Pénzügyi lehetőségek, amikről nem tudsz, pedig érdemes lenne: bizalmi vagyonkezelés és offshore cégalapítás

Hírek PR tartalom
Bizonyára mindenki hallott már a spórolás, megtakarítás, befektetés fogalmáról. Számos olyan lehetőség létezik még, amelyekkel új szintre emelhetjük a saját pénzünkhöz való hozzáállást, tudatosságot. Igen ám, viszont egyes alternatívák kevésbé ismertek. Vállalkozóknak, magánszemélyeknek is kedvező pénz- és adóügyi opciók érhetőek el. Továbbá a nagyobb vagyon elvesztésétől, vagy annak illetéktelen kézbe jutása miatt sem kell aggódni, ha tisztában vagyunk a minket körülvevő lehetőségekkel.

Kedvező, de kevésbé ismert “okos” megoldások

Az anyagi kérdések érthető módon mindenki számára a legfontosabbak között szerepelnek, hiszen pénzből élünk. Ahelyett viszont, hogy csak megkeresnénk, majd elköltenénk, érdemes némi tudatosságot vinni a dologba. Egy magánember számára ilyenkor a legjobb megoldás, ha könnyen hozzáférhető megtakarítással rendelkezik, és tudja, biztos helyen van a pénze. Vagyonosoknak különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk rá, hogyan kezelik tulajdonukat.

A vállalkozásoknak már a kezdeti lépésekben célszerű megfontolni, hogy milyen pénzügyi és adóügyi szabályok szerint fogják működtetni a céget. Sokszor szó szerint érdemes a dobozon – országon – kívül gondolkodni, és nem csak a hazai lehetőségek után kutatni. Akkor is, ha a valódi üzleti tevékenység Magyarországon történik.

A továbbiakban két olyan üzleti alternatívát mutatunk be, amelyek kevésbé ismertek, mégis kifejezetten hasznosak lehetnek vagyonosoknak, vállalkozóknak, vagy akár magánembereknek egyaránt.

#1 Bizalmi vagyonkezelés

Definíciója szerint a bizalmi vagyonkezelés olyan szerződéses viszony, ahol a vagyon eredeti tulajdonosa a vagyonrendelő, teljes vagyonát vagy annak egy részét átruházza a bizalmi vagyonkezelőre, azzal a céllal, hogy a bizalmi vagyonkezelő a ráruházott vagyont kezelje, adminisztrálja, a tulajdonosi jogokat gyakorolja. A történet tehát háromszereplős:

  • a vagyonrendelő az, aki a vagyontárgy tulajdonjogával rendelkezik,
  • a vagyonkezelő az a személy, aki a vagyont kezeli, illetve
  • a kedvezményezett maga, aki egyfajta haszonélvező.

 

A bizalmi vagyonkezelés lényege tehát abban rejlik, hogy a vagyon tulajdonosa egy bizalmi személyre (bizalmi vagyonkezelőre) ruházza a jogokat, aki az előzetes iránymutatásainak megfelelően köteles azt óvni és kezelni. Majd ez a vagyon az előre meghatározott személyek, a kedvezményezettek részére kerül majd átadásra. Ez tulajdonképpen az angolszász trust intézményének továbbgondolása hazai környezetben. Leginkább ingatlanok, ingóságok, üzletrészek, követlések átadása során szokták igénybe venni, de aki szellemi alkotását, értékpapírjait szeretné biztonságban tudni, annak is jó lehetőséget jelent. Nagy értékű üzletek, tranzakciók esetén szintén előnyös lehet, adóoptimalizálás szempontjából. Öröklés, generációváltás miatt is gyakran fordulnak a bizalmi vagyonkezelés intézményéhez.

#2 Offshore

Önmagában az offshore kifejezés talán nem olyan idegen, viszont ha pontos definíciót kellene adni, sokan már bajban lennének. Főleg azért, mert sok a tévhit, a negatív kontextus körülötte. A közhiedelemmel ellentétben valójában egy teljesen legális dologról van szó, a kedvező nemzetközi adózási lehetőségek kiaknázásával.

Az offshore szó szerint parton kívülit jelent. Ez esetben ugyanis olyan cégekről beszélünk, amelyek hivatalosan a bejegyzésük szerinti országban csekély mértékben tevékenykednek, hanem máshol üzletelnek. Legismertebb elnevezése az International Business Company (IBC), ami a részvénytársasághoz hasonlítható, előre meghatározott névértékű és számú részvényekből áll, illetve a tulajdonosok felelőssége csak a cég vagyonáig áll fenn.

Miért éri meg az offshore cégalapítás? Nézzünk pár okot:

  • Kedvező pénzügyi és adóügyi szabályozások
  • Stabil gazdasági környezet
  • Fejlett infrastruktúra
  • Adminisztráció alól akár teljes mentesülés (nem kell beszámoló, bevallás, jelentés stb.)
  • Könnyen és gyorsan hozzáférhető vagyon

Természetesen minden offshore országban más és más előnyökre lehet szert tenni. Érdemes ezért alaposan utánajárni a helyi szabályozásoknak, vagy felvenni a kapcsolatot egy offshore tanácsadóval.

 

Offshore tanácsadás és bizalmi vagyonkezelési megoldások

A Crystal Worldwide Group (CRWW) egy nemzetközi üzleti tanácsadó cég, ami kifejezetten adótervezési, vagyonvédelmi, állampolgársági kérdésekre és offshore cégekkel kapcsolatos tanácsadásra szakosodott. Több mint harminc éves működésük során szakmailag megalapozott, jogszerű adómegtakarítási, illetve vagyonvédelmi megoldások jellemezték a vállalkozást. A gyors, pontos és magas szintű diszkréciót biztosító szolgáltatások révén sikerült elnyerniük az ügyfelek megbecsülését és bizalmát.

 

Képek forrása: Pexels

Ezek is érdekelhetnek

További híreink