Nem akarják a különadót a kiskereskedők

Hírek Hőnyi Gyula
Az OKSZ kezdeményezi a kormányzattal a párbeszédet azzal kapcsolatban, hogy mielőbb vezessék ki a kiskereskedelmi különadót. A szervezet szerint nagyon megviseli a vállalatok pénzügyi helyzetét a szabályozás.

Szokatlanul erős hangvételű sajtóközleményt adott ki az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) azzal kapcsolatban, hogy a kiskereskedelmi adót a 100 milliárdos árbevétel feletti sávban 4,1 százalékról 4,5 százalékra emelték – 2024-től. Az OKSZ tagvállalatai szerint az intézkedés negatívan befolyásolja az inflációt letörő árcsökkentő tevékenységüket. A közleményt arra időzítették, hogy kiderült több kereskedelmi vállalkozás is veszteségbe fordult tavaly, így az Auchan, a Spar és a Penny Market. A most leadott pénzügyi jelentések szerint az Aldi nem volt veszteséges, de a nyereségét alaposan kikezdte a kereskedelmi adó.

Összességében jelentősen nőttek a tavalyi árbevételek, de ahogy az OKSZ egy korábbi közleményében jelezte, a bevétel többlet nem egyenlő a nyereséggel. Ugyanakkor tény, hogy a kötelező akciótartás új dimenziót nyitott a piaci árversenyben, a keménydiszkontok ezen a területen nagyon komoly árcsökkentésbe kezdtek. A Lidl és az Aldi 50-60 százalékos kedvezménykommunikációba kezdett, amely már önmagában is követhetetlenné teszi a két boltláncot a kisebb és közepes kiskereskedelmi láncok számára.

A kiskereskedelmi adót 2020-ban vezették be a járványhelyzetre tekintettel. 2022-ben az extraprofit adók körében megemelték a kiskereskedelmi adót, a legfelső sávban már 4,1 százalékra. A közlemény kitér arra, hogy az OKSZ tagvállalkozásai partneri kapcsolatra törekednek a Kormánnyal számos kérdésben, kiemelten az infláció letörése érdekében. Viselik az árstop terheit, elindították június elsején az új akciós rendszert, az előírtnál több termékre és számos árucikknél 10 százaléknál nagyobb leárazásokkal és készülnek az árfigyelő rendszer júliusi indítására is. Ám úgy vélik: a kiskereskedelmi extraprofit adó kivezetésének elmaradása és megemelése azt jelenti, hogy a kiskereskedelem veszteségei tovább növekednek. Ez erőforrásokat von el az áruházláncoktól az infláció letörésére irányuló tevékenységétől. Tartalékaik nincsenek a kisebb kiskereskedelmi vállalkozásoknak. A kiskereskedelmi vállalkozások többsége veszteséges. A szervezet azt kéri, hogy kormány vezesse ki a kiskereskedelmi adót, ezzel kapcsolatban az OKSZ kezdeményezi a Kormánnyal az azonnali kapcsolatfelvételt.

Borítókép: illusztráció/Fotó: Kallus György

Ezek is érdekelhetnek

További híreink