2018/03/08

Címlap

Itália is fellázadt

A választói akarat az 5 Csillag Mozgalomnak kedvezett, amely a teljes régi politikusgárdával és korrupt politikával szemben határozza meg önmagát. Önállóan azonban nem tudnak kormányt alakítani, így elindult a koalíciós matek.

Szerintem

Baljós árnyak

Képzeljük magunkat Czeglédy Csaba helyébe. Egy napra kikerülünk a börtönből. Kit keresnénk fel először? A gyerekeinket? A menyasszonyunkat? Szüleinket, barátainkat? Vagy csak elmennénk egy kocsmába és berúgnánk? A többség valószínűleg így tenne. Czeglédy Csaba első útja azonban Gyurcsány Ferenchez vezetett. Ahhoz a Gyurcsány Ferenchez, akiről pár hete derült ki, hogy eltitkolt bankszámlán őrzi a pénzét Bécsben. Ahogy tette ezt négy éve Simon Gábor is. Úgy tűnik, keretes szerkezetet kapott ez a négy esztendő.

Számláló

Czeglédy Csaba, az ellenzék rejtélyes háttérfigurája

Politikai és üzleti kapcsolatai

Négy negyed

A sajtó az ellenség

„A sajtó az ellenség. A sajtó az ellenség. Az establishment az ellenség, a professzorok az ellenség, a professzorok az ellenség. Írd le ezt egy táblára százszor” – mondta Richard Nixon egykori amerikai elnök Henry Kissingernek 1972-ben egy telefonbeszélgetésben.

Mátrix

Kész a bevándorláspárti koalíció

Alig egy hónap van hátra a választásokig. Ez a megméretés nem csupán Magyarország következő négy évét határozza meg érdemben, hanem minden túlzás nélkül az EU és Európa jövőjét is. Legutóbb talán a 2017. májusi franciaországi elnökválasztásnak volt ekkora jelentősége, amikor a franciák nemcsak új államfőt szavaztak meg, hanem a közös valuta sorsáról is döntöttek.

Mátrix

Soros-kurzus Zuglóban

Kvótapárti és kerítésellenes szakértővel oktat a migránsokat támogató szervezet Karácsony Gergely kerületében.

Mátrix

Nagy hiba lenne Gyurcsányékkal összefogni

Értelmetlennek tartja a jobboldal – magát csak „magyar hazafiként” meghatározó – fenegyereke Budaházy György, hogy a Jobbik bármelyik baloldali párttal összefogjon. A Figyelőnek adott exkluzív interjújában beszélt bírósági ügyéről, a bevándorlásról és a választások lehetséges kimeneteleiről is.

Mátrix

Észak-amerikai zsákutca

A hidegháborús idők visszatérésének egyik jele a piszkálódó jellegű utcanév-változtatás gyakorlatának felélesztése.

Mátrix

Ellenzékpárti jogvédelem

Nyíltan kiállt az ellenzék mellett a Soros-féle civil csoport hazai szervezete.

Mátrix

A liberális paradoxon

A modern társadalom létrehozta a független és szabad embert, ám a felszabadulásunkhoz szükséges eszközök egyre inkább minket irányítanak, mintsem mi azokat – nyilatkozta a Figyelőnek az amerikai University of Notre Dame politikai fakultásának docense.

Mátrix

Csurig vannak a kínai börtönök

Teljes fordulatszámmal működik a korrupciót felszámolni hivatott kampány. A nemes cél hátterében az első számú pártvezetőhöz nem kötődő káderek lecserélése áll.

Mátrix

Elindult a harc a sarkvidékért

Amerika lemaradt az oroszokkal szemben az Északi-sarkvidékért folytatott versenyben.

Mátrix

Macron brüsszeli embere

A francia elnök előretolt bástyája a transznacionális pártlistákkal akarja megtörni az Európai Parlament hagyományos politikai erőviszonyait. Pieyre-Alexandre Anglade portréja

Mátrix

A kognitív elit és az utolsó part

Új-Zéland divatba jött a nyugati civilizáció válságától, a lehetséges atomháborútól rettegő amerikai szupergazdagok körében.

Mátrix

Két áldozat, sok gyanúsított, maffiaszálak

Szlovákiában komoly politikai feszültség alakult ki a több mint tíz napja a mátyusföldi Nagymácsédon történt kettős gyilkosság miatt. Február 22. és 25. között lelőtték Ján Kuciak (†27) oknyomozó újságírót és régész végzettségű menyasszonyát, Martina Kušnírovát (†27).  

Mátrix

A Balkán legnagyobb gordiuszi csomója

Tíz éve kiáltották ki a túlnyomóan albán többségű volt jugoszláv tartomány függetlenségét, de a státuszáról szóló vitákban az álláspontok azóta sem változtak. Belgrád a szerb nép bölcsőjeként említett területet hivatalosan még mindig a magáénak tartja, Priština pedig nem működteti a szerb kisebbségi közösségnek megígért autonómiát.

Skynet

Itt az azonnali beszédfordítás!

A „kézzel-lábbal hadonászás” helyett két egymást nem értő ember azonnal beszélgethet a való életben a hangos gépi fordításnak köszönhetően. Az okostelefon mellett csak egy különleges kis fülhallgatóra van szükség ehhez. Megnézzük, hol tart ma ez az ígéretes, de közel sem hibátlan technológia.

Skynet

Káros-e az e-cigaretta?

Egy friss kutatás szerint az elektromos cigarettát naponta szívók kétszer gyakrabban kapnak szívinfarktust, mint a nem dohányzók. Ám aki dohányzik és e-cigit is szív, ötször veszélyeztetettebb, mint aki nem füstöl. Igaz lehet ez?

Való Világ

A játék bűvöletében

A magyarok közel fele szerint csak egy rossz szokás, pedig a szerencsejáték-függőség nem csupán a beteg, hanem a környezete egzisztenciáját is tönkreteheti.

Való Világ

Felpörögnek a lakásfelújítások

Rengeteg lakás újult meg az elmúlt évtizedben: nyílászárócsere 1,2 millió otthonban történt, más korszerűsítés-átalakítás valamivel többen. Az összes lakás 88 százalékánál volt kisebb-nagyobb renoválás. Ugyanakkor még mindig rengeteg az energiafaló épület.

Való Világ

Az agrárvilág jövője

Csúcságazat vagy hobbiszektor? Napjaink mezőgazdaságát – sarkítva – ez a két véglet jellemezheti.

Való Világ

Bio vagy nem bio?

Különösen a rendszerváltozás óta divatosak a bio-élelmiszerek, fogyasztásuk azonban nem terjed olyan rohamosan, mint azt az ökoélet szószólói várták. Az okok egyszerűek, de messzire vezetnek.

Való Világ

Élet a paksi bővítés után

Bár környezetszennyező és elavult technológiát használ, még jó ideig szükség lehet a mátrai erőműre.

Pénz beszél

Lánc, lánc, blokklánc

Még elfogadott magyar neve sincs, de már kiemelt stratégiai fejlesztési terület. Miből áll az idén tízéves blockchain- vagy blokklánc-, esetleg zártlánc-technológia, és hogyan használható a mindennapokban?

Pénz beszél

Növekedés = jólét?

A társadalmi fejlődést nem lehet egyetlen számmal megragadni, ezért a Világgazdasági Fórum új index bevezetésére tett kísérletet, amelyben Magyarország máris jó helyezést ért el.

Pénz beszél

Eurózóna: keleti szél nélkül

Egy ideig aligha bővül az eurózóna: a kelet-közép-európai tagállamok közül csak a bolgárok és a horvátok akarják bevezetni a közös pénzt. Őket azonban elmaradottságuk miatt nem különösebben invitálják a valutaövezetbe. 

Pénz beszél

A Deutsche Bank tőzsdei egérútja

Még ebben a hónapban tőzsdére viszi a Deutsche Bank (DB) az alapkezelőjének, a DWS-nek a huszonöt százalékos tulajdonrészét. Várhatóan kétmilliárd eurót ér majd a teljes csomag.

Cappuccino

Stumpf-Bíró Balázs

Magyar üzlettársaival a Dental Travel Partnership igazgatójaként Írország egyik legsikeresebb magánfogászati centrumát működtette, amellyel számos díjat nyertek, miniszteri dicséretben részesültek, a szigetország egyik leggyorsabban fejlődő vállalkozása voltak. Ő mégis hazaköltözik. Országimázzsal, a pálinka és Budapest külföldi népszerűsítésével akar foglalkozni. Konkrét tervei vannak a fővárosi kávéházkultúra újjáélesztésére.

Mátrix

Gyászmagyarság helyett hősök kellenek

A kommunizmus áldozatainak emléknapját követően Máthé Áronnal, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának alelnökével beszélgettünk.

Társadalom

A családok jóléte vitathatatlan

Telt házzal üzemelnek a hazai szállás-helyek, rekordszámú magyar nyaralt az Adrián, csúcson van a múzeumok látogatóinak a száma, húsz százalékkal nőtt az eladott új autók mennyisége, az építőiparnak nagy lendületet adott a kiterjesztett CSOK. Mindezek hátterében az áll, hogy több pénz marad a családoknál.

Társadalom

Húszéves késésben a genderrel szemben

Magyarországon a közvélemény hajlamos bagatellizálni a genderelmélet társadalomra gyakorolt hatását, miközben követői már minden nemzetközi politikai és kulturális színtéren jelen vannak, és elképesztő lobbierőt mutatnak.

Társadalom

Önveszélyes macsókultusz

A dartsvilágbajnok Martin Adams legyőzte a halálos kórt, majd  a prosztatarák elleni küzdelem élharcosaként tért vissza férfiak uralta sportágába.

Kultúra

„Mintha előre látta volna…”

A közelmúltban mutatta be az Újszínház társulata Herczeg Ferenc Bizánc című színművét. A történelmi darab a Keletrómai Birodalom végóráit eleveníti fel drámai erővel, mi több, máig ható érvénnyel. Herczeg mondatai mintha a migráns- és értékválsággal küzdő Európai Unió elmúlását jövendölték volna meg. A bemutató kapcsán e történelmi párhuzamról is beszélgettünk Dörner György érdemes és kiváló művésszel, a teátrum igazgatójával.

Kultúra

Ünnepel a Dohnányi Zenekar

Hangversennyel ünnepli 25. születésnapját a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) április 25-én a Müpában, Hollerung Gábor vezényletével. Az esten Rameau-, Vajda János-művek hangzanak el, valamint Dohnányi Szimfonikus percek című szerzeménye és Beethoven II. szimfóniája.

Kultúra

Píszímegfelelési kényszer

Vajon szívvel-lélekkel, őszintén, avagy kényszerűségből tettek hitet a globális píszíeszmék, a határok lebontása, a migráció, az interszexualitás mellett neves meg feltörekvő hollywoodi sztárok az Oscar-díj átadási ceremóniáján? Erre nem tudok válaszolni. Az ellenben egyértelművé tisztult a gálán, hogy az álomgyár nem kizárólag a termékeivel tematizálja a közgondolkodást, hanem leplezetlen „nyitott társadalom” kampányával.

Oktogon

Nemzeti kánon

Ritka az a szó, melyet oly sokszor hallunk, mint azt, hogy szabad verseny, illetve – ezzel összefüggésben – a versenyképesség.

Korábbi lapszámok