Országos szinten keresettek a garázsok

Hírek M. O. A.
A rezsicsökkentés módosításának hatása egyáltalán nem érezhető az eladó garázsok piacán. Akinek nincs szüksége meglévő garázsára, a lapunk által megkérdezett szakértő szerint hosszú távon jobban jár, ha bérbe adja.

A legtöbb újépítésű projekt kötelezően megvásárlandó udvari beállóhelyet vagy teremgarázs helyet is kínál lakásai mellé – mondta el lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. Hozzátette, kivitelezője válogatja, hogy a megállapodás során a hirdetésben szereplő feltételektől egyedi esetben eltér-e vagy sem.

Vidéken a beállóhely típusától függően 1,5-3,5 millió forintért is kapható parkoló
Fotó: Laufer László

Azoknak a lakásvásárlóknak, akiknek nincs szükségük a lakáshoz tartozó parkolóhelyre és nem is sikerül erről meggyőzniük a kivitelezőt, egyáltalán nem járnak rosszul, ha az új lakásuk mellett a birtokukba kerül egy garázs is. A rezsicsökkentés módosításának hatása egyáltalán nem érezhető az eladó garázsok piacán. Akinek nincs szüksége meglévő garázsára, az hosszútávon sokkal jobban jár, ha bérbe adja a parkolóhelyet – mutatott rá Benedikt Károly.

A fővárosban, főként a belső kerületekben sokaknak okoz bosszúságot a parkolás, főleg a közterületi parkolás szigorítása óta kifejezetten keresettek lettek a bérelhető kocsibeállók akár fedett, akár udvari parkolóról legyen is szó. Ha a tulajdonos nem szeretne bajlódni a bérbeadással járó ügyintézéssel, akkor a megvásárolt parkolóhelyet a társasház szervezeti és működési szabályzata vagy a társasház alapító okirata alapján a ház lakóinak, vagy külső személynek is tovább értékesítheti. Amennyiben osztatlan közös tulajdonban van a teremgarázs, úgy az ottlakóknak elővásárlási joguk van. Nemrég egyszerűsítettek az ügyintézési folyamaton és ma már elegendő 15 napra kifüggeszteni, ha eladó parkolóhely van a házban és ha ezalatt nem érkezik jelzés a lakók felől, akkor bárki számára szabadon értékesíthető lesz a hely.

Árakra vonatkozó kérdésünkre Benedikt Károly azt mondta, országos szinten keresettek a garázsok, míg vidéken a beállóhely típusától függően 1,5-3,5 millió forintért is kapható parkoló, addig a fővárosban inkább az öt és félmillió és afölötti hirdetési ár a jellemző a magánszemélyek által hirdetett, régebbi társasházi beállók esetében. A mostani, új projektek értékesítése során akár hét és félmillióért is kínálhatja a lakás mellé megvásárlandó zárt parkolóhelyet a kivitelező, de ha a garázshely mellé tároló is tartozik, akkor méret függvényében tízmillió fölé is szaladhat az ár, például egy balatoni luxuslakópark esetén is.

Elmondta még, a parkolóhelyek árazása függ a méretétől, az elhelyezkedéstől, például két hely között vagy a fal mellett található, fedett, zárt teremgarázsról, vagy csak udvari beállóról van-e szó, illetve jelentősen növeli az árat az is, ha rendelkezik elektromos töltési lehetőséggel az adott parkoló.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink