Rekordot dönthet a horvát turizmus

Hírek Hordósi Dániel
Az idei az első igazán koronavírus-mentes nyár az Adrián, ezért újra nagy a roham a tengerparton. Ha ez így folytatódik, megdől az eddigi idegenforgalmi csúcs.

Idegenforgalmi szempontból 2019 volt minden idők legsikeresebb esztendeje Horvátországban. A külföldi turisták özönlöttek az Adriára, a nyár közepén már szinte mozdulni se lehetett. Az az évi adatok szerint több mint 21 millió turista összesen 108,6 millió vendégéjszakát töltött el az országban.

A koronavírus-járvány valóságos érvágásként hatott a gazdaságát a turizmusra alapozó országra. A lezárások és a korlátozások miatt 2020-ban csak 7,8 millió vendéget regisztráltak, a szektor is több mint 60 százalékos visszaesést produkált. Vendégek híján szállodák, éttermek kényszerültek bezárni, és több ezren maradtak munka nélkül. Aztán a korlátozások enyhítésével az iparág újra beindult:

tavaly már 14 millióan vakációztak a horvát tengerparton, a vendégéjszakák száma pedig meghaladta a 71 milliót.

Mindez annak ellenére alakult így, hogy csak védettségi igazolással lehetett belépni az országba.

Bíztató kezdet

Az idei szezon első adatai több mint bíztatóak. A szállásadók számára kötelező vendégnyilvántartási rendszer, az E-visitor szerint az év első felében,

június 30-ig csaknem hatmillióan érkeztek az Adriára, és összesen 25 millió vendégéjszakát töltöttek el ott.

Ha viszont szűkítjük a kört és csak az első nyári hónapot vizsgáljuk, még szembeötlőbb a növekedés. Júniusban ugyanis csak néhány ezerrel érkezett kevesebb vendég Horvátországba, mint a rekordévnek számító 2019-ben, a vendégéjszakák száma pedig már túlszárnyalta az akkori csúcsot.

A turisztikáért felelős miniszter, Nikolina Brnjac egy minapi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy jelenleg összességében a szezon egy hajszállal ugyan, de alulmarad a járvány előtti utolsó évtől, de a foglalási adatok alapján nem kizárt, hogy az idei év összességében jobb lesz annál. Brnjac elmondta: a kormány elégedett az idegenforgalomból származó adóbevételekkel, ami már most 22 százalékkal meghaladja a 2019-es azonos időszakában az államkasszába befizetett összeget. Igaz, hogy a nagyobb bevételhez az infláció is hozzájárult.

A konfliktusokból is profitál

A természeti adottságain túl Horvátország nagy szerencséje az is, hogy az elmúlt években a politikai és fegyveres konfliktusok számos népszerű nyaralóövezettől elriasztották a vendégeket.

A terrorveszély miatt egy ideje a nyugati turisták jelentős része már elkerüli az észak-afrikai és a közel-keleti nyaralóövezeteket, az orosz-ukrán háború miatt pedig most azok is szívesebben választják az Adriát, akik azelőtt a Fekete-tengernél nyaraltak, írja a Jutarnji list.

A lap szerint Horvátország pozíciója a turisztikai világtérképen az utóbbi években sokat javult, népszerűsége Olaszországgal, Görögországgal és Franciaországgal egy szinten van. A legtöbb turista egyébként az idén is Németországból érkezik, de sok a szlovén, az osztrák és a brit vendég is a horvát a partokon. Ami a magyar látogatókat illeti, az előző években – a lezárásokkal jellemzett 2020-at leszámítva – átlagosan félmillió honfitársunk nyaralt Dalmáciában és az Isztrián, és az előzetes felmérések szerint az idén is Horvátország lesz a magyar turisták legkedveltebb külföldi úticélja.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink