Nem roskadt meg a hazai kiskereskedelem

Hírek Figyelo.hu

Az előzetes adatok szerint májusban már újra az uniós átlag feletti mértékben növekedett a hazai kiskereskedelem, amihez a tartós fogyasztási cikkek elhalasztott vásárlásainak pótlása is hozzájárult – mondta a Világgazdaságnak Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

A legkritikusabb időszakban is válságállónak bizonyult a hazai kiskereskedelem, így minden ellenkező híresztelés ellenére soha nem kellett amiatt aggódni, hogy tartós áruhiány lesz – vont mérleget Cseresnyés Péter.

Ha egy termék vagy még inkább egy bizonyos márka, típus délelőtt hiányzott is a polcról, lehet, hogy délutánra, de legkésőbb másnap reggelre újra elérhetővé vált. Ez is csak azért fordulhatott elő,

mert volt egy gerjesztett felvásárlási láz, sokan elkezdték bespájzolni az élelmiszert.

Részben ennek tudható be, hogy az idei első negyedévben az európai átlag kétszeresével nőtt a hazai kiskereskedelem – tette hozzá.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára kiemelte: a 9-12 órás, időseknek fenntartott vásárlási idősáv a kereskedelmi vállalatoknak nyilván nem volt kellemes, hiszen emiatt vásárlások maradhattak el, vagy éppen más csatornában jelent meg a költés.

„Megkaptuk azokat a jelzéseket, hogy sok a három óra, legyen elég kettő, vagy hétvégente ne legyen korlátozás, de miután leültünk tárgyalni, az érintettek belátták, hogy ebből nem érdemes nagyobb problémát csinálni, hiszen látszott, hogy a járványnak vége lesz, a forgalom pedig fokozatosan visszaáll” – állapította meg.

A vásárlási szokások nem egyik napról a másikra változnak az ITM államtitkára szerint,

ugyanakkor átmenetileg előfordulhat, hogy a tranzakciószám jobban csökken, mint amennyivel az átlagos kosárérték nő.

„A szektor jól átvészelte az elmúlt időszakot, kezdve az élelmiszer-kiskereskedelemmel, ahol az első sokk után hamar stabilizálódott a forgalom. Bár a tavalyi csúcsév volt, nem teljesen alaptalan abban bizakodnunk, hogy 2020 egészét tekintve a tavaszi mélypont ellenére megismételhetjük a múlt évi teljesítményt” – mutatott rá a szakpolitikus.

A kisboltok kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a Magyar falu programban jövőre új elemként indul a kiskereskedelmi szolgáltatások fejlesztési támogatása a kistelepülési ellátás sok esetben egyetlen szereplőjeként működő élelmiszerüzletek, vegyes­kereskedések megmentése érdekében.

(Borítókép: áruházból távozó vásárlók. (MTI/AP/Matt Dunham)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink