2017/10/12

Címlap

Még forint kell a magyar gazdaságnak - Interjú báró Gelsey Vilmossal

A forint jelenleg erős fizetőeszköz, nincs szükség az euróra, a gazdaság pedig jól teljesít. Meghatározó tényezői a magyar gazdaságnak a nagy járműgyártó cégek, valamint a mezőgazdasági termelés – hangsúlyozta lapunknak adott interjújában báró Gelsey Vilmos, nemzetközileg ismert nevén William de Gelsey. A főnemesi családból származó brit bankár szerint hazánk 1990 óta „elképesztően” sokat fejlődött.

Szerintem

Pénzügyeink

Minden jel szerint pénzügyekben jól állunk. Nem pusztán nagy-, vagyis intézményi befektetők, különböző makrogazdasági országbesorolások, továbbá az EU illetékesei erősítik meg rendre, hogy semmi gond a magyar állam finanszírozásával, hanem szaktekintélyek is váltig állítják: érdemes követni a „magyar utat”. Legutóbb Thomas Sargent Nobel-díjas közgazdász nyilatkozott úgy, hogy „Magyarország a világ csúcsához tartozik”, mármint ami a pénzügyi kreativitást, tudósainkat, valamint a költségvetési és a jegybanki politika „bevállalásait” illeti.

Négy negyed

Az alapjövedelem nem alap

Egyre-másra fellángol a vita Nyugat-Európában a feltétel nélküli alapjövedelem bevezethetőségéről. Nézzük meg, miért nem lehet alap az alapjövedelem.  

Mátrix

Újabb ellenzéki keringő

Botka László lemondása a miniszterelnök-jelöltségről teljes zavart okozott az MSZP-ben, de az új helyzetben rajtuk kívül a többi balliberális párt sem tudja, pontosan merre is az arra.  

Mátrix

Schilling zavaros krétakörei

Formabontó színházi rendező, szókimondó mozgalmár, ellenzéki aktivista, egyházgyalázó szónok – mindez egyszerre a Krétakör alapítója, a mások mellett szintén „forró őszre” készülő Schilling Árpád.  

Mátrix

Nagy kórházak kis lépésekkel

Februárban lesz három éve, hogy a kormány bejelentette: új, korszerű és komplex ellátást nyújtó egészségügyi intézmény épül zöldmezős beruházással Buda déli részén.  

Mátrix

Mi van a Soros-terv mögött?

Németországnak munkaerőre van szüksége. A világ talán legbefolyásosabb milliárdosa még több pénzt szeretne keresni. A brüsszeli bürokraták tovább növelnék a hatalmukat. Ez a három igény találkozik a Soros-tervben.

Mátrix

A jobboldal válasza Macronra

A Franciaország elnöke által semmibe vett középosztályt szólítaná meg a republikánusok ifjú reménysége.  

Mátrix

Kispályások és nagyágyúk

Évi minimum 370 milliárd dollárról van szó globálisan. Észak-Korea ukrán és kínai kapcsolatok révén szegi meg a fegyverszállítási embargót.  

Mátrix

Bécsbe is befut a varsói gyors?|

A baloldal Európa-szerte mélyrepülésben van. Hagyományos szavazói a protestpártok felé tódulnak, így a mérsékelt és a radikális jobboldal formációi versenyeznek egymással a hatalomért.  

Mátrix

Balról előzne a Munkáspárt

A brexit alaposan megváltoztatta Nagy-Britanniát, sokkal többet beszélnek társadalmi és elosztási igazságosságról. A kontinens baloldali pártjai mélyrepülésben vannak, a brit Munkáspárt viszont szárnyal.  

Mátrix

Putyin változást akar

A 2018-as voksolás fő kérdése nem az, hogy Putyint újraválasztják-e, hanem az, hogy kit akar miniszterelnöknek.  

Mátrix

Nem látni a fényt az alagút végén

Bekebelezi a kis ország GDP-jét a gigaprojekt. A legnehezebb és legdrágább szakasz kivitelezője az ismert kínai vállalat, a CRBC, amely a Montenegró határáig tervezett szerb sztráda egy jelentős részét is megépítené.    

Mátrix

Ki oltja szomját a szerb ásványvízzel?

A jelentős készletek ellenére déli szomszédunknál a magánosítások után három hazai palackozó maradt.  

Mátrix

Szlovén kikötő: megnyílhat az út

Megerősödött a „második vágány”, azaz a ljubljanai balközép kormány egyik legjelentősebb fejlesztési projektje. Az észak-adriai koperi kikötő és Közép-Európa korszerű vasúti összekötéséhez szükséges vágány kiépítéséről korábban törvény született, s ezt próbálták meg népszavazással megsemmisíteni túlzott költségre hivatkozva az ellenzők.

Skynet

Már okosdzseki is van!

A Google és a Levi Strauss nem csupán beszélt a jövőről, hanem bele is varrták egy divatos farmerkabát ujjába az érintőképernyőt. Ráadásul piacra is dobták. Kérdés, jó-e ez valamire, vagy csak egy újabb mókusvakítással állunk szemben.  

Skynet

Búcsú a Wall Street Journaltól

Európai és ázsiai nyomtatott kiadását megszünteti a 128 éves The Wall Street Journal (WSJ). A nagy veszteséget felhalmozó lap költségcsökkentése azonban nem csak a netes hírek ingyenessége miatt történt. A Google és a Facebook agresszív olvasó- és hirdetéselszipkázásának is kárát látja a patinás újság.  

Látószög

Szolidaritásra ítélve

A XX. században Európa jövőjéről főként a nagy országok fővárosaiban, Washingtonban, Moszkvában, Londonban, Párizsban, Berlinben hoztak döntéseket. Utóbb csatlakozott hozzájuk Brüsszel. Hosszú évtizedeken át hozzászoktattak bennünket, hogy az Oroszország és Németország között húzódó nagy területen nincs olyan erő, amely reális tényező lenne a külpolitikában. Az utolsó ilyen központ Bécs volt, de az Osztrák–Magyar Monarchia szétesése véget vetett addigi szerepének.

Látószög

Javítani a pénzügyi kultúrán

Más országok polgáraihoz képest aggasztóan alacsony a hazai ügyfelek pénzügyi ismereteinek a szintje – derül ki nemzetközi felmérésekből. A biztonságos pénzügyi rendszer részét jelentik a tudatos fogyasztók is, így a képzés már iskoláskortól gyakorlatilag elengedhetetlen.  

Látószög

Versenyképességi eredményeink

A versenyképesség korunk divatos, gyakran használt fogalma. Viszont ha megkérdeznénk, ki mit ért rajta, nagyon eltérő válaszokat kapnánk. Ez nem véletlen, mivel a versenyképességnek a szakmai körökben sincs egybehangzóan elfogadott definíciója.  

Való Világ

Csúcson a befektetői bizalom

Két területen is látványos számokkal bizonyított a magyar gazdaság az utóbbi hetekben. Miközben egymilliárd euró értékű devizakötvényt bocsátott ki az állam rekordalacsony hozammal, addig az országkockázati felár is bezuhant.  

Való Világ

Bérfelzárkóztatás

A hatéves bérmegállapodást értékelik a Versenyszféra Konzultációs Fórumának (VKF) következő ülésén, pont lapunk megjelenésekor. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kezdeményezésére létrejött alku óta eltelt egy év tapasztalatairól és a várakozásokról kérdeztük a feleket.

Való Világ

A teljes foglalkoztatás irányába

A statisztikák szerint már 4 444 000 foglalkoztatott van Magyarországon, vagyis mintegy hatvanezerrel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt. Közben a teljes foglalkoztatás félszáz hazai településen már nem az álom kategóriája.  

Pénz beszél

Kína tanult a pénzügyi válságokból

Az ázsiai óriás utolsó nagy költségelőnye az évi nyolcmillió friss diplomás – mondta a Figyelőnek a Fidelity Investments portfóliómenedzsere.

Pénz beszél

Jön a sárkány kora

A válság következtében az ázsiai óriás már a stratégiai ágazatokba is benyomult, újabban pedig elképesztő összeget, 210 000 milliárd forintnyi jüant ölnek a high-tech gyártásfejlesztésbe. Megnéztük, hogy a kínai cégek az utóbbi években mely területeken erősödtek meg a leginkább.

