Ismét nagyot ugrott az építőipar

Hírek
Továbbra is dinamikusan bővül az építőipari termelés, ami júliusban 32,9 százalékkal haladta meg az előző évi bázist. A szerződésállomány értéke azonban 10,2 százalékkal csökkent – írja a KSH alapján a VG.hu.

Az első félév 35,1 százalékos átlagától kis mértékben elmaradó, de havi szinten még mindig kiugró mértékben, az előző év azonos időszakához képest 32,9 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 9,6 százalékkal növelte teljesítményét az építőipar júliusban – olvasható a VG.hu-n. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki gyorsjelentése szerint a júliusi adatokkal együtt az első hét hónap átlagos növekedése 34,7 százalék.

Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületeké 32,2 százalékkal, az egyéb építményeké 34,1 százalékkal haladta meg a 2018 júliusi volument. Az épületek építésében 23,5 százalékos, az egyéb építmények építésében 38, a speciális szaképítésben 36,5 százalékos növekedést jelez a statisztika.

A lap szerint a súlyos munkaerőhiány ellenére is további jelentős növekedésre képes ágazat jövőjét meghatározó szerződésállomány azonban csökkenő trendet mutat, miután a megkötött új szerződések volumene 25,5 százalékkal csökkent éves alapon. Az épületek építésére kötött szerződések értéke 12,5 százalékkal nőtt, de nem tudta ellensúlyozni az egyéb építmények építésére vonatkozók 40,5 százalékos csökkenését. Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 10,2 százalékkal maradt el a tavaly júliusitól.

Az első hét hónap mérlege 2236 milliárd forintot meghaladó értékű munka volt, az ágazat termelési értéke már az első félévben meghaladta a 2016-os szintjét, és júliusra kis híján elérte a 2017-es volument.

(Borítókép: Frank Yvette / Délmagyarország / MW)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink