A koronavírus árnyékában készülnek a téli olimpiára

Hírek Figyelo.hu
Kevesebb, mint száz nap van hátra a pekingi téli olimpia kezdetéig. A kínai hatóságok szigorú ellenőrzéseket vezettek be az ország határain, és a belföldi turisták mozgását is korlátozták, hogy a koronavírus terjedésének gátat szabjanak.

Senki ne menjen külföldre, ha nem feltétlenül muszáj – figyelmeztette a lakosságot a kínai Nemzeti Bevándorlási Hivatal csütörtökön. Egyúttal közölték: az ország határain az eddiginél is szigorúbban ellenőrzik a téli olimpiára érkező külföldi turistákat, hogy kiszűrjék közülük a koronavírus-fertőzötteket. Így próbálják megelőzni, hogy

az eseményre érkezők behurcolják a vírus valamelyik mutációját az országba, illetve hogy a Kínába érkező sportrajongók körében járványgócok alakuljanak ki.

A fővárosban érvényben lévő korlátozásokat is szigorították, igaz, ennek fő oka nem a kevesebb, mint száz nap múlva kezdődő téli olimpia, hanem a kínai Kommunista Párt jövő héten kezdődő országos konferenciája – emelte ki a VG.

Az ázsiai országon belüli mozgást is korlátozták, miután október eleje óta több mint 700, kórházi ellátásra szoruló fertőzöttet azonosítottak,

akik nem külföldi útjuk során, illetve külföldiektől kapták el a koronavírust. Bár ez a szám eltörpül az európai adatok mellett, a járvány ilyen mértékű terjedése is elég volt a kínai hatóságoknak, hogy 19 vidéki tartományban, ahol helyi járványgócokat találtak, szigorúan korlátozzák a belföldi turizmust.

Fotó: Wu Diansen/VCG/Getty Images

Az ország számos pontján újra bevezetett részleges vesztegzár nemcsak a kínai gazdaság teljesítményén látszik, de a nemzetközi turizmuson is érződik. Az, hogy a kínai turisták már tavaly is inkább otthon nyaraltak, éves szinten mintegy 255 milliárd dolláros lyukat ütött a szektorban. A külföldiek beutazásának szigorú szabályozását pedig az idegenforgalomból élő kínaiak érezték meg a bőrükön. A főként turizmusból élő, dél-kínai Jünnan tartományban például, ahová évente mintegy félmilliárdan látogattak el a járvány előtt, most nem látni külföldit, és Kína más területeiről sem érkezik sok vendég. A tartomány 2019-ben még 172 milliárd dollár bevételt szerzett a turistákból – ez csaknem a háromszorosa annak, amennyit egész Ausztrália kaszál a turistákból; a járvány kezdete óta ez 80 százalékkal csökkent.

Majdnem háromszorosára nőtt a napi fertőzésszám

(Borítókép: VCG/VCG/Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink