Kávészünet – de ki fizeti?

Hírek Lengyel Gabriella

Bár a legtöbb kávét otthon isszuk, azért minden második fogyasztó a munkahelyén is napi rendszerességgel kávézik.

A kávé világnap alkalmából a Costa Coffee és a GKI Digital közös felmérésben kutatta a munkahelyi kávézási szokásokat. Kiderült, hogy a munkahelyen kávézók fele számára a munkáltatója ingyen biztosítja a kávét, a többiek maguk veszik vagy viszik be a napközbeni koffeinadagjukat. A jó munkahelyi kávé fontos munkavállalói elvárás lett, amit a munkáltatóknak ajánlott figyelembe venni, hiszen ez nagyban hozzájárul a munkavállalói jóléthez.

A kutatás szerint a válaszadók 45 százaléka rendszeresen kávézik napközben a munkahelyén. Míg az otthoni kávézásra minden második válaszadó maximum 3000 forintot, 38 százalékuk pedig ennél is többet költ, addig a munkahelyen is kávézók több mint felénél (54%) ez egyfajta juttatás és nem kell érte fizetni:

annyit és úgy isznak, amennyit csak szeretnének.

Bár a munkahelyek több mint fele ingyen juttatásként kínálja a kávét az alkalmazottaknak, mégis ezt csak 41 százalék használja ki – a többiek inkább a saját ízlésviláguknak és minőségi elvárásaiknak megfelelő kávét részesítik előnyben, és fizetnek érte. A kutatásban részt vevők mintegy negyede maga viszi az alapanyagot a munkahelyére és ottani géppel készíti el, minden tizedik válaszadó pedig a kész kávét termoszban viszi magával minden nap.

Sokan már a munkába menet vagy oda beérve azonnal kávéznak: a felmérés szerint útközben a legtöbben kávézóban vagy benzinkúton vett elviteles kávét isznak (75%), negyedük otthon készített italt visz magával és issza meg útközben.

A munka és a magánélet nagyon egybefolyik a home office széleskörű elterjedése óta, de talán korábban is sokan kávészünet nélkül, munka közben kávéztak:

a friss kutatás szerint a válaszadók 27 százaléka kávézás miatt nem tart szünetet a munkájában.

A nők még nagyobb arányban (30%) tesznek így, mint a férfiak (23%). A válaszadók 21 százaléka naponta 5-10 percet, 13 százalékuk 10-15 percet tölt kávészünettel A rövid kávézási időszakok hátterében a rutinszerűség és a gyors koffeinlöket okozta felfrissülés, azaz a funkcionális kávéfogyasztás állhat, nem pedig a munkaidő közbeni pár perc énidő kerül előtérbe.

Még tovább drágulnak az élelmiszerek

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink