A miniszterelnök aláírta a bérmegállapodást

Hírek MTI / Figyelo.hu

A növekedés közös magyar siker, ezért mindenkinek részesülnie kell belőle – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a bérmegállapodás aláírásakor hétfőn Budapesten.

A Karmelita kolostorban tartott eseményen a dokumentum ünnepélyes aláírásakor a kormányfő kiemelte:

minden bérmegállapodásnak a velejárója nemcsak a minimálbérek emelkedése, hanem a munkáltatókat terhelő adók és járulékok csökkentése is. Ha csökkentik az adókat, akkor a vállalkozók ezt a pénzt a munkásoknak adhatják, több marad a vállalkozásoknál, és ezért több maradhat a családoknál

– mondta.

Harmadával ér többet a minimálbér, mint tíz éve

Azt mondta, ebből a pénzből újabb munkahelyek és emelkedő fizetések lesznek, amelyek végső soron tovább növelik a gazdasági teljesítményt. Az egész mostani munkaalapú gazdaságnak az archimédeszi pontja a versenyképességet javítani tudó adórendszer; az adócsökkentésekkel teremtették meg a lehetőségét annak, hogy minden évben arról beszélhessenek, hogy mennyivel tudják emelni a béreket – magyarázta Orbán Viktor.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b5), valamint Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének fõtitkára (b), Zs. Szõke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke (b2), Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke (b3), Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke (b4), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j4), Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke (j3), Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségnek elnöke (j2) és Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelõs államtitkára (j), miután aláírták a bérmegállapodást a Karmelita kolostorban 2021. november 15-én.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ahogy arról lapunk is beszámolt, jövőre bruttó 200 ezer forintra emelkedik a garantált minimálbér,

ebből (kedvezmények nélkül) nettó 133 ezer forint marad a munkavállalóknál. A garantált bérminimum összege ezzel egy időben bruttó 260 ezer forintra nő, ami (kedvezmények nélkül) nettó 172 900 forintnak felel meg.

A jövőre életbe lépő magyar 200 ezer forintos minimálbér is csak 550 eurót jelent (október végi árfolyamon számolva), de mindenképpen versenyképesebbé teszi a munkaerő szemében a hazai vállalkozásokat a régiós vetélytársakhoz képest.

Jelentős költségvetési hatása lehet a szociális hozzájárulási adó egységes, cégmérettől független csökkentésének. A Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere a VG-nek korábban úgy nyilatkozott, miután a kormány bejelentette, hogy a szocho csökkentése mintegy 500 milliárd forintot hagyhat majd a vállalkozásoknál, ez azt mutatja, hogy az állam egységes csökkentést javasol.

Orbán Viktor: teljes 13. havi juttatást kapnak a nyugdíjasok

(Borítókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink