2018/04/12

Számláló

Mesterhármas

A nyolcadik szabad választás meglepő eredményt hozott. A vártnál nagyobb részvételi arány most a kormánypártoknak kedvezett, így a Fidesz-KDNP-pártszövetség zsinórban a harmadik kétharmadát söpörte be. Az ellenzék a 2014-es teljes baloldali összefogás után most a gyanú szerint a színfalak mögött a Jobbiknál is kiegészült koordinációval próbálkozott, ám hiába. A mindent felülíró migráció kérdésében a kormánypártok tűntek hitelesebbnek.

Szerintem

Büszkeség és balítélet

Április 8-a a baloldal totális bukását hozta el: az ellenzék politikailag, gazdaságilag és morálisan is összeomlott. A baloldal politikai válsága már a választás éjszakáján láthatóvá vált, amikor lemondott az MSZP és a Momentum elnöksége, valamint a Jobbik elnöke, Vona Gábor is. Az átszavazásos elképzelésük egyértelműen kudarcot vallott, és most a vezetés nélkül maradt, káoszba fulladó ellenzéki pártok egymást vádolják, bűnbakot keresve a bukásukért. 

Címlap

Az első nyolc év

Magyarország választott, s harmadszor is kétharmados felhatalmazást adott a Fidesz–KDNP-pártszövetségnek és Orbán Viktor miniszterelnöknek. Az ilyen mesterhármas példátlan a magyar és az európai politikatörténelemben!

Címlap

Kétharmad a hétköznapi hazaszeretetnek

          INTERJÚK  | A normalitás, a hétköznapi hazaszeretet győzedelmeskedett a választásokon – így lehet összefoglalni lapunk Négy negyed...

Mátrix

A spekuláns emberei

Több száz Sorosnak, illetve az általa pénzelt szervezeteknek dolgozó embert tudtunk azonosítani, miután a milliárdos egykori bizalmasa kikotyogta, mekkora lehet a magyar hálózat.

Mátrix

Kortesmunka Soros módra

Újabb dollártízezreket készül kiosztani a térségben, így hazánkban is a neki tetsző NGO-knak Soros György. Áttekintettük, hogy szervezetei miként vették ki a részüket a kampányból.

Mátrix

Elnök nélkül maradt a Jobbik

A párt-elnökség mellett a parlamenti mandátumáról is lemondott Vona Gábor, a Jobbik eddigi miniszterelnök-jelöltje. Tisztújítás jöhet a pártban.

Mátrix

Szkripal-ügy: adok-kapok

Úgy látszik, túl vagyunk az utóbbi évek Oroszország és a Nyugat közötti legnagyobb diplomáciai ütközetén. Mindkét oldalon száznál jóval több diplomata vesztette el állomáshelyét a Szergej Szkripal angol–orosz kettős ügynök és a lánya elleni, Nagy-Britanniában végrehajtott gyilkossági kísérlet miatt. 

Mátrix

Ahol a medve már a spájzban van

Van egy ország Európa közepén, amely erős orosz politikai és gazdasági befolyás alatt áll. Ez az ország nem hazánk, hanem Ausztria. A következőkben azt szeretnénk bemutatni, hogy hol és milyen mértékben jelenik meg ez a befolyás nyugati szomszédunknál.

Mátrix

Petrojüan vs. petrodollár

Kína a világ legnagyobb olajimportőre – ezen keresztül is megpróbálja megtörni a zöldhasú világuralmát.

Mátrix

A játszma folytatódik

A szétesés szélén álló észak-afrikai országban egyre erősödik az orosz befolyás.

Mátrix

A megfelelő ember a megfelelő feladatra?

Folytatódik a Martin Selmayr, Juncker volt kabinetfőnöke új kinevezése körüli botrány.

Mátrix

Késsel ölik halomra a franciákat

A tragédiával végződő minapi, a francia szélsőbal táborának több tagja által is éltetett újabb terrortámadás a dél-franciaországi Carcassonne-ban, majd Trèbes-ben ismét rávilágít a tömeges migráció súlyos biztonsági kockázataira. 2015-től egymást érik a fegyveres akciók. Ez a tizedik terrorcselekmény a Charlie Hebdo elleni támadás óta.

Mátrix

Európai mozgalom magyar lendülettel

Történelmi léptékű sikernek nevezte Vincze Loránt, a 33 ország mintegy 90 kisebbségi szervezetét tömörítő Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) az elnöke, hogy több mint 1,2 millió aláírást gyűjtöttek össze az EU-ban a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezés, a Minority SafePack támogatása érdekében. Az erdélyi politikust a Figyelő arról is kérdezte, miként születhet meg ebből az őshonos nemzeti közösségeket megillető európai norma.

Mátrix

Indulatok örvényében

Új fejezet kezdődött Szerbia és egykori tartománya, a tíz éve független, albán többségű kisállam, Koszovó kapcsolatában. A tartós megoldás helyett egyelőre a konfliktusos jövő látszik körvonalazódni.

Skynet

Google: az igazi nagy testvér

A keresőcég nemcsak azt tudja, milyen YouTube-videókat nézünk, vagy hogy a neten mire keresünk rá, hanem még azt is nyomon követi, merre sétálunk.

Való Világ

A dízelmizéria

Túlzó, félrevezető kép alakult ki a dízelautók kapcsán. Viszont ezekből a kocsikból, aki szemfüles, most legalább olcsón vehet szép állapotú használt modellt.

Való Világ

Erre bizony építhetünk!

Elképesztő növekedést produkált az elmúlt fél-egy évben az építőipar. A friss adatok szerint csak most januárban a termelés soha nem látott mértékben, 43,2 százalékkal bővült. Ráadásul a fejlődés okai sem egyszeriek. Jól megalapozott, piac által vezérelt gyarapodásról van szó.

Való Világ

Megújuló iparág

Teljes átalakulás előtt áll a Ganz Kapcsoló- és Készülékgyártó Kft. (GanzKK). Több milliárd forintos fejlesztéssel, a gyártás és a termékkör átfogó modernizációjával készül a legendás gyár a századik évfordulójára – mondta lapunknak a tulajdonos-ügyvezető igazgató.

Való Világ

Új piacokon a magyar juhok

A bárányok ára az idei húsvéti szezonban ismét elérte a két évvel ezelőtti szintet, s ami szintén örvendetes: új külpiacok nyíltak meg előttük. A legnagyobb felvásárlónak számító Olaszország viszont egyre kevesebb állatot vesz Magyarországtól.

Való Világ

Tavaszi mélyszántás

Enyhe volt a tél, kora tavasszal azonban jöttek a fagyok, a gyors olvadás után pedig a belvíz. Joggal merülhet fel tehát a kérdés, mi lesz a gabonával.

Való Világ

A sárkány megint az élre tör

Most, hogy egyesül a két legnagyobb kínai hajógyártó vállalat, egy olyan óriás jön létre, amely ledózerolhatja a piacot.

Való Világ

Innováció támogatással

Ma már a negyedik ipari forradalom, az oktatás és az innováció elválaszthatatlan fogalmak. Aki nem fejleszt, lemarad – mondják. Megnéztük, Magyarország hogy áll ezen a téren.

Való Világ

Bajban a Tesla

A Tesla működése óránként 480 ezer dollárt emészt fel. Akár már a nyáron kifogyhatnak a pénzből.

Pénz beszél

Fidesz–KDNP-győzelem

Enyhe forinterősödéssel, valamint tőzsdei részvényemelkedéssel reagáltak a befektetők a Fidesz–KDNP nagyarányú választási győzelmére.

Pénz beszél

Optimistább lett a jegybank

Új jelentésében felfelé korrigálta bővülési előrejelzését a Magyar Nemzeti Bank szakértői stábja, ugyanakkor az inflációs prognózis változatlan maradt.

Pénz beszél

Svájc a hetedik legnagyobb befektetőnk

Fontos partnere a magyar gazdaságnak Svájc, amely az elmúlt időszakban a hetedik legnagyobb itteni befektetővé vált – hangsúlyozta lapunknak a Svájci–Magyar Kereskedelmi Kamara (HSU) elnöke, aki szerint a hazai cégeknek arra kell összpontosítaniuk, hogy brandekké váljanak.

Pénz beszél

Banki keretmegállapodás

Az Exim, vagyis a Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. tizenhárom hitelintézeti partnerével összesen 84 millió euró és 77 milliárd forint folyósítására kötött keretmegállapodást, hogy pénzügyi hátteret biztosítsanak a kivitelre termelő vállalkozásoknak.

Pénz beszél

Nagyratörők

Két éve nem voltak ennyire optimisták a magyarországi nagyvállalatok: a kétmilliárd forint feletti forgalmú cégek az exportpiaci felfutás miatt számítanak meredeken növekvő árbevételre és profitra az idén.

Pénz beszél

Eretnekek előre!

Ahogy nincs egyféle gyógymód minden betegségre, úgy a gazdasági problémákra is országonként eltérő megoldásokat kell találni a közgazdasági gondolkodás megújítását sürgető szakemberek szerint.

Cappuccino

Szarkándi János

Ha azt akarjuk, hogy az építőipar termelési szintje megmaradjon, tartósan szükség lesz az uniós forrásokra, valamint az állami beruházásokra és ösztönző lépésekre – állítja a két hazai gyárat működtető Duna–Dráva Cement Kft. (DDC) elnök-vezérigazgatója.

Kultúra

Családpolitika exportra

Nem csak a bevándorlás, a népesedés ügyében is európai szintekben gondolkodik a kormány. A visegrádiak már ebben is összetartanak.

Társadalom

Egy szülést kísérni kell, nem levezetni

A kormány döntése alapján családbarát szülészetek kialakítására pályázhatnak a kórházak, a teljes forrás tízmilliárd forint. Azért hirdették meg a tendert, hogy a Magyarországon működő 78 szülészeti osztály a lehető legmegfelelőbb legyen az édesanya, az édesapa és az újszülött számára, ezzel is hozzájárulva a pozitív szülésélményhez.

Sport

Versenypályáról a Ringbe

A tömegbázis szélesítése, cégcsoportja nemzetközivé tétele a célja az egyetlen magyar gyorsaságimotoros-világbajnoknak, aki a Figyelőnek kifejtette, miként szenteli energiája nagy részét a népszerűsítésnek és az utánpótlás-nevelésnek.

Sport

Versenypályáról a Ringbe

A tömegbázis szélesítése, cégcsoportja nemzetközivé tétele a célja az egyetlen magyar gyorsaságimotoros-világbajnoknak, aki a Figyelőnek kifejtette, miként szenteli energiája nagy részét a népszerűsítésnek és az utánpótlás-nevelésnek.

Kultúra

Kell-e még vers?

A költészet napja alkalmából két költőt faggattunk arról, hogy a XXI. század második évtizedének a végén mekkora az érdeklődés a versek iránt, mennyiben képes a jelenkor leképezésére a líra, illetve van-e még nemzeti költészet.

Kultúra

Egy hulló tollú fehér madár

„Halló, itt egy hulló tollú fehér hollómadár” – szólt bele a telefonba. Vajon mindig ilyen költői hangulatban van? „Ez  egy játék. Ha valaki tényleg Kiss Benedek költőt keresi, akkor tudja, hogy jó helyen kopogtat. Aki lecsapja a telefont, az biztos nem engem keresett, legalábbis nem volt fontos, amit mondani akart.”

Kultúra

Cigány hősök 1956-ban

A Magyar Posta tíz darabból álló bélyegsorozatot bocsátott ki a nemzetközi romanap alkalmából. A bélyegeken Szentandrássy István Kossuth-díjas roma festőművész alkotásai láthatók, amelyeket az 1956-os forradalom cigány hőseiről, áldozatairól készített. Az eredeti képeket és a bélyegeket a Terror Háza Múzeumban mutatták be.

Kultúra

Az összmagyarság közös nyelve

Harminchetedik alkalommal rendezik meg az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt 2018. április 13–15. között, közel háromezer közreműködővel, a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik legkiemelkedőbb és legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseményeként. A fő helyszín a Papp László Budapest Sportaréna lesz, ahol a küzdőtéren zajlik majd az egymást váltó táncházak forgataga, a népművészeti vásár, valamint az esti gálaműsorok.

Oktogon

A hazugságokról

A választási kampány roppant aktuálissá tesz egy ősi etikai vitát, melyet a hazugságról, illetve a  hazugokról folytattak és folytatnak a mai napig.

Korábbi lapszámok