Zuhanófélben az európai fapadosok

Hírek Figyelo.hu

Méretes árfolyamzuhanást mutattak a hét első napján az európai fapados légitársaságok. A koronavírus európai terjedése tovább csökkentheti az utazási kedvet és hajlandóságot. Az igazi pofon a főszezonban érheti majd a szektort – olvasható a keddi Világgazdaságban.

Több mint 9 százalékos eséssel 40 font közelébe zuhant hétfőn a magyar hátterű Wizz Air árfolyama Londonban, de a fapados légitársaságok európai piacvezetője, a Ryanair részvényei még ennél is nagyobb,

majd 12 százalékos mínusszal reagáltak a koronavírus terjedésével kapcsolatos hét végi fejleményekre.

Árfolyama egészen a 13,5 eurós szintig süllyedt.

A Ryanairt a forgalmi listán követő EasyJetnél 15 százalékos, míg a harmadik Norwegiannél 7,8 százalékos árfolyamveszteséget hozott a hétfő az általános eladási hullám közepette. A néhány napja Olaszországban is megjelenő, majd rohamosan terjedő koronavírus a terrortámadásokhoz hasonló hatást vált ki a tőzsdén jegyzett légi közlekedési társaságoknál.

Az ilyenkor törvényszerűen csökkenő utazási kedv egyenes következményeként

a befektetők elfordulnak a légitársaságok papírjaitól, hiszen a kisebb forgalom a bevétel és a profit visszaeséséhez vezet.

Bukta Gábor, a Concorde elemzője az időzítés fontosságára is felhívta a figyelmet. Mint azt a Világgazdaság érdeklődésére elmondta, sokan épp ezekben a napokban tervezik meg a nyári vakációjukat, amelyhez repülőjegyet is foglalnának

Az egyre terjedő vírus miatt azonban óvatosabbá válhatnak és elállhatnak utazási szándékuktól. A légitársaságok a most jelentkező pánikközeli hangulatnak a forgalomra és az üzletmenetre gyakorolt hatásait nyáron érezhetik meg igazán – hangsúlyozta a szakértő.

Borítókép: Artur Widak/NurPhoto/AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink