Brüsszelnek adott igazat az uniós bíróság

Hírek Figyelo.hu

Az Európai Bizottság az uniós mezőgazdasági támogatások nyújtásával összefüggésben pénzügyi korrekcióval élt Magyarországgal szemben. Magyarország ezt a határozatot megtámadta, de a bíróság szerdán elutasította a keresetet -olvasható a Világgazdaság cikkében.

Az Európai Unió Törvényszéke elutasította Magyarországnak az Európai Bizottság azon határozatával szemben benyújtott keresetét, amellyel a bizottság az uniós mezőgazdasági támogatások nyújtásával összefüggésben pénzügyi korrekcióval élt Magyarországgal szemben – derült ki a törvényszék szerdán meghozott ítéletéből.

A bizottság korábban elrendelte

a Magyarország által a 2007-2013 és a 2014-2020 támogatási programok keretében 2011 és 2016 között a minősített termelői csoportoknak biztosított pénzügyi támogatásnak az uniós finanszírozásból való kizárását

– ezt támadta meg Magyarország a bíróságon, amely most elutasította a keresetet. Az uniós támogatásból így kizárt összeg nagysága 28 millió euró volt.

Az uniós joggal szemben

A termelői csoport az azonos termék vagy termékcsoport szerint szerveződő termelők olyan együttműködése, amelyben piaci pozícióik megerősítése érdekében, az általuk önállóan végzett mezőgazdasági vagy erdőgazdálkodási alaptevékenységükhöz illeszkedő tevékenységre önkéntesen társulnak – írja az ügy hátteréről a törvényszék. A termelői csoportok létrehozását az EU a Közös Agárpolitika keretében támogatja.

Magyarország a termelői csoportként való elismerés lehetőségét biztosította azon szervezetek számára is (minősített termelői csoportok), amelyek egy más szervezettel való egyesüléssel, taglétszámbővüléssel vagy az értékesítési volumen növelésével a termelői szerveződés egy magasabb szintjére lépnek, még akkor is, ha e magasabb szintű elismerést korábban már termelői csoportként elismert és ilyenként támogatott szervezetek nyerik el.

A bizottság szerint azonban ez utóbbi, a már támogatott termelői csoportok átalakulását ösztönző gyakorlat szembe megy a termelői csoportok vonatkozásában az uniós jog által támasztott azon követelménnyel, amely

a támogatás nyújtásának időtartamát az ilyen csoportként való elismerést követő öt évben maximalizálja.

A bizottság az említett gyakorlat miatt a fent említett pénzügyi korrekcióval élt Magyarországgal szemben, aki a bizottságnak a szóban forgó pénzügyi korrekciót elrendelő határozatát megtámadta a törvényszék előtt.

.

Borítókép: Julien Tromeur, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink