Krízistűrő a romániai bankszféra

Hírek Csinta Samu
Dübörög a bankszektor Romániában, nem utolsósorban azért, mert a lakosság továbbra is előszeretettel használja megtakarítási formaként a bankbetétet, holott az az elmúlt évben az alacsony kamatok és a magas infláció miatt nem sok jóval kecsegtettek.

Változatlanul a kolozsvári székhelyű Transilvania Bank a romániai bankpiac listavezetője. De nemcsak ez jelenti az állandóságot a műfajban, úgy tűnik, keleti szomszédunk bankszektora összességében sem sínylette meg különösebben az elmúlt évek egymást követő krízishelyzeteit. A térképet azonban bizonyos mértékig átrajzolta a koronavírus-világjárvány nyomán szertegyűrűző gazdasági válság, az eltérő növekedési ütem miatt több nagy pénzintézet is veszített piaci részesedéséből.

A Transilvaniától az OTP-ig

A romániai bankok 2021-ben 14,2 százalékos növekedést regisztráltak, aktíváik összértéke elérte a 639,8 milliárd lejt (129,5 milliárd euró), derül ki a Profit.ro gazdasági portál nemrég közzétett elemzéséből. Ennek az összegnek a 86 százalékát továbbra is a tíz első helyezett pénzintézet tudhatja a magáénak.

A Transilvania Bank rendíthetetlenül folytatja menetelését, immár a piac csaknem egyötödét uralja.

Tavaly 21 százalékkal bővültek az aktívái, elérve a 125 milliárd lejt (25,3 milliárd euró), ami 19,55 százalékos piaci részesedést jelentett, illetve 1,1 százalékos növekedést a 2020-as esztendőhöz képest.

Az osztrák Erste tulajdonában levő BCR-nek 12 százalékos aktívanövekedést sikerült produkálnia, ennek ellenére elveszítette piaci részesedése 0,3 százalékát, így ma 13,93 százalék az övé a tortából. A legnagyobb múltú román kereskedelmi bankot a francia Société Générale tagja, a BRD követi 9 százalékos növekedéssel, és a piac 10,48 százalékát uralja.

Mögöttük sűrű a mezőny. Az ING Bank ugyan veszített a korábbi években tanúsított lendületéből, 11 százalékos növekedése ellenére azonban immár 0,3 százalékkal kisebb, 9,27 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, míg a Raiffeisen Bank az átlagot meghaladó, 15,4 százalékos növekedéssel 9,25 százaléknál tart. A 2021-es év nagy újdonsága viszont, hogy feljött mögéjük a hajdani takarékbankból állami részvénytársasági rendszerben működő kereskedelmi bankká átalakult CEC Bank: aktívái tavaly 23 százalékkal gyarapodtak, a 0,5 százalékos növekedés eredményeként már 7,92 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.

Egyetlen további pénzintézet sem éri el a 3 százalékot, így az OTP Bank Románia sem, holott aktívái a piaci átlagot meghaladó ütemben nőttek.

A 2,89 százalékos piaci részesedése 0,2 százalékkal haladja meg a 2021-es, illetve 0,75 százalékkal a 2017-es szintet. A magyar pénzintézet romániai leányvállalata – amely 2024 végére a piac 5 százalékának megszerzését tervezi – az idei első negyedévben jelentős, 24 millió lejes (4,86 millió euró) veszteséget könyvelt el, amit elsősorban kockázati költségekkel magyaráznak. A cég közleménye szerint a működési eredmény 2022 első negyedévében elérte a 35 millió lejt (7,1 millió euró), ami többszöröse az előző év hasonló időszaka eredményének, 2021 utolsó negyedévéhez viszonyítva azonban 4 százalékkal alacsonyabb.

Bankbetétek hamis biztonsága

A banki szféra stabilitása a szakértők jelentős mértékben köszönhető annak, hogy az állampolgárok továbbra is lejmilliárdokat helyeznek el bankbetétként, holott ez a megtakarítási forma az elmúlt évben nem sok haszonnal kecsegtetett. A banki letéteket garantáló alap, a FGDB tavaszi összesítése szerint egyre több romániai lakosnak van 100 ezer eurót meghaladó banki letétje, számuk 7458-cal gyarapodott a 2021-es év során, így majdnem elérte az 55 ezret. A lejben és különböző devizákban elhelyezett banki letétek összege 2021 végén 283,9 milliárd lejre (57,5 milliárd euró) rúgott.

A Román Nemzeti Bank (BNR) adatai szerint is sok esetben veszteséggel jártak tavaly a bankbetétek, azaz a lejárat napján a tulajdonos kevesebb pénzt vehetett ki, mint amennyit betett.

A 2021. január és 2022. január közötti időszakban a magánszemélyek 12 milliárd lejt helyeztek el banki betétekbe, ezzel a teljes megtakarítás elérte a 165 milliárd lejt (33,4 millió euró). A 2022. január 31-ei adatok szerint a magánszemélyeknek összesen 285 milliárd lejes (57,5 milliárd euró) megtakarításuk volt lejben, euróban vagy más valutában, ez 25 milliárd lejjel (5,06 milliárd euró) több, mint az egy évvel korábban regisztrált adat.

Szakértők szerint a pénzügyi ismeretekben való járatlanság, a befektetési eszközöktől való félelem és a megszokás magyarázza, hogy Romániában sokan akkor is a bankbetétet választják, ha az nem ígér különösebb nyereséget.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink