Ilyen egyszerű: pénz kell és fejlődési lehetőség

Hírek Figyelő
A magyar álláskeresők zöme az alacsony fizetés miatt mondott fel az előző munkahelyén, több mint nyolcvan százalékuk számára pedig a fejlődési lehetőség a legfontosabb a leendő munkahelyen – derült ki a DreamJo.bs által készített legfrissebb felmérésből, amelyet a Szerethető Munkahelyek verseny kapcsán készített.

A hazai aktív és passzív álláskeresők 42,5 százaléka az alacsony fizetés miatt hagyta ott a legutóbbi munkahelyét, a második és a harmadik felmondási ok a fejlődési lehetőség hiánya és a főnökkel való elégedetlenség volt (36-36 százalék) – derült ki a DreamJo.bs újgenerációs állásportál legfrissebb online kutatásából*. „Hiába magas a fizetés, ha rosszul érzi magát az ember a munkahelyén. A jó fizetés szükséges, de nem elégséges ahhoz, hogy a vállalatok megtartsák a legkiválóbb munkaerőt.”- hangsúlyozza Balogh-Mázi Mária, a DreamJo.bs vezérigazgatója.

Az álláskeresők körében végzett felmérés eredményei is alátámasztják ezt, hiszen a fejlődési lehetőség toronymagasan vezet, a válaszadók 78 százaléka jelölte be ezt legfőbb szempontként a munkahelyválasztásnál. A második helyen a családbarát jelző végzett 61,6 százalékkal, a harmadikon a sokszínű és befogadó munkahely (52,7 százalék). Utóbbi olyan, népszerűnek gondolt jellemzőket utasított maga mögé, mint a környezettudatos (33 százalék) vagy az egészségtudatos (29 százalék). A kutatásban legnagyobb arányban 36-45 év közötti munkavállalók vettek részt, vagyis azoknak az X és Y generációs munkavállalóknak a preferenciáit tükrözik legnagyobb arányban az eredmények, akik legalább tíz éve vannak a munkaerőpiacon. Vagyis nem csupán az új generációnak fontos, hogy a választott munkahelyen fejlődni tudjon, hanem a már tapasztaltabb munkavállalóknak is ez az elvárásuk.

A válaszadók 63,8 százaléka nem elégedett a fizetésével jelenleg sem, a megkérdezettek legnagyobb része, közel fele 10-25 százalékos fizetésemeléssel békülne ki. Az elégedetlenség mértékét jelzi, hogy több mint harmaduknak még ez sem lenne elég, ők 25-50 százalékos fizetésemelést szeretnének.

Miért fontos a megkérdezettek számára a magas fizetés? Legnagyobb részük, 83 százalékuk szeretne félretenni a fizetéséből, ezt követte 38 százalékkal a családfenntartás mint cél, vagyis a mindennapi szükségletek előteremtése. A válaszadók harmada hiteltörlesztésre (32 százalék), illetve utazásra, szórakozásra (33 százalék) költené a magasabb fizetését.

„2019-ben már nem nagyon engedheti meg magának egyik szektorban vagy méretben lévő cég sem, hogy ne kommunikáljon őszintén magáról, mégis számtalan megtévesztő álláshirdetéssel lehet találkozni a mai napig. A cégeknek is az az érdekük, hogy a potenciális jelöltek már a legelső alkalommal tisztában legyenek azzal, hogy mit várhatnak az adott munkahelytől.„ – mondja Balogh Péter, a Szerethető Munkahelyek Díj egyik alapítója.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink