Botrány a Fővárosban: az ellenzék vitája miatt elmaradt a Közgyűlés

Hírek Pindroch Tamás
Határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés ülése, miután összeveszett a DK, illetve a Momentum – közölte a Mandiner.hu. A Fidesz-KDNP szerint a baloldali pártok belső konfliktusai miatt Budapest ügyei nem tudnak előre haladni.

A DK-s Bősz Anett főpolgármester-helyettesi jelölésén, illetve a budapesti időközi önkormányzati választások jelöltjein veszhetett össze a DK és a Momentum, ezért maradhatott el a mai közgyűlés határozatképtelenség miatt. Egy hónap múlva a negyedik, ötödik, hetedik és a nyolcadik kerületben lemondás, valamint haláleset miatt lesz időközi egyéni önkormányzati választás. Ezt követően, július 10-én a tizenhatodik kerületben, július 31-én a huszonkettedik kerületben szintén lemondás miatt kell szavazást tartani, mivel a korábbi kerületi képviselő inkább a parlamenti mandátumát választotta; a két poszt összeférhetetlen.

Az ülés határozatképtelen volt, az ellenzék többségben van a 33 fős testületben, közülük csak Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester volt jelen az ülésteremben.

A Mandiner beszámolója szerint

a két legerősebb budapesti ellenzéki párt, a Momentum és a DK közötti feszültség vezetett az ülés elmaradásához.

A Momentum szerint a politikai megegyezés hiánya miatt nem tudták biztosítani Bősz megválasztását, azaz nem szavazták volna meg őt, így nem lett volna elég szavazat az érvényes döntéshez. A Telexnek azt tették hozzá, szerették volna, hogy ettől függetlenül legyen közgyűlés, hiszen lettek volna fontos ügyek, de ebbe a Gyurcsány-párt nem ment bele.

Ezzel némiképp ellenkezik képviselőjük, Soproni Tamás 444.hu-nak adott nyilatkozata, amely szerint a Momentumnak nem Bősz kinevezése ellen volt kifogása, jár a DK-nak a főpolgármester-helyettesi poszt. Azonban úgy gondolják, nekik ugyanígy jár a lehetőség, hogy a szintén a parlamentben jutó képviselőik – Újbudáról Orosz Anna, Bedő Dávid – helyén is momentumosok indulhassanak az időközi választásokon – csakhogy azokban a körzetekben a DK indítana jelölteket, és a kerület polgármestere DK-s.

A DK közleménye szerint bár 2019 óta természetes, hogy az ellenzéki pártok az ellenzéki együttműködés keretében megszavazzák egymás jelöltjeit Budapesten, a Momentum hivatalosan arról tájékoztatta a DK-t, a két párt közötti, időközi választásokkal kapcsolatos viták miatt nem fogja megszavazni Bősz Anett főpolgármester-helyettessé válását – ezért döntött a főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés elhalasztása mellett. A közlemény arra is kitért, hogy Budapest ügye “sokkal fontosabb az időközi választásokkal kapcsolatos vitáknál.”

KarácsonyGergely szerint úgy tűnik, hogy a koalíciót alkotó pártok vezetői között van olyan konfliktus, amit miatt nem tudunk döntéseket hozni. Nem szeretném a konfliktust mélyíteni azzal, hogy ezt érdemben kommentálom.

Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP-frakció vezetője a határozatképtelenséget úgy kommentálta, hogy „a baloldali pártok viszálykodásai és belső konfliktusai miatt Budapest ügyei nem tudnak előre haladni”.

Borítókép: Bruzák Noémi / MTI

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink