mint nap egy hányatott sorsú dél-szerbiai fiatal földműves történetét és  számolt be a legújabb fejleményekről.

Skynet

Űrverseny vagy szájkarate?

Az Amazon vezére most újabb űrterveket jelentett be: egy NASA-val közös holdbázist álmodott. A Virgin-csoport főnöke, Richard Branson folytatja „űrhajója” tesztjeit. A nagy dumás Elon Musk pedig még mindig nem tett le a Mars meghódításának a tervéről, pedig a sokadszorra módosított határidő is vészesen közeleg. Mennyi a konkrétum a folytonos ígérgetések mögött? Eláruljuk: nem sok.

Való Világ

Egészségtelenek a gluténmentes termékek?

Rengeteg ember képzeli magáról, hogy cöliákiában szenved. A kifejezetten nekik készült termékek forgalmazása dollármilliárdos üzlet lett.

Való Világ

Nem kért a diplomából

Suppan Márton önerőből, mindössze öt év alatt mintegy 400 millió forintos vállalatcsoportot épített fel a semmiből. A prepaid kártyákkal foglalkozó cégének már közel kilencven  országban vannak ügyfelei.

Való Világ

Új generációs gyümölcsösök

Az éghajlati változásokkal együtt alakul át a gyümölcsök szezonja, miközben az ültetvényeken sok helyütt új generációs termelést terveznek.

Való Világ

Adóparadicsom a gazdáknak?

Összefoglalta a következő ötéves időszakra vonatkozó elképzeléseit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), azt is kifejtve, hogyan gyarapítaná „jólétben” a magyar vidéket.

Való Világ

Atyaég, taxival kell mennem…

Ideje lenne már megújítani az egyre borsosabb árú fővárosi taxis szolgáltatásokat.

Való Világ

A sárkány menetelése

Egy neves világranglista ötödik és kilencedik helyére is kínai óriásvállalatok termékei kerültek. A top 10-be jutás ténye talán nem is annyira meglepő ma már, de mi lesz itt néhány év múlva? Elszürkülnek szeretett és erős márkáink?

Pénz beszél

Szoros marad a költségvetési gyeplő

A feltörekvő piacokon és az Olaszországban zajló események apropóján a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésének üzenetét „küldi” a kormány a befektetőknek.

Pénz beszél

Jól járnak a nyugdíjasok

A kormányzati tervek szerint jövőre átlagosan akár 64 ezer forinttal is többet kaphatnak kézhez az idősek.

Pénz beszél

Nem lettünk kivándorlóország

Bár évek óta azzal kampányolnak az ellenzéki pártok, hogy Magyarországról „mindenki” elmegy, az Eurostat friss adatai szerint a magyar munkavállalók 5,2 százaléka dolgozik külföldön. Ez kisebb arány, mint a térségi átlag.

Cappuccino

Pál Tibor

Általános, így adóhatósági elvárás is a könyvviteli szakma rendezettsége, a szolgáltatók jogkövetésének előmozdítása, de egyelőre ehhez jogszabályi előny nem társítható. A minősített könyvelőket közép- és hosszú távon a piac értékelné fel – véli a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke.

Társadalom

Új norma születik

A Terror Háza Múzeumot is fenntartó közalapítvány és a Századvég Alapítvány közös szervezésében, a magyar V4-es elnökség égisze alatt megvalósult konferencia- és előadás-sorozat bizonyította: Magyarország nemcsak hogy felkészült a XXI. századra, de másokat is taníthat arra, hogyan kell csinálni.

Társadalom

Nem lóverseny a fogyás

Elhíztunk. Nem mindenki, de sokan. Az ipar kínálja a gyors és könnyű megoldásokat, ám a fogyás kitartás nélkül nem megy. Hosszú távú eredményt csak fokozatosan lehet elérni, és a szélsőségeket mind a táplálkozásban, mind a mozgásban kerülni kell.

Sport

Kemény-idők végén, kemény idők előtt

Mérföldköveket jelenthetnek a május események vízilabdánkban: Kemény Dénes a kapitányi és az elnöki poszt 21 évnyi együttes betöltése után vonulhat háttérbe, míg a férfibajnokságban a 18 esztendőt követően újra aranyat ünneplő Ferencváros sikere nyithat új korszakot.

Kultúra

Magyar öntudat nélkül el fog veszni az ország

Miként gyengíti nemzetünk immunrendszerét, a nemzeti gondolatot a szellemileg kiüresedett baloldali kulturális holdudvar, folyamatosan újjáépítve saját véleményformáló elitjét? Erről beszélgettünk a Magyar Időkben megjelent s nagy port kavart cikksorozat szerzőjével, Szakács Árpáddal, valamint a megoldásról, miszerint a konzervatív kultúrát hálózatrendszerré kell szervezni.

Kultúra

Mesehallgatóból könyvolvasó

Június 7–11. között 89. alkalommal rendezik meg az Ünnepi Könyvhetet és a 17. Gyermekkönyv Napokat, a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepét.

Kultúra

Épületek és muzsika

Harminchat fokos kánikula, tűzforró aszfalt, hőségtől remegő levegő, vasárnap délelőtt fél 11. Az utcák gyakorlatilag üresek, de a Várkert Bazár bejárata előtt kis csoportosulás várja, hogy bejut-e. Nyári koncertcsemege, ingyenes varázslat.

Oktogon

A bírói függetlenségről

Új hullámokat vet a közéletben a bírói függetlenség kérdése.  Sokan és sokféleképpen értelmezik ezt, azonban mindenki elsősorban a struktúra, a szervezet szempontjából teszi.

Korábbi lapszámok