Újabb nap, újabb jobbikos korrupciós botrány

Hírek
A múlt héten járta körbe az a hangfelvétel a jobboldali sajtót, amiről mi is írtunk. Ebben a Jobbik Csongrád megyei és szegedi elnöke, Tóth Péter telefonon próbál meggyőzni egy küldöttet arról, hogy szavazzon Sneider Tamásékra a párt tisztújításán. Most pedig úgy szólta el magát a szóban forgó politikus, hogy az büntetőjogi kérdéseket is felvet.  

Formabontó magyarázkodásba kezdett hangfelvételügyben Tóth Péter, a Jobbik Csongrád megyei és szegedi elnöke: úgy tagadott mindent, hogy közben lényegében elismerte a vele szemben megfogalmazott vádakat – írja az Origo. “Mindenben a kegyeidet keresem.. nagyon kell, hogy delegáljatok embert és a Sneidert támogassátok… bármi, pénz kell, adom, csak… nagyon gatya a helyzet” – hangzott el a feltehetően telefonon folytatott beszélgetésen Tóth Péter részéről. Ez pedig elhozta a Jobbik legújabb korrupciós botrányát. Ráadásul sajtóinformációk szerint Szőcs Norbert, a Jobbik Baranya megyei elnöke tanúként elmondta, hogy régiójában is történtek hasonló esetek, mondjuk ki megvesztegetések.

Márpedig ha mindez igaz, az azt jelenti: nagyban befolyásolhatták a jobbikos tisztújítás végkimenetelét. Mint ismert, Sneider Tamásék az ominózus kongresszuson nem sokkal előzték meg Toroczkai Lászlóékat, így eléggé komoly a választási csalás gyanúja. Tóth Péter a hasonló következtetések miatt érezhette úgy, hogy magyarázkodnia kell. Ezt meg is tette, de úgy, hogy még nagyobb port kavart fel.

Attól eltekintve, hogy a felvételt a “Novák-féle pártnak” tulajdonította, az Alfahírnek adott interjújában még erősebb állításokat is megfogalmazott. A vesztegetéssel kapcsolatban elmondta: “az is csupán egy kiragadott részlet, valójában arra utalt, hogy ha kell, akkor minden szükséges segítséget megad a küldötteknek a Budapestre való eljutáshoz, legyen az autó vagy útiköltség; illetve taggyűlés összehívásához ajánlotta föl a saját irodáját”.

Ezzel Tóth elismerte, hogy pénzt kínált az egyik küldöttnek, ami már önmagában büntetőjogi kérdéseket vet fel. A jobbikos politikus ugyanis anyagi előnyöket helyezett kilátásba azért, hogy a tisztújító pártkongresszus kimenetelét befolyásolja. Mivel a párton belüli fegyelmi eljárás megindítására, lefolytatására és a lehetséges jogorvoslatokra az Etikai és Fegyelmi Szabályzat rendelkezései érvényesek – ami a nyilvánosság számára nem elérhető – nem tudjuk mit fog tenni a balra tolódott párt. Az biztos, hogy a kizárás teljesen elvárható lépés lenne, már ha meg akarja őrizni hitelességét a párt.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink