Deviza is lehet aranytartalék

Pénz beszél
Hiába a sok-sok árfolyamugrás, a néha bizonytalannak tűnő gazdaságpolitikai elképzelések, dollárból, svájci frankból, jenből, fejlett piaci – például német – államkötvényekből sohasem árt betárazni.

MENEDÉKPÉNZ

Miután tíz-húsz évente – globálisan – beüt a pénzügyi krach, és több mint 10 esztendő telt el a 2008–2009-es világgazdasági krízis óta, egyre több befektető tűnődik el azon, hogy milyen pénzpiaci eszközökbe érdemes menekíteni a pénzét, ha a legrosszabb forgatókönyvek válnának valóra. Nézzünk néhány klasszikusnak számító menedékeszközt és azok fundamentális hátterét.

 

Amerikai dollár

Az egyik legfontosabb menekülőterméknek mondhatjuk a dollárt, már csak azért is, mert a világ azon ritka pénzei közé tartozik, amelyik bármikor beválható – legyen szó 1962-es vagy éppen 2019-es bankjegyről. Emellett az igazi menedékdeviza jellegét az Egyesült Államok gazdasági háttere adja: többek közt pénz- és tőkepiaci elsősége, nyersanyagkészlete, rugalmas munkaerőpiaca, valamint speciális területek – mint például a hadiipar, az információtechnológia – „képviselete”. A dollár főbb devizákkal szembeni teljesítményét bemutató index azt jelzi, hogy miközben a Fed általában igyekszik mérsékelni a zöldhasú teljesítményét, stabil, folyamatosan erőre kapó pénzügyi termékről van szó.

 

Svájci frank

Sokan emlékezhetnek arra, hogy az eurózóna adósságválságának első felében a svájci frank számított az első számú menedékdevizának a világpiacon, de amióta a frank féktelen száguldását a svájci jegybank 2011 őszén megállította az 1,20-as euró/frank árfolyamküszöb bevezetésével, ez a menedékjelleg korlátozottabbá vált. Az elmúlt hónapokban ismét felértékelődési hullámot élt át az alpesi fizetőeszköz, s ennek apropóján a Svájci Nemzeti Bank (SNB) további kamatvágáson töpreng. Tehát a frank menedékdeviza jellege az árfolyamküszöb ellenére ismét felszínre törhet. Most tehát korlátozott a tér a frank felértékelődésére, vagyis piaci pánik esetén 50 százalék az esélye annak, hogy a svájci fizetőeszköz jó célpontot jelent. 

 

Japán jen

A jen sajátossága, hogy a nagy fejlett piaci devizák közül a legérzékenyebben reagál a nemzetközi befektetői hangulat változására. Vagyis akkor, amikor a fejlett részvénypiacok emelkedtek, és a kockázati étvágy javult, gyengült a japán fizetőeszköz. Hangulatromlás esetén pedig intenzíven erősödött. Hosszú időn keresztül gondot okozott a jennek, hogy a japán jegybank hatalmas pénzt költött pénznyomtatási programjából eszközvásárlásra, így a jen menedékdeviza jellege tompult, de megmaradt (tud erősödni, ha romlik a hangulat), így egy a következő hetekben kialakuló negatív piaci periódus esetén továbbra is szóba jöhet mint menekülési célpont.

 

Államkötvények

A menedéktermékek között előkelő helyen szerepelnek a nagy fejlett országok államkötvényei, amelyek árfolyama a feszült periódusokban emelkedik a megnövekvő kereslet miatt, azaz a hozamuk süllyed. Ez a folyamat többéves összevetésben teljesen egyértelmű az amerikai és a német államkötvények referenciaként szolgáló 10 éves kötvényhozamai esetén. A 10 éves hozamok mindkét esetben 3 százalék alá szorultak.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink