Új fényképező helyett új telefont

Hírek Figyelo.hu
Az utóbbi években nemcsak a mindennapokban, hanem a nyaralások, sőt az ünnepek, koncertek és más fesztiválok alkalmával is megfigyelhettük, hogy 100-ból 99 ember nemes egyszerűséggel telefonnal fényképez, illetve rögzít mozgóképet. Ennek azonban nem csupán az az oka, hogy a mobil mindig kéznél van, hanem az is, hogy az átlagfelhasználók igényeit jó ideje kielégítik e gépek fotós képességei.

Egy-két esztendeje, de különösen az idén újabb minőségi ugrás következett be a legjobb telefonokba zsúfolt kamerák terén.

Jelesül az, hogy egy mai topkategóriás mobil már a profi fényképészek, sőt a professzionális videósok tartalék kameráinak a szerepét is átveheti. És ez még csak az egyik csavar a történetben. A másik az, hogy a fenti két újdonságot nemcsak egy 400-500 ezer forintos csúcs-Apple vagy csúcs-Samsung tudja, hanem a feltörekvő kínai gyártók több készüléke is. Persze a négy-öt hátlapi optika és az óriási képérzékelő még így sem olyan olcsó, de azért negyedmillió forint alatt is akad már választék.

Tehát nem csak az egy ideje a Google-ökoszisztémából „kitagadott” Huawei és Honor társmárkák kiváltsága

porrá alázni az iPhone- és a Galaxy-szériák egykor mindent verő kameráit.

A Huawei P40-es és Mate 40-es szériái mellett a Honor 30 Pro+ és a korábbi Huawei P20-as, P30-as verziók ugrottak bele a fotós-videós mély vízbe. Sajnos a Huawei–Honor-páros a Google-szolgáltatásoktól megfosztva sokaknak nem megoldás. Nemcsak applikációt nem tudunk rátölteni ezen gépekre, csupán huaweieseket, de a megszokott naptárat, a térképet és a levelezést is „okosban” kell megoldanunk, ha a szuper minőségű újabb Huawei–Honor kamerákat akarjuk a zsebünkben tudni.

Technikai bravúrokkal ugyan e párosokra is visszavarázsolható a Gmail-támogatás, és jó pár dolog böngészőből is működik, de azoknak, akik sokat használják a Gmailt, a Google Térképet vagy a Google Drive-ot, s nem iphone-osok, jó ideig csak a Samsung Galaxyk (S20, S21 vagy az újabb Note-szériák) maradtak volna, ha csúcsfényképezőt és félprofi videót szeretnének.

Ám az androidos, fotó-videó rajongó fogyasztó ma már a sors kegyeltje.

Ugyanis a remek minőséget kínáló Samsung csúcsmobilok választéka is nagyobb (vannak olcsóbb verziók); sőt azok prémiumárait sem muszáj immár kifizetni. Hiszen egyre-másra érkeznek az újabban feltörő kínai csodák. Mindent visz e téren a Xiaomi Mi 11 Ultra, de azért ne feledjük: annak ára egy közepes iPhone-éval vetekszik, és a legtöbb Samsungnál is drágább – itthon jelenleg 530 ezer forinttól érhető el a készülék.

Külön tehát még mindig olcsóbb egy jó fényképező, de a tapasztalatok szerint az átlagfelhasználó nem szereti, ha a zsebét a mobil mellett más is húzza, így sok értékes fotós pillanatot kompromisszumos, alacsonyabb árú telefonnal kell megörökíteni, hiába van csúcskategóriás célgép otthon, az asztalfiókban.

A teljes cikk a Figyelő legfrissebb számában olvasható.

(Borítókép: Huawei)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink