2018/03/01

Címlap

A növekedés hozza meg a felzárkózást

A gazdaság növekvő teljesítményére, a folyamatosan javuló makroszámokra nem lehet öncélúan tekinteni, mindezeknek akkor van értelme, ha az emberek is érzik a bővülést, legyen szó a bérek emelkedéséről, az adók csökkentéséről vagy a javuló életszínvonalról – jelentette ki lapunknak adott interjújában Varga Mihály, a nemzetgazdasági miniszter, aki hangsúlyozta azt is: a költségvetés stabilitása továbbra is fennmarad, amit a választási év sem boríthat fel.

Szerintem

Színfalak nélküli Vona–Gyurcsány-koalíció

Magyarországon a „függetlenség” szó egyet jelent a hazugsággal. Mi sem mutatja ezt jobban, mint a hódmezővásárhelyi „független” győztes polgármesterjelölt, Márki-Zay Péter esete. Ő ugyanis olyannyira nem függött egy ellenzéki párttól sem, hogy – mint a választás éjszakáján kiderült – a Jobbik kérte fel jelöltnek. Márki-Zay erről a kampány időszakában egy mukkot sem szólt, tehát megtévesztette a választókat. A Jobbik irányította a kampányát; Szabó Gábor pártigazgató vele együtt várta az eredményeket, a laptopját bújva. Eközben a teljes baloldali ellenzék asszisztált a jobbikos „független” jelöltnek. 

Számláló

Újra vonzó a magyar mozi

Bár a rendszerváltás óta a nézőszámok terén még mindig az 1997-es A miniszter félrelép tartja a rekordot több mint 660 ezer fővel, azért az elmúlt évek sem voltak híján a kiugró hazai filmes sikereknek. A 2017-es esztendő kifejezetten erős volt.

Négy negyed

Televízió

A legelső tévénk egy fekete-fehér, lámpás készülék volt. A lámpák elég gyakran kiégtek. Cserélni ezeket gyermekként jó szórakozásnak tűnt, mint ahogyan az is, amikor „futott a kép”, az emberfia meg oldalba vágással gyógyította. 

Mátrix

Kampányüzemmód

Hivatalosan is elindult az országgyűlési választási kampány. Hogy milyen újdonságokat tartogat az állampolgároknak és mire számítanak a politikai elemzők, erről vitatkozik lapunk hasábjain Boros Tamás, a Policy Solutions stratégiai igazgatója és G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnökhelyettese.

Mátrix

Szorítóban a szcientológusok

Rájár a rúd az utóbbi hónapokban a Magyarországi Szcientológia Egyház Egyesületre. Az egyházként nem, csak vallási tevékenységet végző egyesületként működő hazai szcientológusok Váci úti irodaházában több alkalommal is házkutatást tartott a rendőrség és a NAV, s egy külön ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik. A házkutatásokat adatvédelmi aggályok és visszaélések, míg a nyomozást kémkedés és személyes adattal való visszaélés gyanújával indították meg a hatóságok. Összefoglaljuk, mi történik a szervezet háza táján.

Mátrix

Támogatott és „független” indulók

A hódmezővásárhelyi összellenzéki támogatottságú polgármester-jelölt sikere lehet a példa a baloldal és a Jobbik együttműködésére a választásokon. Azonban több választókerületben is sértett, volt MSZP-s jelöltek elindulnak az egykori anyapártjukkal szemben a választáson.

Mátrix

Szintet lépett a migránslobbi

Keveset hallani róla, mégis kulcsszereplője Soros György nemzetközi „emberi jogi” birodalmának Aryeh Neier. Az idős, jelenleg is publikáló aktivista ugyan visszavonult, ám befolyása megkérdőjelezhetetlen.

Mátrix

Raskó, az önjelölt

Régi-új agrárgazdasági szakértőként ismét a fedélzeten Raskó György, az MDF egykori agrárállamtitkára, aki a politikában újfent csalódva most a szakértelmével próbál egy kis figyelemhez jutni.

Mátrix

Mindenki mindenki ellen

Általános bizalmi válság – talán ez a három szó fejezi ki a jelenlegi világhelyzetről tartott háromnapos tanácskozás lényegét.

Mátrix

Elegük lett 68-ból

A bajor keresztényszocialisták, a CSU új vezetői józan középutat keresnek a 68-asok világmegváltó küldetéstudata, Merkel öngyilkos hiperpragmatizmusa, valamint Németország stratégiai érdekei között. 

Mátrix

Hatás nélküli szankciók

Az Oroszországgal szembeni szankciókkal az Egyesült Államok jól járt, Európa rosszul.

Mátrix

Határok nélküli társadalmak nem létezhetnek

A kommunizmusban a vasfüggönytől szerettünk volna megszabadulni, nem pedig a határoktól. A tömeges migrációra az egyetlen megoldás, ha az európai országok határozottan nemet mondanak rá – nyilatkozta lapunknak Václav Klaus Csehország volt elnöke.

Mátrix

Kis ország, nagy skandalum

Egy lett hitelintézet válsága és az ország jegybankelnökére vetődő korrupciós gyanú összefonódott az Európai Központi Bank (EKB) új elnökének megválasztása körüli kavarással.

Mátrix

Háttéralkuk az EU-ban

Már épp a feledés homályába burkolózott az Európai Bizottságnak a Dublin IV. rendeletet módosító javaslata, amely arról szólt, hogy a bevándorlókat kvóták szerint kell szétosztani a tagállamok között. A soros bolgár elnökség révén azonban nemhogy eltűnt volna az ötlet, inkább felgyorsult annak megvalósítása. Utánajártunk, hogy mi állhat a háttérben.

Mátrix

Varsó nem tart a 7-es cikktől

Az Európai Bizottság (EB) decemberben indította el Lengyelországgal szemben az EU-s alapszerződés 7. cikke szerinti eljárást az igazságügyi reform miatt. Úgy vélte, hogy a törvény alapján a bíróságok a kormány politikai befolyása alá kerülnek, ami súlyosan sértheti a jogállami elveket. Varsó ezt visszautasítja.

Mátrix

Bukaresti tiszta kezek vagy leszámolók?

A romániai korrupt politikusok és tisztségviselők mumusának tekintett, erőteljes amerikai és európai támogatást élvező Laura Codruța Kövesi korrupcióellenes főügyész leváltását kezdeményezte az igazságügyi miniszter. A labda a Kövesi támogatójának tekintett Johannis elnök térfelén pattog, akinek döntő szava lesz abban, hogy leváltják-e.

Mátrix

Lengyel–izraeli diplomáciai mélypont

A varsói kormány azon törekvése, hogy Lengyelországot ne tartsák semmiféle módon felelősnek a holokausztért, a lengyel–izraeli kapcsolatok mély válságát eredményezte. A konfliktus lényege a Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvény módosítása, amely eredetileg a totalitárius rezsimek bűncselekményeinek a tagadása miatt pénzbüntetés vagy három év szabadságvesztés kirovásáról rendelkezett.

Mátrix

Romániából jöhet gáz

Keleti szomszédunkban magyarellenes hangulatot váltott ki, hogy 2022-től jó eséllyel Magyarországra kerül a Fekete-tenger alatt kitermelendő földgáz egy része. Ezt február elején Szijjártó Péter külügyminiszter Bukarestben jelentette be, s pár nappal később Orbán Viktor miniszterelnök közölte: 2022-től a román gáznak köszönhetően megszűnik Magyarország egyoldalú függősége az orosz importtól. Romániában azóta is élénk vitatéma a fekete-tengeri gáz, parlamenti vizsgálóbizottság felállítása is felmerült.

Skynet

Barcelona elkápráztat? Ugyan már

Gyorsabb netet és egy picivel még okosabb telefonokat ígér a lapzártánkkor kezdődő barcelonai távközlési világkiállítás. A Mobile World Congress újdonságai azonban egyre izzadságszagúbbnak tűnnek.

Való Világ

Skanzenparasztok és sertésreform

A választások után új vidékfejlesztési programok indulhatnak el. Néhány térség helyzetét bizonyos mezőgazdasági tevékenységek, például a sertéstartás okosan átgondolt fellendítésével javítanák.

Való Világ

Mit rejt a föld mélye?

Új gázmező áll üzembe rövidesen a horvát határ közelében. Ha a gáz világpiaci ára egyszer beáll egy magasabb szintre, akkor Magyarországon egekbe szökhet a termelés.

Való Világ

A hónap céges beruházásai

Az ipari parkokban és a gyárak tövében gombamód nőnek ki az új üzemek, raktárak, logisztikai központok. Most összegyűjtöttünk néhányat a februárban bejelentett vagy átadott nagy vállalati projektek közül.

Való Világ

Autózás 2.0 – forradalom küszöbén Figyelő-konferencia

Rendkívül sikeres rendezvényt tartott a Figyelő az autózás jövőjéről. A szakértők előadásából kiderült, milyen globális kihívások elé néz az ágazat. Milyen hajtású gépkocsival járunk majd, valamint milyen lehetőségeket rejt az önvezetés és a közösségi autózás.

Pénz beszél

„Ráérnek még az euróval”

Magyarországnak még nem érdemes bevezetni az eurót. Van ugyan pár előnye, de ezeken túltesznek a hátrányai, amelyek közül a legfontosabb, hogy elveszne a kontroll az árfolyam-politika felett – jelentette ki lapunknak adott interjújában a Nobel-díjas közgazdász, a Harvard Egyetem kutatója.

Pénz beszél

Kivárásra játszanak

Valószínű forgatókönyv, hogy kivárják a választások eredményét Magyarországgal kapcsolatban a nemzetközi hitelminősítők. Az adósbesorolási osztályzatunk idei javítására a három nagy közül kettőnél, a Standard & Poor’snál és a Fitchnél esély mutatkozik.

Pénz beszél

Üdv a „százas” klubban!

Térségi összehasonlításban a magyar háztartások kifejezetten jómódúnak számítanak a pénzügyi kötelezettségekkel, vagyis a hitelekkel, kölcsönökkel csökkentett vagyont tekintve. Olyannyira, hogy a családok megtakarításai 2016-ban az az évi GDP több mint száz százalékán álltak.

Pénz beszél

Objektíven jobban állunk, mint szubjektíven

Javában készül az IMD versenyképességi rangsora. A svájci magánalapítvány által készített és vállalatvezetőknek postázott felmérőív rovataiba – ismét – inkább szubjektív, mintsem objektív véleményt lehet majd írni.

Társadalom

Deutsch Tamás

„A digitális eszközök használatával érdekesebbé és játékosabbá tehetjük a tananyag elsajátítását, a tanulás folyamatát” – mondta a Figyelőnek a Digitális Jólét  programért felelős miniszterelnöki biztos a londoni BETT Show-n.

Társadalom

Vasárnapi iskolák a diaszpórában

Vasárnapi magyar iskolák oktatói vettek részt Budapesten a Balassi Intézet által szervezett évi rendes továbbképzésen. Néha nagyon nehéz körülmények között tanítanak.

Társadalom

Einstein biztosan értené

A kvantumfizika iránt lehet lelkesen érdeklődni, a Schrödinger macskája néven elhíresült paradoxon is befogadható, de önhittség lenne átlagemberként azt remélni, hogy megérthetjük ezt a kézzel-foghatatlan szubatomi világot. Kísérletet tenni mindenképpen érdemes.

Sport

Nem ijed meg a kihívásoktól

Az év férfi sportolója. Világklasszis gátfutó. Állatorvos. Van, hogy a klinikán, van, hogy a pályán dolgozik teljes erőbedobással. A birminghami fedett pályás világbajnokságra készül, s közben egyensúlyozik két hivatása és a magánélet között.

Kultúra

Oscarra várva

Január 23. óta izgulhatunk újra, ekkor jelentette be a 90. Oscar-díj-átadó jelöltjeinek a listáját az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia.

Kultúra

A jövő kulcsa

Noha a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál szervezői 2012 óta írnak ki operaíró pályázatot, amelyre évről évre szép számmal jelentkeznek komponisták, a kortárs művek nem hódították meg színpadainkat. Pedig operaegyüttes működik Pécsett, Szegeden, Miskolcon, Győrben, Kolozsvárott s természetesen a fővárosban a Magyar Állami Operaház.

Kultúra

Malkovich, Malkovich, Malkovich

A Műcsarnok 2018-ban sztárkiállítással indítja a Budapest Fotó Fesztivál rendezvénysorozatot, melyen John Malkovich válik fotóikonok főhősévé.

Oktogon

Állítsuk meg a genderlobbit!

A Benetton márka egészen elképesztő módon szállt be a genderpropagandába.

Korábbi lapszámok