Kína: Washington államhatalommal él vissza a kereskedelmi vitában

Hírek
Államhatalommal való visszaélést vetett a pekingi külügyminisztérium szóvivője az amerikai kormányzat szemére külföldi vállalatok megkárosítása és a szabadpiaci folyamatok korlátozása miatt.

"A kínai kormány képes rá és szándékában is áll kiállni jogai és érdekei mellett" – szögezte le Lu Kang külügyi szóvivő a minisztérium keddi rendes sajtótájékoztatóján. Megjegyezte, a külföldi vállalatok ellen tett lépések és a szabadpiac korlátozása végső soron nem szolgálja az Egyesült Államok érdekeit sem. 

Újságírói kérdésre "tudománytalannak és szakmaiatlannak" nevezte a szóvivő Donald Trump amerikai elnöknek azt a felvetését, hogy a Pekinggel folytatott kereskedelmi kapcsolatoknak a jelenleginél előnyösebbnek kellene lennie az Egyesült Államok számára. Hangsúlyozta: a kereskedelmi kapcsolatnak rendesen nem vesztesei és nyertesei vannak, hanem minden egyezménynek kiegyensúlyozottnak, mindkét fél számára előnyösnek kell lennie. 

Cáfolta ugyanakkor azt az amerikai állítást is, miszerint a kínai termékekre kivetett amerikai importvámok Kína elhagyására és termelésük Vietnamba és más ázsiai országokba telepítésére késztetnék a vállalatokat.

"A külföldi befektetők változatlanul bíznak Kínában" – szögezte le Lu Kang. "Annak ellenére is, hogy az Egyesült Államok már jó egy éve a kínai termékekre kivetett importvámok megemelésével fenyegetőzik, mindenki pontosan láthatja, a külföldi befektetők lelkesedése egy jottányit sem csökkent."

Érvelésének alátámasztására a Tesla, a BMW és a BASF legutóbbi befektetéseit hozta fel a külügyi szóvivő. Hozzátette: Kína a jövőben is a külföldi vállalatok üzleti és befektetési kondícióinak a javítására fordítja figyelmét.

A külügyi szóvivő állítását némileg árnyalja viszont a Kínában működő amerikai vállalatok kamarájának (American Chamber of Commerce in China) a felmérése, amely még az importvámok legutóbbi megemelése előtt azt mutatta ki, hogy tagjaik 19 százaléka megkezdte beszerzési forrásainak Kínán kívüli bővítését, 28 százalékuk pedig elhalasztotta, vagy törölte korábbi befektetési döntéseit.

 

Borítófotó: Lu Kang külügyi szóvivő a minisztérium keddi rendes sajtótájékoztatóján (Photo by Artyom Ivanov\TASS via Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink