Magyarországra figyel a világ pókerközössége

Két magyar pókeres is tekintélyes nemzetközi szaklapok címlapján szerepelt az utóbbi időben. Bélabácsi az all-time nyereménylistát vezeti, míg probirs a világranglista első helyezettje.

hazai SZTÁROK

A magyarok hagyományosan jól teljesítenek az online játékokban, az összesített rangsorban jelenleg a hatodik helyet foglaljuk el. De nem emiatt keltett nagy médiavisszhangot a két magyar (bár az ő teljesítményük is hozzájárul Magyarország helyezéséhez), hanem mert mindketten világelsők lettek.  

 

A világranglista élén

Kezdjük Németh Andrással, akit pókeres körökben csak probirs néven ismernek. A budapesti játékos több mint tíz éve rendszeres résztvevője az online játékoknak, most pedig a világranglista első helyezettjének mondhatja magát. A neve mellett nem kevesebb mint 12,8 millió dollár nyeremény szerepel. Pályafutása legnagyobb sikerét tavaly májusban érte el, amikor egy 25 ezer dollár nevezési díjú versenyen az első helyen végzett, és 576 ezer dollárt kaszált.

Probirs folyamatosan szállítja az öt, olykor hat számjegyű sikereket, 2019-ben eddig a legnagyobb nyereménye 475 ezer dollár. A minden szombaton frissülő világranglistán már tavaly is a top 10-ben szerepelt, a csúcsra áprilisban ért fel először, de gyorsan letaszították, most két hete áll újra az élen (igaz, az első héten holtversenyben).  


Németh András. Probirs első a világranglistán; Bélabácsi. Traply Péter volt a nagy nyertes

 

A legtöbbet nyerte a világon

A másik magyar versenypókeres, akire felkapta a fejét a világ: Traply Péter, alias Bélabácsi, aki talán még régebb óta pókerezik, mint Németh András. Bélabácsi igazi úttörőnek számít nemcsak az internetes, hanem az élő játékokat tekintve is, a póker magyarországi népszerűsége nem kis mértékben (Korda György mellett) neki köszönhető. 2009-ben még csak 22 éves volt, amikor Las Vegasban megnyerte a póker-világbajnokság (WSOP) 5 ezer dollár nevezési díjú tornáját, amiért 348 ezer dollár kapott, és ezzel ő lett Magyarország első pókervilágbajnoka (azóta Szécsi Norbert, Gelencsér Gábor és Valdemar Kwaysser Ákos nyert győzelemért járó karkötőt).

Bélabácsi az elmúlt tíz évben sem tétlenkedett, a hazai pókerközösség igazi megszállottként tekint rá, mert számítógépen egyszerre akár 24 asztalon is képes játszani, és pályafutása során 11 Triple Crownt szerzett. Ez azt jelenti, hogy ennyiszer nyert meg egy hét alatt három különböző teremben olyan versenyt, amelynek a nyereményalapja minimum 10 ezer dollár volt. Mindig is lehetett sejteni, hogy komoly összegeket vághatott zsebre, azt viszont, hogy mennyit nyert életében, mindenki csak saccolni tudta, mert az eredményei nem voltak nyilvánosak. Pár héttel ezelőtt azonban (talán világbajnoki címének tízéves évfordulója alkalmából) meggondolta magát, és váratlanul elérhetővé tette a profilján minden eddigi eredményét, és ennek láttán nem túlzás azt állítani, hogy lesett a világ álla. Bélabácsi ugyanis rögtön az all-time nyereménylista élére ugrott a karrierje során szerzett 16,7 millió dollárral, és ezzel a világranglista 19. helyén áll. (Itt fontos megjegyezni a 28 ezer fős online, úgynevezett Pocket Fives-rangsor kapcsán, hogy azon csak azok szerepelnek, akik regisztrálnak, és ezáltal hozzájárulnak eredményeik nyomkövetéséhez és azok nyilvánosságához. A világranglistán az elmúlt egy év eredményei számítanak.)      

 

Mennyi az annyi?

Az óriási nyeremények hallatán sokan felkapják a fejüket, és teszik fel a kérdést, hogyan lehet ennyi pénzt nyerni a számítógép előtt ülve, és mire lehet elkölteni/befektetni ekkora összeget. Először is kezdjük azzal, hogy a világranglista adatbázisa félrevezető, mert csak a megnyert összegeket rögzíti, a megjelenített nyereményekből nincsenek levonva a nevezési díjak. A képet némileg árnyalja, hogy egyes fejpénzes versenyeken a kiejtett játékosok utáni jutalék sincs benne az össznyereményben, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a pókertermek – mindegyik különböző mértékben, jellemzően a játékos által megtermelt játékszervezési költség függvényében – bizonyos időközönként visszatérítést biztosít. A sharkscopes.com nevű oldal a játékosok tiszta nyereményeit mutatja, de sajnos a két magyar éllovas nem engedélyezte a trackelést. Az eredménykövetést elérhetővé tevő, világviszonylatban is kiemelkedő játékosok mutatóiból viszont megállapítható, hogy a világranglistán feltüntetett összegek körülbelül 25-35 százaléka számít tiszta nyereménynek, így forintban számolva Bélabácsi és probirs egyaránt egymilliárd körüli vagy akár azt meghaladó összeget kereshetett az online versenypókerrel.  

Aki azt gondolja, hogy ezzel a számítással sikerült meghatározni a két magyar teljes profitját, az téved. A világranglistán megnyert összegek ugyanis csak a többasztalos, nagy mezőnyű versenyek eredményeit rögzítik, az egyéb pókerjátékokban (mint például a maximalizált létszámú, úgynevezett sit and gókon és cash game-en) elért nyereményeket nem. Pedig ezekben a játékformákban is aktívak a vezető magyar regularok, míg Bélabácsi előbbiben, probirs utóbbiban szokott portyázni.  

 

Kerülik a nyilvánosságot

Németh Andrásról keveset tudni, még a külföldi szakportáloknak sem nyilatkozik. Valahol persze érthető, hogy kerüli a nyilvánosságot, ugyanis Magyarországon a pókernyeremények önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősülnek, és legyünk őszinték, ki az, aki szívesen dicsekszik olyan nyereményekkel, amelyekről tudja, hogy adót kell utánuk fizetni… Pókeres körökből származó információk alapján annyit sikerült kiderítenünk, hogy probirs nemcsak játssza a pókert, hanem oktatja is, több játékos is vásárol tőle órákat. Traply Péter más eset, pókervilágbajnokként abban az időben többször szerepelt a médiában, de az utóbbi években már ő is egyre kevesebbet nyilatkozik. Megszerzett tőkéjét a pókerbe fektette: 2012 óta alapító-tulajdonosa a Hedgehog Staking Groupnak, amely online pókerjátékosoknak biztosít oktatást, tőkét és technikai hátteret. A szolgáltatást jellemzően a nyeremény 40-50 százalékáért cserébe vehetik igénybe a kártyások, akikkel határozott idejű – általában egy-, kétéves – szerződést kötnek. A Hedgehog Staking Groupban többtucatnyian pókereznek, hat oktatóval dolgoznak, de alkalmaznak HR-munkatársat, könyvelésvezetőt és kapcsolattartót is. Egyikőjük sem veti meg az élő pókert: Németh András teljes élőtorna-nyereménye 2,8 millió dollár, míg Traply Péteré 1 millió. Jelenleg mindketten Las Vegasban tartózkodnak, az 50. póker-világbajnokságon. A Figyelő szerette volna megszólaltatni őket, de nem éltek a nyilatkozási lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink