Rekordévet zárt az OTP

Hírek Tóth Balázs
Rekordévet zárt az OTP, amely az elmúlt 3 év teljesítménye után részvényenként mintegy 430 forintot fizet ki osztalékként a tulajdonosoknak. Ha az orosz-ukrán háború miatt be kellene zárni mindkét ottani leánybankot, akkor is Európa legerősebb hitelintézetei között maradna az OTP.

A pénzintézet szerdai közgyűlését ezúttal Varga Mihály nyitotta meg, akit az OTP első embere arra emlékeztetett: a hazai bankszektor nyereségéhez komoly mértékben járultak hozzá az OTP külföldi leánybankjai, nem lenne igazságos, ha növekednének itthon a banki különadók.

Varga Mihály pénzügyminiszter az OTP éves közgyűlésének megnyitásakor azt mondta: az ember mindig mérje fel a lehetőségeit és korlátait, egy sikeres bank közgyűlésén fontosabb lehet az osztalékról szóló javaslat elfogadása, mint egy miniszteri köszöntő.

Fontos a gazdaság stabilizálása

A pénzügyminiszter jelezte: bizonytalan időket élünk, a koronavírus járvány hatásai, a gyorsan felfutó infláció, valamint az ukrajnai háború mind-mind emelik a bizonytalanságokat.

Varga Mihály rámutatott: ilyen helyzetben stabilitás kell, ez a stabilitás ma Magyarországon erősebb, mint a korábbi válságok előtt volt. A miniszter szerint ennek 3 alapvető oka van, először is a gazdasági növekedés stabil, a Covid hatására bekövetkezett 2020-as visszaesés után tavaly 7,1 százalékkal bővült a magyar gazdaság. Az elemzők az idei évre is növekedést várnak, de ennek mértéke még bizonytalan. Tavaly 12 500 milliárd forint beruházás valósult meg az országban, ebből 3400-3500 milliárd forint volt az állami forrás. Tavaly az EU-ban a legmagasabb beruházási rátát értük el. A foglalkoztatás is erőteljes, a 2010 előtti 55 százalék alatti szintről 75 százalékra emelkedett. Ha a teljes foglalkoztatáshoz közelítünk, a következő hónapokban a béremelkedés megmaradhat. Ha pedig béremelkedés lesz, a fogyasztás is bővülni fog – ez a banki hitelezésnek is kedvez majd – mutatott rá a pénzügyminiszter.

Jelezte: 2020-hoz képest már tavaly év végén elkezdődött egy stabilitási folyamat, 750 milliárd forintnyi beruházást halasztottak el azért, hogy a tavalyi 6,8 százalék után idén az előzetesen tervezett 5,9 százalék alatti, 4,9 százalékos hiánnyal zárhasson a idén az államháztartás.

Nincs ok a banki különadóra

Az elmúlt évek gazdasági teljesítményéhez mindenképp hozzájárult a bankszektor, és ezen belül az OTP Bank is – ezt meg is köszönte Varga Mihály az OTP vezérének.

A gazdaság fellendülésének köszönhetően 2021-ben 60 százalékkal nőtt az OTP nyeresége, a bankszektor egésze pedig 800 milliárd forintos nyereséget tudott felmutatni – emlékeztetett Varga Mihály, aki elismerését fejezte ki az immár igazi nagybankká vált pénzintézetet három évtizede vezető Csányi Sándornak.

Csányi Sándor jelezte: az OTP nyeresége 51 százalékban külföldről származik, ennek tükrében érdemes bölcsen döntenie a kormánynak arról, hogy a bank 11 országából egyedüliként további különadó terhelje-e a magyarországi hitelintézeteket.

Rekorderedmény az OTP-nél

Csányi Sándor szerint valóban kiválóan teljesített az OTP csoport. Az adózott eredmény 456 milliárd forint, a korrigált adózott nyereség 497 milliárd forintot ért el, ami történelmi rekord. A tőkére vetített megtérülés 18,5 százalékot mutatott. A teljesítő hitelek állománya 15 százalékkal nőtt. Az elmúlt évben az eredménynövekedés kulcsa a hitelbővülés volt – a hitelállomány a Covid előtti mértékben, közel 2000 milliárd forinttal bővült. A bank piacainak nagy részén – így Magyarországon is – a hitelezés elmarad az uniós szinttől, így bőven van még tér a további növekedésre.

Konzervatív és hatékony a bank

Az OTP kiadás/bevételi hányadosa 49,7 százalék, ami egy nagy hálózattal rendelkező, döntően lakossági bank esetében kiváló teljesítmény – jelezte az elnök-vezérigazgató. A bank kockázati költségének csökkenése a hagyományosan konzervatív céltartalékolás ellenére 115 milliárd forinttal járult hozzá a nyereséghez. A nem teljesítő hitelállomány a 2019-es 5,9 százalékról 5,3 százalékra csökkent, a nem teljesítő hitelek 60,5 százalékát fedezte le a bank – ez a regionális bankok között az egyik legmagasabb értéket jelenti.

A bank tőkemegfelelési mutatója 19,1 százalék, a CET1 mutató 17,5 százalékot ér el, ezek a mutatók rendre a szabályozói elvárások felett van. Az Európai Bankhatóság stressz tesztjén az OTP a régióban a legjobban szerepelt, európai összevetésben 50 bank közül a 12. lett. Az elmúlt év végén a pénzintézet mintegy 9 milliárd eurónyi likviditási tartalékkal rendelkezett. A külföldi leánybankok teljesítménye egyre erősebb. A bank egyedül a romániai piacon elért 6. hellyel nem elégedett. Ott az új stratégia komoly organikus növekedést helyezett előtérbe.

Itthon folyamatos a piaci térnyerés

Az anyabank teljesítményét elemezve Csányi Sándor elmondta, Magyarországon tavaly a jelzáloghitel kihelyezés 31,5 százalékát, a személyi hitelek kihelyezésének 38,4 százalékát az OTP valósította meg. Eközben Magyarországon az OTP tavaly lényegében tartotta a 33 százalék közeli piaci részesedését a megtakarítások terén.

A vállalati oldalon a bank teljesítő hitelállománya 19 százalékkal nőtt, ezzel a vállalati hitelezésben a bank a 2020-as 16,6 százalékról 18,6 százalékra növelte piaci hányadát. Az elektronikus szolgáltatások terén számos elismerést nyert el az OTP, megújult az internet és mobilbank, komoly elismerést váltott ki az ügyfelek körében a bank kiadásfigyelő szolgáltatása.

Elismerésre méltó az ukrán bank teljesítménye

Az elnök-vezérigazgató jelezte, hogy a két ország közötti háború miatt a bank jövedelmezőségét nem jelentős mértékben, stabilitását viszont egyáltalán nem veszélyezteti az orosz és az ukrán leánybank teljesítménye.

Az ukrán leánybank 40, az orosz 38 milliárd forintnyi nettó nyereséggel zárta az elmúlt évet, ez a teljes banki nyereség 15,5 százalékát adja. Mindkét bank jól tőkésített, és likviditási többlet-finanszírozásra nincs szükségük. Csányi Sándor jelezte, mindkét bankban növekedtek a betétállományok azóta, hogy elindult a háború, ez mutatja, az ottani ügyfelek bíznak az OTP-ben. Az OTP Ukrajnában az elmúlt hetekben már hiteleket is folyósít az agrárium újraindításához. Csányi Sándor szerint a jelenlegi helyzetben meglepő, de az ukrajnai munkatársaknak köszönhetően az ottani fiókokból 60 folyamatosan, 11 időszakosan nyitva van – a bank adatállományának döntő részét az ukrán nemzeti bank engedélyével felhőbe helyezték. Mindezek hatására az OTP úgy számol, hogy az idei évben is nyereséges lehet az ukrán leánybank. Oroszországban az orosz állammal nem üzletel a pénzintézet és az állami vállalatok finanszírozását is leállítja. Az üzleti aktivitás csak a politikailag tolerálhatóbb lakossági fogyasztási hitelezésre koncentrál. A bank 101 milliárd forint értékű orosz állampapírral rendelkezik – jelezte Csányi Sándor. Az OTP első embere szerint, ha mindkét leánybankot teljesen le kellene írnia a banknak, akkor a tőkemegfelelési mutató 150 bázisponttal, 17,6 százalékra csökkenne, ami továbbra is rekordmagasnak mondható.

Három év osztalékát fizetik ki

A bank a 2019-es és a 2020-as teljesítménye után 425,89 forint, a tavalyi év után, az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság miatt, 3,57 forint osztalék kifizetéséről döntött. Az így részvényenként 429,46 forint osztalékot május 30-tól fizetik ki a részvényeseknek.

Borítókép: Kallus György / Világgazgdaság

Ezek is érdekelhetnek

További híreink