2018/05/10

Címlap

Gulyás Gergely: Polgári jólétet mindenkinek

Az önkormányzati törvény módosításáról semmilyen javaslat nincs az asztalon, tehát a kétszintű budapesti városvezetés és a választási szabályok adottak – mondta lapunknak az új Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely. A politikus részletezte, hogy tárcájának milyen feladatai lesznek. Az uniós költségvetésről kifejtette: arra minden tagállamnak rá kell bólintania, tehát az előzetes fenyegetésekből nagyon kevés dolog válhat valóra.

Számláló

Így tájékozódnak a magyarok

Az ellenzék választási kudarcát sokan az eltérő médiafogyasztási szokásokkal magyarázták. A fővárosközpontú ellenzéki narratíva szerint a vidéki, főként falvakban élő emberek kevesebb információhoz jutnak, nem tájékozódnak olyan sokszínűen, mint azok, akik nagyobb városokban vagy éppen Budapesten laknak. Ezt az általánosan elterjedt vélekedést cáfolja a Századvég Alapítvány 2018 első negyedéves médiafogyasztási felmérése, amelyből kiderül: az eltérő településtípusokon élő médiafogyasztók körében az egyes tévécsatornák nézettségére, valamint a különböző internetes híroldalak látogatottságára egyaránt a sokszínűség jellemző.

Szerintem

Marx, Engels, Junckers

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Trierben átadta a németországi városkában, kétszáz éve született Karl Marx szobrát. A luxemburgi politikus beszédében közölte, hogy a filozófus nem felelős azokért a rémtettekért, amelyeket a nevében elkövettek. Elmondta továbbá azt is, hogy Marxot történelmi kontextusban kell értelmezni, és nem lehet egyetérteni azzal a kapitalizmussal, amelyet ő kritizált. A több mint öt méter magas szobrot, egy kínai szobrász művét a kínai állam ajándékozta a német városnak.

Négy negyed

A béke vallása

A 888.hu teljes terjedelmében közölte A. Z. Mohamed amerikai újságíró cikkét, amelyben szembeszáll a pápa azon, most már folytatólagos gyakorlatával, hogy a keresztényeket korholja és felmenti az iszlámot.

Mátrix

Hallgatnak az átláthatóság hívei

Adománygyűjtéssel fedezik a kormányellenes tüntetések költségeit a szervezők. Csak egyelőre azt nem tudjuk, mennyi pénz jött össze, s hogy pontosan mire is költötték az összeget.

Mátrix

Hatalomátvétel

A tőzsdespekuláns, a filantróp, a shortolás keményszívű mestere – cikksorozatunk első két részében bemutattuk, miként vált a Magyarországról kivándorolt Soros a világ egyik legismertebb spekulánsává, aki vagyonát legfőképp arra használja, hogy saját filozófiájának érvényt és követőket szerezhessen. De vajon meddig terjed Soros György hatalma, s mi öröklődik? A pénz vagy a hatalom?

Mátrix

Kiszámíthatatlan jobbikos párviadal

Fej fej mellett áll a Toroczkai László, Dúró Dóra és a Sneider Tamás, Gyöngyösi Márton páros a jobbikos elnöki, elnökhelyettesi posztért folyó versenyben a szombati rendkívüli tisztújítás előtt.

Mátrix

Ellenzéki csaták, belháborúk

A baloldali frakciók főként a parlamenti helyeikkel és a nekik járó pénzösszeggel voltak elfoglalva az utóbbi napokban, s kényszeredetten odaálltak a kormány- és ellenzékellenes tüntetők mellé is. Egyelőre nem látszik, hogy mi lesz a vége a „civilek” és a pártok közötti versenyfutásnak.

Mátrix

Németország se kiköpni, se lenyelni nem tudja a bevándorlókat

A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal adatai szerint a bevándorlók bűnelkövetési  hajlandósága négyszerese az átlagnak. A migránsok a bűncselekmények 8,6 százalékát követik el, az erőszakos tettek vonatkozásában arányuk meghaladja a 15 százalékot.

Mátrix

Belgium lehet az első muzulmán állam nyugaton

Közzétette programját a belgiumi ISLAM párt. A dokumentum valósággal sokkolta mind a belga, mind a francia közvéleményt. A radikalizálódó mozgalom többek között bevezetné az úgynevezett nyugati saríát, az iszlám törvénykezést. Már most szétválasztanák a járműveken a férfi és a női utasokat.

Mátrix

Merkel kudarca Washingtonban

Németország kancellárja semmit sem tudott elérni Trumpnál. Washington elengedi az EU kezét, így az öreg kontinensnek az eddigieknél sokkal jobban kell gondoskodnia magáról.

Mátrix

Acélháború indulhat Berlin és Párizs között

Trump sikeresen vert éket Németország és Franciaország közé. Az acélexportban érdekelt németek hajlandók lennének a különalkura, a franciák azonban az egységes fellépés mellett kardoskodnak.

Mátrix

Vád alá helyezték Amerikában a VW volt főnökét

Martin Winterkornt 25 év börtön és 275 ezer dollár pénzbüntetés várja az Egyesült Államokban – ha távollétében elítélik. Berlin közölte, hogy a volt csúcsmenedzsert nem adják ki, külföldre azonban nem célszerű utaznia a jövőben.

Mátrix

Az erőcsatár

Fehér, angolszász típus és protestáns. Az 54 éves Mike Pompeo, az Egyesült Államok frissen kinevezett külügyminisztere tökéletesen megszemélyesíti ezt az eszményképet.

Mátrix

Brüsszeli Mikulás-csomag

A régi politikai elit, félve a 2019-es európai parlamenti választásoktól, a saját akaratát tükröző büdzsét akar ráerőltetni az EU tagországaira.

Mátrix

Kiállunk a jogainkért

Nemrégiben az Amerikai–Magyar Koalíció meghívására az Egyesült Államokban járt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, kijevi parlamenti képviselő Brenzovics László, akit a tengerentúli tapasztalatairól, a feszültté vált magyar–ukrán viszonyról, valamint az ukrajnai bel- és külpolitikai helyzetről kérdezett a Figyelő.

Mátrix

A múlt méregfoga a szerb–horvát viszonyban

Újra történelmi mélypontra jutottak a Belgrád és Zágráb közötti kapcsolatok. Sértések, incidensek határozzák meg a két ország napi kommunikációját.

Skynet

A nemi elhajlások genetikai alapúak?

Sokan szinte készpénznek veszik, hogy a transzneműek vagy a saját nemükhöz vonzódók (LMBT+) öröklött, biológiailag meghatározott jelenségek, avagy a gének áldozatai. Az ilyen szalagcímek ellenére a dolog tudományosan esetleg sejthető, de korántsem bizonyított.

Való Világ

Luxus lesz a fapados?

Mostanában elszálltak a fapados légitársaságok jegyárai. A jelenséget nem lehet csak a kerozin árának – csekély – emelkedésére fogni. E cégek valójában minden online lépésünket figyelik, és minél inkább utaznánk, annál drágább lesz a jegy.

Való Világ

Külföldiek a magyar ingatlanpiacon

Félrevezetők azok a hírek, amelyek szerint az ázsiaiak lerohanták volna a magyar lakáspiacot: bő 1500 kínai család vásárolt tavaly lakóingatlant nálunk, ez a hazai adásvételek nagyjából egy százaléka.

Való Világ

Kisebb összeg a nagybirtoknak

Öt százalékkal lefaragnák az agrárkiadásokat az EU következő költségvetési időszakában, ez a magyar mezőgazdaságnak több mint 200 milliárd forint mínuszt jelentene.

Való Világ

Égimeszelők

A XIX. században még minden olyan épület, amelynek tíznél több emelete volt, megkapta a felhőkarcoló titulust. Azóta sokat változtak a paraméterek: ma már ebbe a kategóriába csak azok a házak kerülnek, amelyek meghaladják a 150 métert, s több mint negyven emeletük van. Az utóbbi években újabb építési láz lett úrrá a glóbuszon. Csak a fél kilométernél is magasabb tornyokból mintegy 35 áll tervezés alatt. Összegyűjtöttünk néhány érdekes projektet a nagyvilágból.

Való Világ

A gépi értelem ára

A mesterséges intelligencia fejlesztéséhez az egész világon mindössze 22 ezer ember ért. A kegyeikért hatalmas harc dúl az óriásvállalatok között. 

Pénz beszél

Illetékes tranzakció

Miközben a Magyar Bankszövetség a tranzakciós illeték mértékének a csökkenését szeretné, több  vezető bankár pedig kifejezetten annak eltörléséért kezdett el lobbizni, addig a KSH adatai  szerint a pénzügyi szolgáltatások öt év leforgása alatt mintegy ötven százalékkal drágultak.

Pénz beszél

Beérett a paradicsom

A bezzegországnak tartott Szlovákiából tavaly 622 cég helyezte át a székhelyét Magyarországra. Hazánk az alacsonyabb társasági adóval vonzza a vállalkozókat.

Pénz beszél

Meneküljünk forintba!

Svájci bankszámla, amerikai dollárköteg, arany ékszer – ezek régóta biztos menedéket jelentenek a zavaros időkben. Ki gondolta volna, hogy a magyar forint és a lengyel złoty is hasonló szerepet tölthet be egyszer?

Pénz beszél

Bolgár guggolás

A legszegényebb uniós tagállammal, Bulgáriával bővülhet húszra az EU gazdasági és politikai magjának számító euróövezet.

Cappuccino

Bartal Tamás

Magyar fejlesztéssel sikerült az egyik legolcsóbb és legjobb e-útdíj-rendszert létrehozni az unióban. Az autópályákon szerzett óriási adathalmazt nem csupán a díj megfizetésére lehet használni – hangsúlyozza Bartal Tamás helyettes államtitkár, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. igazgatóságának elnöke.

Társadalom

Az oltásellenesség járványt okoz

Megdöbbentő, hogy a mai Európában még mindig felüti a fejét a kanyarójárvány, és győzködni kell szülőket, hogy oltassák be a gyerekeiket. A vakcinák ára  irreálisan megnőtt, a kontinensen kialakult pandémia miatt közös fellépést és európai oltáskönyvet is javasolnak a tudományos grémiumok.

Társadalom

A magyar vidék már nem a puszták népe

A magyar vidék valóságáról régen folyt értelmes társadalmi disputa. A kedélyeket azoknak   választásokon nagyot bukott balliberális ellenzékieknek a szólamai borzolták legutóbb, akik lehülyézték a vidék népét, mert a kormányra szavazott. Soha nem ér véget a népi-urbánus vita? Vagy csak a balliberális véleményformálók nem látják, hogy a vidék lakossága már rég nem a puszták népe?

Társadalom

Európai bölcsődekörkép

Nekünk, magyaroknak természetes, hogy a családok kényszer nélkül dönthetnek, meddig marad otthon az anya a gyerekekkel, mikor adja bölcsődébe őket és áll munkába. Ha körbenézünk Európában, csak akkor derül ki, milyen értékes közszolgáltatásról van szó.

Sport

Amerikából Magyarországra – jobb lehetőségekért

John-Henry Krueger, a pjongcsangi téli olimpia rövid pályás gyorskorcsolyázó ezüstérmese Donald Trump amerikai elnökkel parolázott a Fehér Házban. Napokkal később pedig írt egy nyílt levelet, amelyben bejelentette: magyar színekben tervezi folytatni pályafutását.

Sport

Amerikából Magyarországra – jobb lehetőségekért

John-Henry Krueger, a pjongcsangi téli olimpia rövid pályás gyorskorcsolyázó ezüstérmese Donald Trump amerikai elnökkel parolázott a Fehér Házban. Napokkal később pedig írt egy nyílt levelet, amelyben bejelentette: magyar színekben tervezi folytatni pályafutását.

Kultúra

Jó ebédhez szól a nóta

A hagyományos éttermi cigányzene támogatása és népszerűsítése céljából Muzsikáló Magyarország címmel hirdetett pályázatot a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza a turisztikai szempontból frekventált helyszíneken működő éttermek számára.

Kultúra

Mesélő állatkert

Mint egy rejtélyes és titokzatos mese, úgy indul a kaland az állatkert legújabb bejáratától.  A kapu a Holnemvolt Várba vezet, ahol csudanépek és csodadolgok várják az ember fia-lányát.

Kultúra

Amit még nem tudtál Cseh Tamásról

„Tamás azt a lehetőséget adta, hogy azt írok, amit akarok. Hajlandó magát bármibe beleélni. Ő viszont úgy énekli, ahogy akarja. Tulajdonképpen egymás médiumai voltunk. Egymás tükrei. A mindennapjaink látszottak ebben a tükörben.” (Bereményi Géza)

Kultúra

Egy letűnt korszak intim pillanatai New Yorkban

Amikor a világ egyik legismertebb rendezője vagy és Stanley Kubrick a neved, minden még a hírnév előtt született alkotás izgalmassá válik, főként, ha ezek a fiatalkori szárnypróbálgatások magas művészi színvonalúak.

Oktogon

Országok rangsora

Mitől sikeres és mitől jó egy ország? Simon Anholt, a világ egyik legismertebb országmárka- és brandszakértője erre a kérdésre kereste a választ.

Korábbi lapszámok