Hitelességi válságot okozna az uniónak a bővítés leállítása

Hírek MTI
Hitelességi válságba is sodorja magát az Európai Unió, ha nem képes elindítani a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával, hiszen erre ígéretet tettek – mondta Berzi Gergely külpolitikai szakértő péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

Emlékeztetett, szinte minden uniós tagállam, illetve az Európai Bizottság és az Európai Parlament vezetői is támogatják a csatlakozási tárgyalások elindítását.
Hozzátette, egyedül Franciaország zárkózik el jelenleg ettől, egyebek mellett jogállamisági problémákat emlegetve. Valójában – vélte Berzi Gergely – Franciaország rövid távon azt szeretné elkerülni, hogy még több bevándorló érkezzen Albániából.

Macron látszólag migrációpárti politikát folytat, de attól nagyon fél, hogy ha nő a bevándorlás mértéke Franciaországban, annak nagyon súlyos politikai következményei lesznek, s ennek nem ő lesz a nyertese

– fogalmazott. A francia elnök hosszabb távon arra törekszik, hogy az Európai Unió integráltabb legyen, és nem arra, hogy bővüljön – fűzte hozzá.

Angela Merkel német kancellár, Mateusz Morawiecki lengyel, Bojko Boriszov bolgár és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök (b-j) kezet fog az uniós csatlakozásra váró hat nyugat-balkáni ország EU-integrációjával foglalkozó úgynevezett berlini folyamat csúcstalálkozójának végén tartott sajtótájékoztatón Poznanban 2019. július 5-én. A tanácskozáson Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia vezetői, valamint tíz uniós tagállam kormány- és államfői vesznek részt.
Fotó: Jakub Kaczmarczyk / MTI/EPA/PAP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink