Félidőben Trump külpolitikája

Négy negyed
Amerikának világosabb céljai vannak, és többet tett az elérésükért, mint ahogy azt a mainstream média sugallja.

Melyek Donald Trump külpolitikai célkitűzései, és mennyire áll közel a megvalósításukhoz? Az Egyesült Államok elnökének időnként szeszélyes kommunikációs stílusa miatt sokan megkérdőjelezik politikájának koherens voltát, a trumpi külpolitikai gondolkodás főbb vonásai azonban világosan kirajzolódnak. Bár az eredmények vegyesek, Trump sokkal sikeresebb céljai elérésében, mint elődei, Barack Obama és George W. Bush.

1. Trump csökkentette a nukleáris konfliktus kockázatát a Koreai-félszigeten. Kína támogatásával párbeszédet kezdeményezett a Phenjan-rezsimmel, amivel mérsékelte egy esetleges konfliktus vagy kereskedelmi háború kirobbanásának valószínűségét. Február végére várható egy második csúcstalálkozó Trump és Kim Dzsongun között. Rögös út áll az amerikai külpolitika előtt, de Trump már most több eredményt ért el Pekingben és Phenjanban, mint bármelyik korábbi elnök.

2. Trump ki akarja vonni az amerikai erőket a Közel-Keletről, miközben olyan regionális szövetség felépítésén dolgozik, amely az amerikai célkitűzéseket támogatja. Ezen a területen korlátozott, mégis jelentős sikereket ért el. Izrael, Amerika első számú szövetségese, javította kapcsolatait a legnagyobb szunnita arab államokkal. Szemben az uralkodó véleménnyel, Jeruzsálem fővárosként való elismerése nem vetette vissza az amerikai befolyást. Trumpnak sikerült elszigetelnie Iránt, hatalmas nyomás alá helyezve az iráni gazdaságot.

3. Az amerikai elnök a jutalmazás és büntetés kettősét alkalmazva próbálja meggyőzni Oroszországot, hogy hagyjon fel az Európa destabilizálását célzó tevékenységével, és járuljon hozzá a közel-keleti biztonsághoz. A vádak, amelyek szerint Trump orosz segítséggel győzött a 2016-os elnökválasztáson, jelentősen hátráltatták abban, hogy hatékonyan tudja kezelni Oroszországot. Mindezek ellenére úgy tűnik, Oroszország – Izraellel közösen – kidolgozott egy modus vivendit a Közel-Keleten. Mindez optimizmusra ad okot a jövőbeli orosz–amerikai viszonyt illetően.

4. Trump célja, hogy megerősítse a hozzá hasonlóan gondolkodó politikai erőket Európában. Saját győzelmét is az Európában meghatározó erejű populista hullám részeként értelmezte. Mégis, ehhez a célhoz még nem került igazán közel. Az Európai Uniót továbbra is az a német–francia-tengely irányítja, amely szemben áll a populista célokkal. Nagy-Britanniát politikailag megbénítja az Európai Unióból való kilépés folyamata, Olaszország populista kormányát fiskális problémák kényszerítik arra, hogy megbékéljen Berlinnel, míg a németországi populista hullám elapadni látszik.

5. A kereskedelmi diplomáciát Trump az amerikai gazdasági erősítésére akarja használni. Ebben, megítélésem szerint, mindeddig kudarcot vallott. Az elnök mégis győzelmet fog hirdetni, hogy aztán visszavonuljon a Kínával vívott kereskedelmi háborúból a piaci és gazdasági zavarok elkerülése érdekében.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink