Ősszel komolyodhat a verseny az otthonbiztosítások piacán

Hírek Figyelo.hu

Hamarosan több új szereplő lép a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások piacára – mondta a Világgazdaságnak Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke, a Magyar Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója annak kapcsán, hogy a Magyar Nemzeti Bank a napokban módosított a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás (MFO) pályázati feltételein.

A mostani módosítások néhány helyen pontosították a feltételeket, például értéktárgyakra az alapcsomagban 200 ezer forint értékig minden biztosítónak lista készítése nélkül kell vállalnia a kockázatot, az e feletti igény esetén pedig kiegészítő köthető.

Megszűnt a kötelezően adható és a szabadon választható kiegészítők megkülönböztetése, ami jelentősen növelte az átláthatóságot és javította a termékfejlesztést.

Az évfordulós indexlevelekben fel kell hívniuk a biztosítóknak az ügyfelek figyelmét arra, hogy frissíthetik az ingóságaik listáját, így biztosíthatják az új vagyontárgyaik védelmét, a kárrendezésnél pedig ez a lista az irányadó. A koronavírus-járvány folyományaként az MFO esetében alapértelmezetté vált a papírmentes kommunikáció, ami eddig választható lehetőség volt.

Bár a minősített fogyasztóbarát lakáshitelhez hasonlóan itt is lakásokról van szó, Pandurics Anett szerint a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás sokkal komplexebb termék:

az MFO esetében nagyon eltérők lehetnek a kockázatok. Két, akár egymás szomszédságában lévő lakás esewtében is teljesen mások a fogyasztói igények.

A szakember szerint erős verseny várható azon a téren, hogy az előírt kockázatokat melyik társaság mennyiért vállalja be – az árazást befolyásolhatja, hogy a biztosító mennyire akar piacot szerezni, milyen tapasztalatai vannak az érintett környékről, és mennyire van megoldva a kérdéses területen például a kárszakértői munka.

(Borítókép: alphaspirit, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink