Ismét élénkülhet a növekedés a Goldman szerint

Mátrix
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed várható kamatcsökkentéseitől újra erőre kaphat a gazdasági bővülés – véli a Goldman Sachs befektetési bank.

AZ USA GAZDASÁGA

Furcsa jelenség figyelhető meg az amerikai gazdaságban. A vállalati profitok történelmi csúcsokra nőnek, de a józan logikával szemben ez mégis pesszimistává teszi őket – a különböző hangulatindexek egyre borúsabbak. A magyarázatot keresve a Goldman Sachs befektetési bank elemzői végignyálazták az S&P 500 tőzsdeindex kosarába tartozó ötszáz cég elmúlt évi közleményeit és a profitvárakozásokról szóló konferenciabeszélgetések leiratait. Összesen négyezer dokumentum alapján készítettek egy újabb hangulatindexet.

 

KONTEXTUS ÉS SZEMANTIKA

Az elemzés során elkülönítették a pozitív, a negatív és a semleges kifejezéseket. Az egyes szavak besorolását a szövegkörnyezet alapján döntötték el – beható szemantikai vizsgálatokat végeztek. A vizsgálat eredményeképpen kiderült, hogy az így kapott index leköveti a többi üzletihangulat-mutató alakulását. A Goldman indexe 2018 második fél évében süllyedt, majd ez év első negyedében kissé javult, azután júniusra mélypontra esett – hasonlóan a feldolgozó- és a nem feldolgozóipari hangulatindexek alakulásához. Összefüggést találtak továbbá az adott társaság közleményeinek a hangulata és a cég részvényárfolyamának az alakulása között is.

Az elemzés kimutatta, hogy a „növekedéssel” kapcsolatos vállalati kijelentésekben a negatív kifejezések száma jelentősen megnövekedett az elmúlt időszakban – ez összecseng azzal az általános várakozással, hogy az amerikai gazdaság történelmi összehasonlításban is leghosszabb fellendülési periódusa hamarosan véget ér. Hasonló jelenséget figyeltek meg a külkereskedelemmel kapcsolatban említett kifejezésekben, bár ezek kevésbé voltak harsányak, mint a növekedés terén elhangzottak.

FORDULAT JÖHET

Az idei első fél év után azonban mintha fordulat következne be. Júniusban a Goldman indexe és a feldolgozóipari felmérések egyaránt romlást mutattak, júliusban azonban „mintha óvatos jele mutatkozna annak, hogy a hangulat megváltozik” – fogalmaz az elemzés. A befektetési bank előrejelzése szerint jövőre az amerikai gazdaság növekedése ismét enyhén felgyorsulhat. Ebben nagy szerepe lesz a Fed várható kamatcsökkentéseinek, amelyek nyomán enyhülnek a gazdaság szereplőinek a lassulással kapcsolatos félelmei.

Ehhez persze külső tényezőknek is hozzá kell járulniuk. A Goldman arra számít, hogy a globális bővülés végre stabilizálódik, és Washington dűlőre jut Pekinggel a vámháborúban. Az amerikai üzleti hangulatra súlyos csapást mért a konfliktus, a befektetési bank által elemzett vállalati közlemények ezt tekintették a legnagyobb kockázatnak. A konferenciabeszélgetések leirataiból ugyanakkor kiderült, hogy az elemzők továbbra is tartanak a totális vámháborútól.

A Feddel kapcsolatban a Goldman megjegyzi, hogy az amerikai központi bank hozzáállásában is változás következett be. Az intézmény „adatfüggő” volt, vagyis a megjelent makrogazdasági indikátorok alapján alakította monetáris politikáját. A befektetési bank szerint azonban a jövőben inkább arra lehet számítani, hogy a jegybank elébe próbál menni az adatoknak. Erre utal az is, hogy a lapzártánk utáni Fed-üléstől szinte egységesen kamatcsökkentést várnak a piacok. (Erről részletesen lásd cikkünket a 22–23. oldalon.)

 

CSÚCSON A VÁLLALATI PROFITOK

Az amerikai cégek nyereségének a megugrását alapvetően Donald Trump elnök adócsökkentési programja segítette elő. A Wall Street Journal elemzése szerint az S&P 500 tőzsdeindex kosarába tartozó vállalatok tényleges globális adókulcsa 19,8 százalékra mérséklődött ez év első negyedében az egy esztendővel korábbi 25,5-ről. Így immár a harmadik olyan negyedév következik be, amikor 20 százalék alatt van a ráta. Az 500 társaság között mindössze 28 olyan van, amely 32 százalék fölött adózik átlagosan globálisan, korábban 143-an voltak.

Összesen 119 cég adója viszont 12 százalék alá csúszott a korábbi 93-ról.

A cégek általában nem hozzák nyilvánosságra, hogy pontosan mennyi adót is fizettek be az Egyesült Államokban, viszont a nyilvános vállalatok – így az S&P 500 cégei is – kötelesek közölni effektív adórátájukat. (Ez a mindenkor érvényes könyvelési szabályok szerint számított adó és az adózás előtti nyereség hányadosa.)

 

Borítófotó: Nyári hőség New Yorkban. Kétségek a túlfűtött amerikai gazdasággal kapcsolatban

Ezek is érdekelhetnek

További híreink