Székelyföld európai focisikere

Hírek
Bronzéremmel zárt Székelyföld labdarúgó-válogatottja a második CONIFA Európa-bajnokságon, miután a kisdöntőben nagyszerű játékkal 3–1-re győzött a világbajnok Abházia ellen.

A CONIFA (The Confederation of Independent Football Associations) azaz az Állam Nélküli Népek Labdarúgó-szövetsége 2013-ban alakult Svédországban. Olyan nemzetek, kisebbségek, hontalan népek vagy éppen a világ által el nem ismert államok harcolnak egymás ellen, amelyek nem lehetnek FIFA-tagok.  

Az idei Európa-bajnokságának június 4–11. között Észak-Ciprus adott otthont. A nyolccsapatos megmérettetésen két csoportba sorolták az alakulatokat: az A-ban a házigazda Észak-Ciprus, Abházia, Dél-Oszétia és Kárpátalja harcolt a továbbjutásért, míg a B-csoportban Székelyföld mellett Felvidék, Padánia (Észak-Olaszország) és Man-sziget volt érdekelt.

Az első csoportmérkőzésen Székelyföld 1–0-ra kikapott Felvidék csapatától, amely tavaly, a Dél-Tirolban rendezett EB-n a negyedik helyen végezett. A második találkozón Padánia ellen léptek pályára a székelyek, viszont hamar hátrányba kerültek, mert a 8. percben Roberto Rudi volt eredményes, majd a 81. percben sikerült egyenlíteniük Szőcs László révén, az eredmény nem változott a hajrában, így maradt az 1–1. A harmadik csoportmérkőzésen legalább két góllal kellett győzniük a székelyeknek az elődöntőbe jutásért, ami sikerült is, hiszen 4–2-re verték Man-szigetet. Székelyföld az elődöntőben 2-1-re kikapott a házigazda Észak-Ciprustól.

A bronzmérkőzésen az esélyesebb félnek számító, világbajnok Abházia ellen hátrányból fordítva 3–1-re nyertek a székelyek.

A döntőben Padánia tizenegyesekkel legyőzte a házigazdát, így megvédte Eb-címét, a torna gólkirálya pedig a négy gólig jutó székelyföldi Bajkó Barna lett.

Kárpátalja magyar válogatottja az ötödik helyen végzett miután 3-3-as döntetlen után büntetőkkel győzte le Man-sziget  csapatát.

Egy másik helyosztón Felvidék 2-0-ra nyert Észak-Oszétia ellen, s ezzel a hetedik lett.

A CONIFA Európa Bajnokságának egyik megható jelenete volt, amikor a székely, a felvidéki és a kárpátaljai válogatott játékosai együtt énekelték el az Ismerős Arcok Nélküled című dalát, amely évek óta a dunaszerdahelyi első ligás focicsapat, a DAC himnusza.

Borítókép: Hompoth Dezső/szekelyhon.ro

Ezek is érdekelhetnek

További híreink