Magyarországon folytatódhatnak az amerikai filmforgatások is

Hírek Figyelo.hu

Magyarország a hollywoodi filmesek második legnépszerűbb európai úti célja, és a járvány miatt érvényben lévő veszélyhelyzet megszűnésével már karanténkötelezettség nélkül is beutazhatnak Magyarországra – írja a Variety.

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos az amerikai magazinnak elmondta,

a veszélyhelyzet végével és a korlátozó intézkedések enyhítésével engedélyezik, hogy speciális esetekben a nem EU-állampolgárok is karanténkötelezettség nélkül utazzanak be Magyarországra, vagyis az országban forgató amerikai stábok újra elkezdhetik a munkát.

Hetek óta a Netflix két szakaszban építi az NFI Mafilm stúdió-komplexumot Fót közelében a Terra Vision című sorozat számára, és július közepén el is kezdik a forgatást, illetve a lap információi szerint július utolsó hetében egy másik amerikai produkciós iroda is érkezik.

A Nemzeti Filmintézet Intézet közlése szerint három hollywoodi produkció – a Dűne, A bankár felesége és A csalogány című produkció is – idén folytatja a forgatást az Origo Filmstúdióban, illetve a Showtime produkciójának, a Halo-nak is munkálatai is folytatódnak.

2019-ben közvetlenül a filmgyártás által az országban mintegy 565,6 millió dollárt költöttek el a filmesek, ami körülbelül 50 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A teljes összeg körülbelül 94 százaléka származik nemzetközi produkciókból. 2019-ben 319 film produkciót forgattak Magyarországon, ebből 228 magyar, nyolc közös produkció és 83 külföldi film volt.

(Borítókép: Garas Dániel operatőr (j) insturálja a vízben lévő Gáspár Sándort (b) Sándor Pál Vándorszínészek című filmjének forgatásán, a Mafilm budapesti stúdiójában lévő medencében 2015. október 18-án. (MTI Fotó: Kallos Bea)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink