A devizapiacra is hatással van a munkanélküliség

Hírek Figyelo.hu

Két hónapig biztató munkaerőpiaci adatok érkeztek az Egyesült Államokból, júliusban 943 ezer fővel bővült a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma, ráadásul a júniusi adatot majdnem 90 ezerrel felfelé, 938 ezerre korrigálták.

A várakozások szerint augusztusban ettől visszafogottabb, mindössze 665 ezres lesz a bővülés, annak ellenére, hogy továbbra is bőven van tér a javulásra, hiszen az összes foglalkoztatott számának tekintetében továbbra is 5,7 milliós a lemaradás 2020 februárjához képest.

A munkaerőhiány súlyosságát jól mutatja, hogy június végén 10,1 millió nyitott pozíció volt az Egyesült Államokban, ami mindenkori csúcsnak számít.

A munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal 5,4 százalékra mérséklődött júliusban ami a legalacsonyabb érték 2020 márciusa óta. Az állástalanok száma 782 ezerrel 8,7 millióra mérséklődött. Az munkanélküliek számában tehát kitart a lassú lemorzsolódás, de a járvány előtti szintektől, a 3,5 százalékos munkanélküliségi rátától, illetve az 5,7 milliós munkanélkülitől továbbra is messze van az amerikai munkaerőpiac.

Az elemzői konszenzus szerint augusztusban csak minimálisan, 5,3 százalékra csökkenhetett a munkanélküliségi ráta.

Ráadásul a szerdán napvilágra került ADP-munkanélküliségi adat, – amelyet ugyan egy privát szolgáltató közöl, de jó előrejelzője a hivatalos adatoknak – komoly csalódást okozott és a várt 613 ezer új foglalkoztatott helyett, közel 50 százalékkal kevesebb szerepelt. Vagyis ezek alapján, ha a mai „Non-farm Payroll”, vagyis mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának hivatalos adata is elmaradna az előrejelzésektől, akkor az ismét a dollár gyengülését helyezheti előtérbe.

Az OTP makroelemzői előrejelzésükben arra számítanak, hogy a munkaerőpiac helyreállásának igazán nagy lökést a Biden-adminisztráció Covid mentőcsomagja által biztosított munkanélküli ellátás szeptemberi kifutása ad majd. Ugyanakkor – hangsúlyozzák –,

az Egyesült Államokban augusztus utolsó hetében, január óta először, meghaladta a százezret a Covid miatt kórházi ellátásra szorulók száma, ami ingataggá teszi a dinamikus gazdasági kilábalásba vetett bizalmat,

hiszen újabb lezárásokat helyez kilátásba, ami megakaszthatja a kedvező munkaerőpiaci folyamatokat. A monetáris politika szempontjából van relevanciája az adatnak, hiszen a Fed döntéshozói többször kiemelték, hogy mandátumuk kettős és az inflációs cél mellett a teljes foglalkoztatás elérése is fontos számukra.

(Borítókép: Munkások a Pennsylvania sugárúton, a Fehér Ház előtt járdát javítanak 2021. július 28 -án Washingtonban. (Brendan Smialowski, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink