Morgan Stanley: Sikeres a magyar gazdaság

Hírek
Nem aggódnak a Morgan Stanley szakértői attól, hogy a választások miatt tűlfűtött lenne a magyar gazdaság, továbbá attól sem, rontaná a versenyképességünket a  béremelkedés. Sőt ellenkezőleg.

Elismerést kapott a magyar gazdaságpolitika Londonból: a kormány a szakpolitikai lépései eredményesek, nincs szükség azok módosítására – mindez a Morgan Stanley új elemzéséből derül ki.

A globális pénzügyi tanácsadó cég szakértői kiemelték, hogy tavaly a magyar gazdaság négy százalékos növekedést produkált, és két százalék körül alakult a költségvetési hiány, vagyis kordában vannak a pénzügyi és a reálgazdasági folyamatok.

Az összefoglaló megállapítása szerint a minimálbér-emelést és a társadalombiztosítási hozzájárulás csökkentését az alkalmazotti vásárlóerőt növelő és a munkaadók költségeit csökkentő eszközként tartják számon Londonban. Utóbbiak célja, hogy kevesebb magyar dolgozzon külföldön, s ezzel együtt a hazai munkaerőpiac lendüljön fel. A Morgan Stanley elemzésében rögzíti, hogy a magyarországi béremelések nem rontják a gazdaság versenyképességét, sőt éppen ellenkezőleg, a magyar gazdaság sikerének fontos részét képezik.

A globális pénzügyi tanácsadó cég végezetül kitért összefoglalójában arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) “szándékosan” folytat laza monetáris politikát, hogy ezáltal is segítse a reálgazdasági szereplőket.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink