Magyarország elfogadja a globális minimumadót

Hírek Figyelo.hu
Sikerült megvédeni a magyar gazdaság versenyelőnyét – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara pénteki üzleti fórumán.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) üzleti fórumán tartott beszédet Varga Mihály pénzügyminiszter, aki kezdésként kiemelte, az amerikai cégek meghatározó szerepet töltenek be a magyar gazdasági életben, mintegy 1700 amerikai tulajdonú vállalat nagyjából 106 ezer embernek ad munkát az országban, ez pedig önmagában is szükségessé teszi a folyamatos és tartalmas együttműködést.

„Számos olyan területtel foglalkozunk kiemelten, amely érinti az önök mindennapi működését, és azon dolgozunk, hogy megfelelő válaszokat adjunk kormányzati szinten

– jelezte Varga Mihály a Kempinski Hotel konferenciatermében rendezett esemény meghívottjainak a VG tudósítása szerint.. – Lendületben vagyunk, a gazdasági növekedés tekintetében visszatértünk a világjárvány előtti pályára:

2019-ben Magyarország dobogós volt az Európai Unióban, ezt törte meg a koronavírus.

Ez a jelenlegi lendület azért nagy érzék, mert eközben a 8-10 százalékos GDP-arányt kitevő turisztikai szektor nem nyerte vissza a járvány előtti képességeit, igaz, ott is biztató a helyzet.”

A pénzügyminiszter úgy véli, a növekedésnek négy veszélye van:

  • az energiaárak elszállása, hiszen a világ szinte egyszerre indult újra, mindenhol megnőtt a kereslet;
  • a várakozáson felül alakuló infláció;
  • a koronavírus, amely még nem veszített, a negyedik hullám fékezheti a gazdaság kibontakozását;
  • az alapanyaghiány.

Kedvező jelnek tartja viszont, hogy a munkaerőpiac gyorsan visszaállt a korábbi szintre, 4,7 millió ember dolgozik a magyar gazdaságban. Varga Mihály a devizakötvények kibocsátásával kapcsolatban kiemelte: így tudták biztosítani azokat az EU-s forrásokat, amelyek a politikai viták miatt csúsznak, hiszen Magyarország nem engedheti meg magának, hogy versenyhátrányba kerüljön azzal a 13 országgal szemben, amelyek igényeit a helyreállítási alappal kapcsolatban már jóváhagyta az EU. A pénzügyminiszter 7-7,5 százalékos gazdasági növekedést vár erre az évre, ám a 8 százalékot sem tartja elképzelhetetlennek.

Varga az esemény végén közölte, a globális minimumadó ügyében Párizsban elért magyar sikerről tud beszámolni, mert az nem veszélyezteti a magyar gazdaság versenyelőnyét. Az évek óta tartó tárgyalások hajrájához érve a pénzügyminiszter szerint három fontos pontban sikerült megvédeni a magyar érdekeket, elfogadtatni a javaslatokat: a társasági adó kulcsa maradhat 9 százalék, ami Európában a legalacsonyabb, a valós gazdasági tevékenységeket nem sújtják további adókkal, illetve bevezetnek egy átmeneti, 10 éves időszakot.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink