Hirdetés átugrása →
Bezár ×

A Magyar Nemzeti Bank egyelőre kivár

Hírekfigyelo.hu

Az erős árnyomás ellenére változatlan maradhat a monetáris politika, a befektetők a forintot figyelik.

A keddi kamatdöntő ülésén nem változtat a kondíciókon a monetáris tanács – ez volt a Világgazdaság kérdésére az elemzők egyöntetű válasza. Júniusban viszont az Inflációs jelentéssel együtt további szigorító intézkedéseket is hozhat a Magyar Nemzeti Bank (MNB), de csak akkor, ha a májusi inflációs adat is indokolja ezt. Az év végéig sokak szerint 0,9 százalék maradhat a jegybanki alapkamat.

A júniusi kamatdöntés keretében újabb szigorítás várható – mondta a lapnak Kuti Ákos, az MKB Bank vezető elemzője. Az inflációt övező bizonytalanság miatt az MNB csak negyedévente, a friss prognózisok ismeretében módosíthat a monetáris kondíciókon. 

Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője szerint kedden a jegybank megerősítheti, hogy az előrejelzésekhez képest magasabb inflációs adat esetén lépni fog, a márciusban kezdett likviditásszűkítés folytatódhat. Hozzátette: ugyan áprilisban sokkal nagyobb volt az infláció a vártnál, azonban a következő hónapok enyhülést hozhatnak. Varga Zoltán, az Equilor elemzője az erőteljes árnyomás ellenére sem vár kedden lépést a jegybanktól. 

 

Borítókép: anyaberkut, Getty Images