Három hét múlva Budapesten a Bocuse d’Or európai döntője

Hírek Sz. H.
Március végén a megújult Hungexpo válik az európai gasztronómia origójává, hiszen hat év után – a SIRHA keretein belül – ismét Magyarország rendezi a Bocuse d’Or szakácsverseny európai válogatóját. Az esemény kiemelt szereplői ma egy nemzetközi sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy az orosz csapat visszalépett, az ukrán válogatott pedig bizonytalan, hogy ki tud-e állni a megmérettetésen.

A 2016-os európai verseny után rengeteg megtisztelő visszajelzést kapott az ország – Jerome Bocuse, az alapító Paul Bocuse fia „minden idők legjobb rendezésének” nevezte a budapesti válogatót. Emiatt és az azóta történt gasztro-robbanás miatt térhetett vissza Magyarországra ez a jelentős gasztronómiai rendezvény.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón így foglalta össze a hazai rendezés turisztikai előnyeit: „2016-ban 3000 látogató érkezett hozzánk a magyar piac számára meghatározó országokból, ha csak ezt a számot nézzük, már az is jelentős rövidtávú hatás. Most, a turizmus újra indulásával az országok ráadásul vetélkednek: melyik desztináció kerül elsősorban az utazni vágyók fókuszába. Egy európai döntő nagy lehetőség, hogy ebben a versenyben országunk reflektorfényt kapjon.” Hozzátette, hogy a verseny lehetőséget ad a jövő generációja számára is. „A pandémia alatt sok tanuló, pályakezdő elgondolkozott, hogy biztosan jó irány-e a turisztika vagy a vendéglátás. Egy ilyen verseny visszaadja a rangját a szakmának. Ha csak az a 200 tanuló, aki ott lesz, megőrzi a hitét, akkor már nyertünk.”

„Magabiztosan merem állítani, hogy a Bocuse d’Or szárnyakat adott Magyarországnak, különösképpen a hazai szakácsoknak. A 2016-es verseny megrendezése, és az ott elért siker, Széll Tamás csapatának győzelme közelebb hozta egymáshoz a magyar szakembereket, új utakat adott a hazai összefogásnak, és rengeteg fiatal szakácsnak nyújtott inspirációt – mondta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. – Különös fontossággal bír, hogy jelenleg is 18 csapat dolgozik azon Európa szerte, hogy olyan klasszikus magyar alapanyagokból, mint a kacsamáj, az őzgerinc és -comb, a tejföl, a túró – a lehető legjobbat hozza ki.”

Idén két újonccal – Lettországgal és Szlovákiával – kiegészülve folyik majd a viadal. Az orosz csapat a kialakult helyzetre való tekintettel nem indul, az ukrán csapattal pedig folyamatosan egyeztetnek a szervezők, hogy itt lehessenek Budapesten március végén.

A magyar csapat

A csapat élén a magyar döntő magabiztos győztese, Dalnoki Bence áll. A Stand Étterem sous chefje Szulló Szabina és Széll Tamás szárnyai alatt sajátította el a szakmát, konyhai filozófiájában nagyon nagy szerepet kapnak a magyar ételek és ízek. Bence igazi versenyző típus, 2016-ban már ő is ott volt a versenyboxban: pályakezdő másodcommis-ként segítette az olasz, valamint az osztrák csapat munkáját.

A commis pozícióban a Debrecenből érkezett Nyikos Patrikot láthatjuk majd. Korábban Patrik is dolgozott a Stand Étteremben, a magyar döntőt megelőző időszakban a debreceni Ikon csapatát erősítette.

A coach Széll Tamás lesz, a legsikeresebb és a legnagyobb tapasztalattal rendelkező hazai Bocuse d’Or versenyző.

Akárcsak hat évvel ezelőtt, ezúttal is Szulló Szabina a magyar csapat elnöke, így ő képviseli majd hazánkat a nemzetközi zsűriben. Szabina ugyanebben a pozícióban ott volt a 2016-os győztes csapatban is.

A borítókép forrása: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Ezek is érdekelhetnek

További híreink