2017/12/07

Címlap

Vert helyzetben a migránspárti politikai erők - Interjú Maróth Miklóssal

Létezik egy konzisztens, írásban is fellelhető elképzelés az úgynevezett nyílt társadalomról, amely szemmel láthatóan folyamatosan terítéken van az európai politikában – mondta a Soros-terv kapcsán Maróth Miklós, az akadémikus, orientalista, aki szerint addig nem lesz béke a Közel-Keleten, amíg a Nyugat folyton beavatkozik.

Szerintem

Fenik a késeket a Jobbikban

Úgy tűnik, a balraát nem sokak tetszését nyerte el a Jobbikban, a párt radikális arcai harci díszbe öltöztek. Eleinte úgy tűnt, Vona Gábor a „cukisodás” alatt azt érti, hogy a radikális jobboldali formációt jobbközépre próbálja behúzni. Már ez is lehetetlen feladatnak tűnt, hiszen a Fidesz pozíciója talán még soha nem volt olyan erős, mint most.

Négy negyed

Európa vajon mi?

Több neves külföldi alapítvány támogatásával az egyik legtekintélyesebb brit külpolitikai intézet tíz EU-s országra kiterjedő közvélemény-kutatást végzett arról, hogy az európaiak mit gondolnak az európai identitásról és az unióról.

Mátrix

Sikertelen projekt, jár a „plecsni”

Nem tartja eredményesnek Lázár János a Norvég Civil Alap támogatásából megvalósuló projekteket, az általa vezetett Miniszterelnökség mégis plakettel jutalmazta a programban részt vevő civil szervezeteket.

Mátrix

A többség egyetért az NGO-k szigorúbb ellenőrzésével

Tovább erősödtek a kormányzó pártok az ellenzékkel szemben az elmúlt egy hónapban – derült ki a Századvég Alapítvány friss kutatásából. A Fidesz–KDNP jelenleg 51 százalékon áll a biztos szavazó pártválasztók körében, az MSZP 14-re esett vissza.

Mátrix

„Vona megtagadja a saját és a jobbik múltját is”

Vona Gábor ahhoz a liberális holdudvarhoz dörgölőzik, ahol mindig is szitokként használták a magyar nemzet kifejezést. Azzal a Gyurcsány Ferenccel vállal közös politikai platformot, akinek a kormányzati politizálása és hazugságai ellen 2006-ban a jobbikosok az utcákon küzdöttek – mondta lapunknak Nagy Ervin, a Jobbik alapító tagja, egykori alelnöke.

Mátrix

A csoda sötét oldala

A legkevesebbet kereső egyharmad reálbére alacsonyabb ma, mint 2000-ben volt. Az elmúlt évek fellendülése csak arra volt elég, hogy behozza az elvesztegetett 2000-es éveket.

Mátrix

Billen a médiamérleg Amerikában?

Az amerikai konzervatívok meghallották Medgyessy Péter korábbi magyar miniszterelnök elhíresült mondását: „Akinek média kell, az vegyen magának.” Most bevásárlókörútra indulnak.

Mátrix

VII. cikkely szerinti eljárás - lépések és lehetőségek

December 7-én tart meghallgatást az Európai Parlament Állampolgári jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága vagyis a LIBE, aho Szíjjártó Péter külügyminiszter mellett magyarorshági civil szervezeteket is meghallgatnak a hazai állapotokról. A LIBE ugyanis jelentést készít, hogy szükséges-e megindítani Magyarország ellen az Európai Unióról szóló szerződés VII. cikkelye szerinti eljárást. Vagyis, hogy Magyarország törvényeivel megsértie az Európai Unió alapértékeit. A folyamatábrán magyarázatokkal bemutatjuk, hogy hogyan jutottunk el idáigés mi várható ezután.

Mátrix

Szorosabb katonai összefogás az EU-ban

Az eddigi hangzatos nyilatkozatok után végre történik is valami az uniós defenzív együttműködésben.

Mátrix

Nacionalizmus és magyarellenesség a román centenáriumon

A román állami kitüntetésének megvonására tett javaslatról, az Erdély Romániával való egyesülését kinyilvánító népgyűlés százéves évfordulójáról beszélt egyebek mellett Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Figyelőnek adott interjúban. A politikus nehéz évre számít, de biztató jeleket is lát a román–magyar viszonyban. Szerinte Gyurcsány Ferencnek a külhoni magyarok szavazati jogának a megvonására irányuló kampánya politikai értelemben elvetemült gonoszság.

Mátrix

Raktárból Szupermalom a Felvidéken

„Aki gyors nyereségre tör, ne a malomiparba fektessen. Cégünk huszonnégy éve, a nulláról indult, s csak vízióm volt arról, ami mára a kitartó munkának és a családi erőfeszítésnek köszönhetően megvalósult, hogy létrehozzuk Európa egyik legjobb malomipari üzemét” – mondta Varga Tibor, a Figyelő Top200 Gálán októberben díjazott Vitaflóra alapítója.

Skynet

A munkaerőhiány-paradoxon és a kötelező menekültkvóta

A globális termelékenység 1850 és 1910 között évente 0,3 százalékkal nőtt, de 2015 és 2060 között évente akár 1,5 százalékkal is bővülhet. A növekedés egyre nagyobb része a szolgáltatói szektort érinti majd, ahol egyébként a népesség túlnyomó többségét foglalkoztatják Európában is. A robotok tényleg elveszik a munkánkat?

Való Világ

Kína kopogtat

Hatalmas földrajzi előnyünket igyekszünk továbbra is jól kihasználni, így a jövőben Kína egyik legnagyobb logisztikai partnere lehetünk.

Való Világ

Viták a „folyékony kapa” körül

Az uniós tagállamok minősített többséggel öt évvel meghosszabbították a glifozáttartalmú növényvédő szerek használati engedélyét. Pedig a WHO ezt az anyagot potenciálisan rákkeltőnek nyilvánította.

Való Világ

A leggazdagabb uralkodók

Aranyban úszó paloták, műkincsekkel telített páncélszekrények, hatalmas birtokok – sok korabeli monarcha még mindig tündérmesékbe illő gazdagságban él. Mi most összeállítottuk a legtehetősebbek listáját.

Való Világ

Felemás évet zár a baromfiágazat

A magyar baromfiágazat legyűrte a madárinfluenzát, de versenyképességi feltételeinek javításához jelentős fejlesztések szükségesek – mondta el lapunknak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.

Való Világ

Élet az óriásplakátok után

A smart és clean city koncepció világszerte rohamosan terjed. Ezek meghonosodását egy tavasszal elfogadott, sokat vitatott rendelet itthon is felgyorsítja.

Pénz beszél

Infrastruktúra, a „keleti” kulcstényező

A közlekedési infrastruktúra fejlesztése elengedhetetlen a nyugati országokhoz való felzárkózáshoz, egyáltalán a fenntartható gazdasági növekedéshez – ez az egyik fő megállapítása az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) friss éves tanulmányának, amelynek a keretében a közép- és kelet-európaiakon kívül a közép-ázsiai és a Földközi-tenger keleti részén lévő feltörekvő gazdaságokat vizsgálták.

Pénz beszél

Jaguart a szomszédból

Nagy-Britannia legnagyobb autóipari vállalata éppen a szomszédunkban, Szlovákiában fejleszti gyártási kapacitását. Megkérdeztük Jphn West-et, a Jaguar Land Rover (JLR) gyártási és munkavállalói kapcsolatok területének a HR-vezetőjét, milyen humánerőforrás-stratégiát követ az autópiac luxusjárgányait előállító, dinamikusan fejlődő cégóriás.

Pénz beszél

Van még lejjebb

Hiába ért véget a devizahitelezés korszaka Magyarországon, a forinthiteleknek is van kockázata, amivel törődni kell, mert akár már egy pár százalékos hitelkamat-emelkedés is jelentős törlesztőrészlet-növekedéssel járhat, és ez csak fokozódik hosszabb futamidő esetén. A jegybank nem most kezdett foglalkozni ezzel, de most két új, a problémát közvetlenül megcélzó monetáris politikai eszközt jelentett be, amelyek végső soron a hosszú lejáratú lakáshitelek arányának a bővülésére, illetve azok kamatszintjére is hatással lehetnek.

Pénz beszél

A növekedés csak eszköz, nem cél

A gazdaságpolitika missziója a korlátok és a lehetőségek közötti manőverezés, az egyensúlyteremtés művészete az emberhez méltó életkörülmények javítása során – fejtette ki lapunknak György László, a Századvég vezető közgazdásza. 

Cappuccino

Wohner Nikolett

„Ma már Magyarországon a külföldről hazatért kutatóknak remek pénzügyi lehetőségei vannak, nem panaszkodhatunk” – állítja a L’Oréal–UNESCO a Nőkért és a Tudományért díj idei kitüntetettje, aki bár Párizsban dolgozott négy évet, mindenképpen itthon képzeli el a jövőjét.

Társadalom

Keserédes büszkeség

Ha van keserédes siker, akkor ez az. Michelisz Norbert élete legjobb eredményét érte el a 2017-es túraautó-világbajnokságon megszerzett 2. helyével, ez a magyar autósport történetének első világbajnoki érme. Ugyanakkor a vb-cím esélyétől egy műszaki hiba fosztotta meg az utolsó futamon, a jövő pedig bizonytalan.

Társadalom

Miért tér haza egy fiatal tudós?

A klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus hosszas amerikai tanulmányok és sikeres tudományos karrierkezdet után a hazatérés mellett döntött. Bunford Nóra másfél éve dolgozik a magyar tudományos szcénában, de munkája máris komoly elismerésben részesült; egyike azon fiatal tudósoknak, akik az idén Junior Prima díjat kaptak.

Társadalom

A kardiológus hisz Istenben

25, 50, 500 – 50 éve volt az első szívátültetés, 25 éve végezték el először Magyarországon, s azóta már megtörtént az 500. hazai transzplantáció is. A kezdetekről, a fejlődésről és a jövőbeli célokról beszélt Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója.

Társadalom

A demencia megváltoztatja a világot

A fejlett nyugati világ örvendetes vívmánya az átlagéletkor növekedése. Ez azonban egy súlyos következménnyel is jár, a szellemi hanyatlás a vezető halálokok közé került.A lassú lefolyású betegség nagy lelki és fizikai terhet rak az egyénre, a családtagokra és a társadalomra világszerte. Statisztikák szerint 3,2 másodpercenként jelentenek új esetet. 

Társadalom

Később leszünk mobilabbak

A legjellemzőbb vándorlási irány a kelet felől nyugatra tartó, ha a belföldi mobilitásról van szó. A Budapestre költözés most éppen ismét negatív egyenleget mutat, s leginkább az egyre idősebb fiatalság mozdul.

Kultúra

A tényeket ne akarjuk átírni

Az Osztrák–Magyar Monarchia mezőgazdaságáról, a 150 esztendővel ezelőtti kiegyezésről, Trianon és a felsőoktatás kapcsolatáról tart tudományos konferenciákat a hónap elején a Veritas Történetkutató Intézet. Ezekről, valamint a közelmúlt történelméről s a jelenről, az unió és Magyarország viszonyáról, az elévülő kommunista és a soha el nem évülő nemzetiszocialista bűnökről beszélgettünk az intézmény főigazgatójával.

Kultúra

Roma zenekar, nem csak romákkal

Adva volt egy sikeres roma szólóbőgős, adva volt egy helyzet, született egy álom, amely megvalósult. Pontosan egy évvel ezelőtt létrejött Európa első s ez idáig egyetlen roma szimfonikus zenekara, a SziRom.

Kultúra

Párhuzamok Róma és az EU között

A mai Európai Unió és az ókori Római Köztársaság – többrétegű, többszintű – válsága kísértetiesen hasonlít egymásra. Ezt a döbbenetes következtetést vonja le David Engels A birodalommá válás útján című, szakmai alapú, mégis fogyasztható stílusú sikerkönyve. A történész „bestsellere” kötelező olvasmány azoknak, akik nem(csak) a napi-heti történésekkel szeretnének tisztában lenni, hanem a nagyobb képpel is megismerkednének.

Korábbi lapszámok