Pénz beszél

Gyorsan nő a magyar pénzügyi sikercég

Három év alatt csaknem kétmilliárdos bevételű, száz fő feletti banki szoftvervállalat nőtt ki a földből. A W.UP alapítói egy sikeres magyar középcég nemzetközi felvásárlását követően látták meg a frissen keletkezett piaci rést.

Pénz beszél

„Egy hosszú út elején járunk…”

„Ha Afrikában vagy épp Latin-Amerikában rejlenek gyümölcsöző üzleti lehetőségek, akkor minden eszközt biztosítani kell ahhoz, hogy a magyar vállalkozások el tudják érni ezeket a piacokat” – mondta el lapunknak a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) vezérigazgatója.

Pénz beszél

Gyilkos kór a határon

A hazai sertésállomány akár 30 százalékkal csökkenhet, ha Ukrajnából Magyarországra is átterjed az afrikai sertéspestis. A problémát egyesek villanypásztoroknak a határ mentén történő telepítésével oldanák meg.

Pénz beszél

Kihalnak a koporsók?

Európa legnagyobb kegyeleti szolgáltatója egy magyar cég. A Budapesti Temetkezési Intézet hamvasztást is vállal, amelyre pedig igen nagy a kereslet: a fővárosban ugyanis már csak az elhunytak 20 százaléka kap koporsós temetést.

Cappuccino

Matthias Storme

Annak mindenképp fennáll a veszélye, hogy túl nagy lesz a hatalomkoncentráció az EU-ban – mondta lapunknak a belga jogász, konzervatív filozófus, Az igazi Európa és a tév-Európa című kiáltvány egyik aláírója.

Társadalom

Megismerni a gyermeket

Sokan érdeklődnek az alternatív pedagógiai módszerek iránt, bár a tapasztalatok vegyesek. A Montessori-módszer szlogenje: „Segíts, hogy magam tudjam csinálni!” Sokan nincsenek tisztában vele, hogy ma már több magától értetődő nevelési elv is Maria Montessoritól származik.

Társadalom

„Sosemvolt” falu

KONSZENZUS KELL  | A magyar települések családi házas övezeteinek eklektikája sok éve szúrja a szemét hozzáértőknek és kevésbé hozzáértőknek egyaránt. Tudományos oldalról a különböző stílusok egymás mellé helyezése még esztétikus is lehet, erre vannak jó példák. 

Sport

Nagyon drága függetlenség

„A spanyol futball elválaszthatatlan a politikától” – írta Jimmy Burns, az ország labdarúgását bemutató La Roja című könyv szerzője. Az FC Barcelona pedig – különösen a katalóniai, a spanyol állam által el nem ismert függetlenségi referendum tükrében – pláne elválaszthatatlan.

Kultúra

Egy évszázad lakókocsiban

Ízlésről vitatkozni nem lehet. Sokan szeretik a cirkuszt s ugyanannyian nem. Én szeretem. Pécsi srácként utazótársulatok előadásait izgulhattam végig. Mit tesz isten, a lányom is a sportpályákon felállított sátrak produkcióit élvezte inkább, mint a Fővárosi Nagycirkusz fűtött nézőterét.

Kultúra

A zsoltáros énekmondó

A daltulajdonos a Szenczi Molnár Albert naplójában szereplő „csinos énekek” nyomába eredt, s meglelte azokat Huszár Gál A keresztyéni gyülekezetben való isteni dicséretek és imádságok című istentiszteleti verses könyvében. Ennek a dalait hozta rendbe, majd adta ki CD és könyv formájában a reformáció ötszázadik évfordulójára.

Kultúra

Vitatott kép nyert az idén

Nem lehet szeretni, sem pedig megszokni a média nehezen kivédhető tragikushír-áradatát. A 129 díjnyertes fotón azonban egészen más érzésekkel és gondolatokkal lehet gazdagabb a figyelmes szemlélő, így ajánlom mindenkinek, aki kicsit másképp nézné végig a 2016-os évet.

Korábbi lapszámok