Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Adóelkerülés, lakásmutyi és gyanús közbeszerzés: hemzsegnek a botrányok Márki-Zay körül

Hírekfigyelo.hu

Hódmezővásárhely polgármestere körül egyre több botrányos eset lát napvilágot, adóelkerüléstől kezdve a lakásmutyin át - szedte össze az álfüggetlen politikus piszkos ügyeit az Origó.

Adóelkerülés

A politikus feleségének otthonszüléseket lebonyolító cégének pénzügyei nincsenek rendben: a bevételek elrejtésének érdekében a beszámolókat meghamisították, több szülést bonyolítottak le, mint amennyit feltüntettek a cég internetes oldalán.

Márki-Zay természetesen szánalmas magyarázkodásba kezdett, azt próbálja elhitetni, hogy voltak olyanok, akik kevesebbet fizettek, s állítása szerint a felesége ingyen is vállalta számos otthonszülés lebonyolítását. A politikus 2017-ben kiszállt a cégből, legalábbis papíron.

Más botrány is kapcsolódik a bábacéghez, ahogy az Origó is írja, 
Márki-Zay Péter feleségét tanúként kihallgatták egy csecsemő halálával végződő büntetőügyben. A kihallgatás során kiderült, hogy - többek között - ő sem adta be az életmentő K-vitamint, végül emiatt a csecsemő meghalt.

De nem ez volt az egyetlen botrányos ügy, ami a hódmezővásárhelyi polgármester és felesége bábacégéhez kötődik, hanem egy másik Márki-Zay Vincze Felícia által levezett szülés is a kisgyermek halálával végződött. 

Gyanús közbeszerzések

2019. január 31-én bejelentés érkezett a hatósághoz egy hódmezővásárhelyi strandberuházással kapcsolatban - olvasható a portálon. A bejelentő panasza szerint Márki-Zay Péterék közbeszerzési eljárás mellőzésével folytatták le a tárgyi beszerzést abban a beruházásban, ami az 50 méteres fedett uszoda medenceürítő csapadékvíz-csatornájára és csővezeték létesítésére vonatkozott.

További botrányos részletek az ügyben: még március 8-án kiderült, hogy a hódmezővásárhelyi közgyűlés pénzügyi-gazdálkodási bizottságának vizsgálata szerint 
anélkül kötött szerződést a hódmezővásárhelyi strand vízkezelő technikájának kiépítésére Márki-Zay Péter polgármester, hogy a költségvetési keretből az ehhez szükséges források rendelkezésre álltak volna. Hódmezővásárhely összesen egymillió forintos bírságot kapott.

Egy önkormányzati ingatlan zűrös eladása

Ahogy az Origó is írja, Hódmezővásárhely önkormányzata egy szocialista politikus lányának áron alul, jogszerűtlenül adott el egy önkormányzati ingatlant. 

A nagypolgári, belvárosi lakást jóval áron alul hirdették meg, ám a portál 
értesülése szerint Nagy Ernő szocialista képviselő lánya tavaly nyárig Győrben élt életvitelszerűen, és házasságának megromlása miatt érkezett Hódmezővásárhelyre.

Az Origó szerint azonban Hódmezővásárhelyre jövetelekor nem a szóban forgó belvárosi ingatlanba, hanem egy Nagy László utcai ingatlanba költözött be. 

Így tehát a belvárosi, nagypolgári lakás két évig üresen állhatott, amelyen értesülésünk szerint semmilyen felújítást nem végeztek – körülbelül 30 ezer forint bérleti díjért cserébe. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a lakásra valójában nem a lányának, hanem Márki-Zay bizalmasának volt szüksége.

Borítófotó: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely függyetlen polgármestere 2019. március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapján. (MTI/Mónus Márton)