Olimpia: öröm helyett távolságtartás

Hírek MTI / Figyelo.hu

A tokiói olimpia eredményhirdetéseinél elmaradnak az ötkarikás játékokon korábban megszokott medálátadási formaságok, mert kijelölt sportdiplomaták helyett ezúttal a dobogósok maguk akasztják a nyakukba az érmet.

A változást ismertetve Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerdai, tokiói videokonferenciáján hangoztatta: a személyes kontaktusok ily módon történő csökkentésével is gátat akarnak vetni a koronavírus terjedésének.

Tálcán viszik oda a sportolóknak az érmeket, amelyeket ők maguk vesznek el onnan. Biztosítani kell, hogy aki az érmet a tálcára teszi, fertőtlenített kesztyűt használjon, és a sportoló biztos lehessen abban, hogy korábban senki sem nyúlt hozzá a medálhoz – részletezte Bach.

A NOB-elnök szavai szerint Tokióban

nem lesznek kézfogások, sem ölelkezések a díjátadó ünnepség alatt.

A jövő pénteken, kilenc nap múlva kezdődő ötkarikás játékokat a hírek szerint Naruhito japán császár nyitja meg.

Az uralkodó környezetéből származó információk szerint a 61 éves császár személyesen tekinti meg a nyitóünnepséget az Olimpiai Stadionban, és ő hirdeti ki a seregszemle kezdetét. Naruhito 2019-ben örökölte meg a trónt apjától, csak jelképes vezetője a szigetországnak, politikai ügyekben nem nyilváníthat véleményt.

A japán fővárosban egyre nagyobb erőre kap a koronavírus-járvány ötödik hulláma, amelyet a fertőzőbb vírusváltozatok és az alacsony oltási arány okoz. Furusze Juki, a Kiotói Egyetem professzora korábban azt vetítette előre, hogy Tokióban júliusban napi ezer, augusztusban pedig kétezer új esetet regisztrálnak, ami a fővárosi régió kórházi ágyainak maximális kihasználtságát eredményezheti.

Szerdán hathavi csúcsra ugrott az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma.

A tokiói önkormányzat szerint egy nap alatt 1149 új esetet regisztrálták, január 22-e óta a legtöbbet.

A növekvő esetszámok közepette a kormány a múlt héten újból szükségállapotot hirdetett Tokióban és a környező prefektúrákban, az olimpia szervezői pedig bejelentették, hogy az érintett területeken nem engedik be a szurkolókat a rendezvényekre.

Átlépte a Rubicont a tokiói olimpia

(Borítókép: Egy nő a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékok aranyérmének nagyszabású reprodukciója mellett sétál a tokiói Mitsui-toronyban, 2021. július 14-én. (Philip FONG, Europress / AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink