A Spiegel szerint nem zárják ki a Fideszt a Néppártból

Hírek Figyelő

Nem zárják ki a Fideszt addig a Néppártból, amíg nincs meg a tagság megszüntetéséhez szükséges többség – számol be róla a Der Spiegel.

A Mandiner szemléje szerint a német hírmagazin azt írta, hogy Orbán Viktornak továbbra sem kell tartania attól, hogy a Fideszt kizárják az EPP-ből. Értesülésük szerint az EPP elnöke, Donald Tusk világossá tette, hogy jelenleg nincsen többség a Néppártban a Fidesz tagságának megszüntetéséhez, ami főként a nagyobb tagpártok hozzáállásának köszönhető. Ilyen nagyobb pártnak minősül a német CDU és CSU is. A Der Spiegel állításai szerint Paul Ziemiak CDU-főtitkár és Markus Söder CSU-elnök is „óva intett attól, hogy a Fideszt elhamarkodva, véglegesen kizárják az EPP-ből”.

Donald Tusk Twitter oldaláról derült ki, hogy hétfőn a pártcsalád elnöke tárgyalást folytatott a Fidesz tevékenységét vizsgáló háromfős bizottsággal, akik a február 3-4-i brüsszeli EPP-gyűlésen fogják közölni eredményeiket. Az EPP politikai közgyűlése március 20-án döntött úgy közös megegyezésbe a Fidesszel, hogy felfüggesztik a nagyobbik kormánypárt tagságát, köszönhetően kritikus álláspontjuk és az állítólagos, alapvető értékeket megsértő viselkedésük miatt. Az EPP ekkor létrehozott egy háromfős vizsgálóbizottságot is, akik kifejezetten a magyarországi helyzet megvizsgálására szánják idejük.

A bizottság tagjai Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke, Wolfgang Schüssel, volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke. Orbán Viktor ezen ülés után közölte, hogy a Fidesz is felállít egy hármofős bizottságot, akiknek feladata a Fidesz EPP-tagsága relevanciájának és lehetőségeinek felmérése az EP-választásokat követően, ahol a kormánypárt lett a pártcsalád egyik legerősebben teljesítő pártja.

 

Címlapkép: MTI/Balazs Mohai

Ezek is érdekelhetnek

További híreink