Több programból választhatnak a magyar népdal és a flamenco kedvelői a hétvégén

Hírek

A Magyar Népdal Napja

Szeptember 16-án és 17-én Martonvásáron negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Népdal Napját, középpontban a népdallal, népzenével és a hagyományőrzéssel. Az esemény ugyanakkor nem kizárólag az autentikus magyar népdal és népzene helyszíne, hanem befogad
minden olyan magas minőségű előadást is, amely abból táplálkozik.

Szombaton délelőtt a Langaléta Garabonciások, majd a Bahorka Társulat várja a gyerekeket. 14.30-tól egy különleges produkciónak lehetnek tanúi a látogatók: egy 450 fős gyermekkórus – köztük az „Oscar-díjas” Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusa – népdalokat énekel a Csík Zenekar kíséretében. Utánuk a Magyarpalatkai Banda lép fel, de lesz divatbemutató is – Népi motívumok a divatban – népzenei kísérettel, a Dűvő zenekarral. Este
a Parno Graszt, a Csík Zenekar, majd Ferenczi György és az 1ső pesti Rackák koncertje zárja a színpadi műsort, levezetésként pedig táncházzal marasztalnak mindenkit.

Vasárnap délelőtt a Vitéz László című bábelőadás, majd az Alma zenekar szórakoztatja az egész családot. Délután táncegyüttesek és fúvósok fellépését élvezheti a közönség, végül a Ghymes együttes koncertjével ér véget az idei Magyar Népdal Napja kétnapos
programsorozat.

A színpadi programok mellett egész napos kézműves- és termelői vásár, Hungarikum Udvar,
népi játszótér és állatsimogató, műrepülő bemutató és utcazene fesztivál várja az
érdeklődőket.

Kirobbanó flamenco-esttel nyílik az Európai Hidak fesztivál a Müpában

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénye az Európai Hidak fesztivál. A fesztivál ihletője és mozgatórugója minden évben egy olyan ország, amely sokszínű kulturális
kínálattal és komoly zenei hagyományokkal rendelkezik. Idén – az ötödik fesztivál alkalmával – Spanyolország a főszereplő. Szeptember 17–30. között világsztárok koncertjein, színházi és táncelőadásokon, rendhagyó irodalmi- és filmprogramokon, beszélgetéseken és kiállításokon keresztül fedezheti fel a közönség a spanyol kultúra sokszínűségét.

Az Európai Hidak fesztivált napjaink egyik legsokoldalúbb énekesnője, egy formabontó régizenei együttes, és egy elképesztő energiákat mozgósító flamenco-csapat koncertje nyitja szeptember 17-én. Magdalena Kožená, a Private Musicke együttes, valamint az Antonio El Pipa vezette Compañía de Flamenco Szerelem: menny és pokol címmel állította színpadra különleges műsorát.

Az Európai Hidak fesztivál keretében látogat Budapestre a spanyol jazz legendás alakja, Jorge Pardo is, aki szaxofon- és fuvolajátékával a tradicionális flamenco határain túlra repíti a közönséget szeptember 18-án. Az andalúziai Córdobából érkező Cordança Flamenco Táncegyüttes a híres szimbolista festő, Julio Romero de Torres életét és képeit idézi meg.

Mercedes Peón a spanyol világzene kultikus alakja, Deixaas című új lemezével lép fel szeptember 23-án. A 2011-es nagy sikerű Müpa-bemutató után két alkalommal, szeptember 22-én és 24-én ismét látható Michael John LaChiusa Federico García Lorca utolsó színpadi művéből készített musical-adaptációja, a táncot, tradicionális színházat és koncertelemeket vegyítő Bernarda Alba háza.

Szeptember 25-én spanyol összművészeti esttel jelentkezik a Müpa zenés-irodalmi sorozata, a Literárium Extra: Federico García Lorca és művei kerülnek középpontba. Szeptember 28-án a BFZ barokk együttese muzsikál spanyol hangulatban a brit karmester, Jonathan Cohen vezetésével, szeptember 29-én pedig kortárs spanyol műveket játszanak a Fesztiválzenekar művészeit, Pascal Rophé francia dirigens értelmezésében.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink