Debrecen környékén jelentős ingatlanfejlesztés várható a BMW-gyárnak köszönhetően

Hírek
Debrecenben és térségében az új BMW-gyár létesítése jelentős ingatlanfejlesztést indíthat a lakáspiacon és az ipari, kiskereskedelmi ingatlanoknál - közölte az Otthontérkép csoport.

Az Otthontérkép számítása szerint akár 20-30 százalékkal is emelkedhetnek a lakásárak a következő két-három évben.

A 320 milliárd forintos beruházás kezdetben mintegy ezer munkahelyet teremt Debrecenben, ahova emberek özönlenek, és ott előbb-utóbb az ingatlanok is középpontba kerülnek.

Példaként említik Bács-Kiskun megyét, ahol a kecskeméti Mercedes gyár lendítette fel a pangó ingatlanpiacot. Kecskeméten a 2016 második negyedévétől kezdve a négyzetméterenként 283 ezer forintos ár egy év leforgása alatt 320 ezer forintra emelkedett. Mivel a közelmúltban további bővítést jelentettek be, az árak emiatt is emelkedni fognak, várhatóan legalább ilyen mértékben a következő pár évben – írja az Otthontérkép Csoport.


Fotó: Mezőgazdasági földterület Debrecen határában, a 33-as főút mellett, középen egy BMW személyautó 2018. július 31-én. Ezen a területen és környékén épít gyárat a BMW Group, a beruházás értéke meghaladja majd az egymilliárd eurót. A debreceni gyáregység képes lesz ugyanazon a soron hagyományos robbanómotorral és elektromotorral ellátott járművek előállítására, és az új üzemben akár évi 150 ezer járműt gyárthatnak majd.

Győrben és környékén az Audi gyár váltott ki hasonló fellendülést, ahol 2016 elejétől 2018 elejéig 2 év alatt négyzetméterenként 65 ezer forinttal növekedtek a lakásárak.

A két példából kiindulva nagyjából 20-30 százalékos áremelkedés prognosztizálható Debrecenben is, ahol jelenleg az újszerű lakások árai 340 ezer forint körül mozognak négyzetméterenként – írja közleményében az Otthontérkép csoport.

Borítófotó: Az "A" épület homlokzata. Közel egy év alatt felépült Debrecenben a Dóczy Lakópark három tömbből álló épületegyüttese, a a BORD Építész Stúdió tervei alapján, a Dóczy Ingatlanfejlesztő Kft. beruházásában, a HUNÉP Universal Zrt. kivitelezésével. Az építkezés végére a 237 lakás 80 százaléka vevőre talált. A lakóparkban egy időben több mint 500 fő folyamatos lakhatására nyílik lehetőség. Az egyedi homlokzati kialakítású és tömegszerkezetű házba megkezdődött a tulajdonosok és bérlők beköltözése.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink