Az online jövedelmekre is kiterjeszthetik az adatszolgáltatási kötelezettséget

Hírek Figyelo.hu
Az Európai Bizottság néhány hete tette közzé a „tisztességes és egyszerű adóztatás” uniós szintű támogatását célzó javaslat-csomagját. A csomag a tisztességes és egyszerű adóztatás kialakítását támogató akcióterv, valamint az uniós szintű adóügyi kormányzás fejlesztéséről szóló kommunikáció mellett újabb tagállamok közötti adatszolgáltatási kötelezettség bevezetését javasolja – írja közleményében a Deloitte.

Az adminisztratív együttműködésről szóló uniós irányelv most javasolt, hetedik módosítása (DAC 7) a digitális üzleti platformok számára írna elő adatszolgáltatási kötelezettséget. Célja az lenne, hogy biztosítsa a tagállamok közötti információcserét a digitális platformokon keresztül szerzett jövedelmekről annak érdekében, hogy ezen jövedelmek tisztességes adóztatását elősegítse.

„A DAC 7 által előírt információcsere nagyban támogathatja egy uniós szintű, a digitális cégeket adóztatandó adórendszer jövőbeni bevezetését, amelynek jelentősége egyre inkább felértékelődni látszik az Európai Unió agendáján„ – idézi a Deloitte közleménye Póczak Ferencet, a cég adóosztályának partnerét.

A jelenlegi javaslat kizárólag információcserére vonatkozik, a digitális platformokat üzemeltető társaságok adóztatásáról nem tartalmaz rendelkezéseket. Az adatszolgáltatás kiterjedne minden platformra és lefedné az ezeken keresztül történő szolgáltatásnyújtást, termékértékesítést, ingatlan-bérbeadást, valamint a közösségi finanszírozás keretein belül adott kölcsönnyújtást is.

„A javaslat törekszik ugyanakkor elkerülni azt, hogy az adatszolgáltatás indokolatlanul nagy adminisztrációs terhet jelentsen a cégek számára. Ezért a digitális cégek csak évente egyszer szolgáltatnának adatot egy adott tagállamban, amelyet utána a tagállamok adóhatóságai osztanának meg egymással az információcsere keretében” – közölte Kocsis Gabriella, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.

Az adatszolgáltatáson túlmenően a javaslat a visszaélésszerű joggyakorlat elleni küzdelem céljából tisztázná, illetve tovább szabályozná a tagállami adóhatóságok együttműködési lehetőségeit, például a több tagállam adóhatósága által összehangoltan lefolytatott adóellenőrzéseket.

(Borítókép: ESB Professional, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink