2018/05/17

Címlap

„A jóisten megadta az elégtételt”

Felelősségtudat, „buzgóság” és odaadás a hitben, félelem nélkül élni, valamint az ifjúsággal való törődés – foglalta össze Brenner József, a boldoggá avatott Brenner János szellemi hagyatékát a vértanú pap testvére. Az atya szerint a katolikus egyház „túléli” a liberálisok támadását, miként a kommunizmust és a nemzetiszocializmust is sikerült átvészelnie. 

Számláló

Házasodás 2018

Egy átlagos 100 fős esküvő minimálisan 3 millió forintból hozható ki, a maximum a csillagos ég, de nagyjából 30 millió forint.

Szerintem

Öt alá

Rég volt ilyen jó bőrben a gazdaság, mint amilyenben most van – ezt jelentette a KSH. Pontosabban: kiigazítás nélkül 4,4, az alapfolyamatokat megragadva, a szezonalitást és a munkanaphatást kiszűrve ennél még impozánsabb, 4,7 százalékos növekedést mutat az első negyedéves adat. Mondhatni: öt alá.

Négy negyed

Raffaello és szelfibot

Raffaello 1508-ban, II. Gyula pápa hívására érkezett a Vatikánba. A felkérés az egyházfő részéről arra vonatkozott, hogy a festőfejedelem készítsen freskósorozatot a vatikáni palota szobáiban (stanzáiban).

Mátrix

Nem lesz Heller-kedvenc az új Jobbik-elnök

A Jobbik lépett elsőként az ellenzéki oldal veresége után, hiszen már meg is választották az új elnöküket Sneider Tamás személyében. A volt szélsőjobboldali politikus Vona Gábor politikáját folytatná.

Mátrix

Új kormány – új kihívások

Ezen a héten megalakul az új kormány, és május 23-án meg is tartja első ülését – derült ki a miniszterek parlamenti meghallgatásán.

Mátrix

Felzárkózás a XXI. századhoz

Hamarosan kezdődik a Semmelweis Ignác-emlékév, a nemzetközi hírű tudósról elnevezett egyetemen pedig nagyszabású fejlesztési projekt indul. Úgy tudjuk, összességében százmilliárdos nagyságrendű programról van szó.

Mátrix

Jöhet a kétharmados korrekció

A választási eredmény nyomán a Fidesz–KDNP ismét ellenzéki közreműködés nélkül tud kétharmados jogszabályokat módosítani, így végre sor kerülhet az egyházügyi törvény letisztázására is.

Mátrix

A közös kedvenc, Ausztria

Bécs ügyesen lavírozik az európai nagyhatalmak között, Európa új mintaállamává vált.

Mátrix

Vezéráldozat a Volkswagennél

A VW 25 milliárd dollár büntetést és kártérítést fizetett, Amerikában 350 ezer autót vásároltak vissza. Németországban a dízelautó-eladások aránya a korábbi ötven százalékról egyharmadra esett vissza.

Mátrix

Nem működik a német modell Kínában

Az ázsiai cégek sokkal gyorsabban zárkóznak fel – állami hátszéllel –, mint ahogy azt a német vállalatoknál gondolták.

Mátrix

Atomprogram és vállalati érdekek

Trump amerikai részről felmondta az iráni atomprogramra vonatkozó megállapodást, és szankciókat ígért. Ezzel a perzsa állam újra fizetőképessé vált piacáról igyekszik kiszorítani az európai vállalatokat.

Mátrix

A putyini Oroszország rögös útja 2024-ig

Vlagyimir Putyin új programja tovább fokozza a Nyugattól való elfordulást és a keleti orientálódást. Az orosz elnök a korábbiaknál erősebben koncentrál a gazdaság megerősödésére.

Mátrix

Újabb kivándorlási hullám indulhat Afganisztánból

A Nyugat Afganisztán-politikája teljes csőd. Az ország háromnegyedét a tálibok ellenőrzik, a kábítószer-termelés ismét a csúcson van, így újabb migrációs hullám várható.

Mátrix

Lázadás Európa ellen

Az EU és nemzetei között súlyos szakadás mutatkozik. Az európaiaknak nincs ráhatásuk a saját ügyeikre. Tökéletes illusztrációja ennek a bevándorlás kérdése – nyilatkozta lapunknak Bertrand Mathieu, a párizsi Sorbonne professzora.

Mátrix

Társadalmi krízis Horvátországban

Hamarosan több tízezer magyar turista árasztja el Dalmáciát és Isztriát, mit sem sejtve arról, hogy a csodálatos tengert és épített, valamint természeti szépségeket, jó vendéglátást kínáló idegenforgalmi programok országában milyen társadalmi és szociális problémákkal küzd a társadalom.

Mátrix

Hiányos államháztartás – feszültség Bukarestben

A jövőre esedékes elnökválasztás előszeleként totális háború alakult ki Klaus Johannis román jobbközép államfő és  a bukaresti szociálliberális kormány között. A bel- és külpolitikai nézetkülönbségek után a gazdasági kérdésekben is egymásnak estek. Az elnök szerint a kabinet elvesztette az államháztartás fölötti ellenőrzést, populista politikát folytat és elzálogosítja a fiatalok jövőjét.

Mátrix

Megmenthető-e a marosvásárhelyi magyar orvosképzés?

Áprilisban úgy döntött a dominánsan román vezetőségű Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE), hogy egyesül a városban 28 éve létrehozott román tannyelvű Petru Maior Egyetemmel. A fúzió az erdélyi magyar orvos- és gyógyszerészképzés teljes elsorvasztásával fenyeget.

Skynet

Egyedül vagyunk?!

Magyar kutatók is hozzájárultak ahhoz, hogy immár több mint 3700, a Naprendszerünkön kívül keringő bolygót azonosítottak, de ez a szám rövidesen  megduplázódhat. Talán egyszer sikerülhet oxigént és vizet is kimutatni más napok körül mozgó planétákon, s ha tudjuk, merre kell keresgélni, elvben nagyobb eséllyel foghatunk idegen értelemre utaló rádiójeleket. Vagy az egész csak hiú remény?

Skynet

A rák okosan öl

Egyre kevésbé igaz, hogy a rák gyógyíthatatlan, ám az új, ígéretes terápiák csak lassan terjedhetnek. Egy friss kutatás kapcsán megnézzük, hol tart ma a daganatos betegségcsoportok gyógyítása, milyen új irányokat vizsgál az orvostudomány.

Való Világ

Ezermilliárdos cégek a láthatáron

Rekordok dőlnek meg a tőzsdén; a közeljövőben négy nagy technológiai cég, a Facebook, a Google, az Apple és az Amazon tőkeértéke is elérheti az ezer milliárd dollárt. Érdemes még hinni az ilyen befektetésekben? Kidurranhat ez a hatalmasra fújt lufi?

Való Világ

Átformálhatja az Y generáció az ingatlanpiacot

Az új nemzedékek megjelenésével folyamatosan növekednek az igények az ingatlanpiacon, az Y generáció gyakran már a prémium szegmensben keresgél. Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László a Figyelőnek arról is beszélt, hogy a jó gazdasági környezetnek köszönhetően a fiatalok egyre bátrabban vesznek fel hitelt, így az új építésű lakások fejlesztői jó lehetőséget láthatnak az Y generációs lakásvásárlókban.

Való Világ

A lengyel mozi reneszánsza

Nagy-Britanniában meglepően sikeresek a lengyel filmek. Utánajártunk a titkuknak.

Való Világ

Túlárazás

Az USA-ban új őrület hódít. Egyre több olyan férfi akad, aki a viszonteladói üzletekben a márkaboltokból már kifogyott sportos lábbelikért az eredeti áruknak akár a tízszeresét is hajlandó kifizetni.

Való Világ

Állattartó kerestetik!

Egyre divatosabb hangoztatni, hogy a magyar mezőgazdaságban hatalmas kihasználatlan potenciál rejlik. A kérdés már csak a növekedés üteme. Ám ahhoz, hogy meglóduljon az ágazat, rendezni kellene a humánerőforrás-problémákat.

Pénz beszél

Kincstári konvergencia

Gyakorlatilag a kormány gazdaságpolitikai stratégiájává lépett elő a napokban Brüsszelnek postázott konvergencia-program frissített verziója. 

Pro és kontra

Reális növekedési ambíció

Összességében minden feltétel adott az éveken át tartó lendületes gazdasági növekedéshez – állítja Suppan Gergely a TakarékBank vezető közgazdásza, aki szerint ha összejön az MNB által szorgalmazott hitelboom, nem is kérdés, hogy a magyar gazdaság képes évente négy százalékkal gyarapodni.

Pro és kontra

Csoda lenne a tartós bővülés

A jelenlegi helyzetben az ország nem képes fenntartható módon, hosszú távon négy százalék feletti bővülést felmutatni – állítja Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője, aki szerint ez azzal is nehezen egyeztethető össze, hogy az NGM nullaszázalékos deficitet akar 2022-re.

Pénz beszél

Nyitott elitklub

Nem csak a felső tízezer kiváltsága a személyre szabott bankolás: a „havi 200 ezer fixes” átlagember számára is hozzáférhető a belépő kategóriának számító prémium banki szolgáltatás egyes hitelintézeteknél. A private banking azonban egy sarokkal odébb van.

Pénz beszél

A külföldi pénzfialtatás öt ellenérve

Sem Ausztriában, sem pedig az offshore pénzügyi központokban nem érdemes fialtatni a megtakarításunkat, „biztonsági” okokból. S anyagilag sem éri meg.

Cappuccino

Bassola Bálint

Miközben óriásvállalatok – mint a Google, az Amazon, a Facebook vagy az Alibaba – tarolják le a világpiacot, a versenyhatóságok Európában indokolatlanul szigorúak a techiparági fúziókkal szemben. Nem biztos, hogy ez a helyes megközelítés – állítja a versenyjogra specializálódott ügyvéd.

Társadalom

A norbitlanított márka

Szinte a semmiből, edzőruhával, kazettával, valamint egy jó ötlettel építette fel magát Schobert Norbert és felesége, Rubint Réka, s ma egy sikeres, milliárdos vállalkozás tulajdonosai. A brand pedig, amelyet eladtak, ők maguk. Az egészséges táplálkozásról, a mindennapos testmozgásról, jövőbeli céljairól kérdeztük a házaspárt.

Társadalom

Hogyan házasodik a magyar?

Jó hír: nő a házasságkötések száma, azaz sok évtizedes mélyrepülés után most végre egy nyolc év óta tartó trendfordulót figyelhetünk meg. A számok láttán utánajártunk, mennyit költenek a magyarok egy jó lagzira, mibe kerül egy menyasszonyi ruha, s legfőképpen: mi a fontos ma a házasulandóknak saját esküvőjük alkalmával?

Sport

Oroszlánokként harcoltak

A final fourok bevezetése óta először a Győri Audi ETO KC-nek sikerült a címvédés a kézilabda-Bajnokok Ligájában. A zöld-fehérek – akárcsak egy éve – katartikus összecsapáson, hosszabbítás után győzték le 27-26-ra a vasárnapi budapesti döntőben a macedón Vardar Szkopjét.

Kultúra

Kortársunk, Beethoven

A Budavári Önkormányzat az általa rendezett Beethoven Budán rendezvénysorozaton belül zeneszerzőversenyt hirdetett, amelyre olyan új, eddig nem előadott zeneművel lehetett nevezni, amely Beethoven A távoli kedveshez című dalciklusának egy tetszőleges témára írt variációja vagy parafrázisa.

Kultúra

A dzsessz elmosódó határai

A trombitaművész a Barabás Lőrinc Eklektric zenekarral vált ismertté. 2005-től állandó szereplője a hazai és a nemzetközi zenei életnek. Következő formációja, a Barabás Lőrinc Quartet 2016 őszén jelentette meg első lemezét, Beardance címmel. Jelenleg a Quartet mellett szólóprojektjével koncertezik, ezenkívül Random Szerda néven havi rendszerességgel improvizatív klubesteket vezet Budapesten. A második Quartet-album, az Other Than Unusual anyagát 2018. május 25-én, az Akvárium Klubban mutatják be.

Kultúra

Nép- és világzene

„A folk egy mély kút, amelyből megannyi más stílus is  táplálkozik, kimeríthetetlenül gazdag, személyes, egyszerű, befogadó. Nem feladatunk, hogy mi jelöljük ki a műfaj határait, hogy megmondjuk, mi a folk és mi nem.” Ez év május 23–27-én  rendezi meg a Folk Festet a Várkert Bazárban a Fonó Budai Zeneház. A fent idézett gondolat a meghívójukból  való. Az alábbiakban a tekintélyes számú fellépő közül hármat kértünk meg, hogy ajánlja műsorát és értelmezze saját tapasztalatai, meggyőződése szerint a folk műfaját.

Oktogon

Me-Byo, bro!

A robotok megjelenése gyökeresen átalakítja életünket. Akár a migrációra is hatással lehet.

Korábbi lapszámok