Új rendszer segíti a szelektív hulladékgyűjtést

Hírek Figyelő.hu

Tavaly ősszel indult el a Biotrans Kft. üzemeltetésében a CseppetSem! kezdeményezés, és mostanra több mint 420 településen jelentek meg azok a 240 literes gyűjtőedények, amelyeken cseppmentesen, zárt csomagolásban lehet elhelyezni a szelektíven gyűjtött anyagokat.

Ebben a rendszerben mindenféle használt sütőolajtól (kókusz- és pálmaolajtól is) és a használt sütőzsírtól is meg lehet szabadulni. Eddig kisebb települések csatlakoztak a CseppetSem! rendszerhez, de a jelenlegi 1,8 milliós lakosságelérés várhatóan jelentősen növekedni fog.

A cég társadalmi felelősségvállalási programja nyomán – az önkormányzatokkal együttműködve – az összegyűlt mennyiség függvényében visszatérítést is ad, így a helyi közösségek is anyagi támogatásban részesülhetnek, a pénzt lokális céljaik megvalósítására fordíthatják. A CseppetSem! program ezáltal közösségformáló erővé is válhat, miközben a környezetvédelemért is tesznek az emberek. A hazai cég ily módon is ösztönzi a lakosságot a szelektív gyűjtésre.

2021.02.11. Tornyiszentmiklós. Szelektív hulladékgyűjtés, használt sütőolaj összegyűjtése a Biotrans Kft. új, ingyenes környezetvédelmi rendszerében. A képen Právicsné Végh Melinda elhelyezi az első sütőolaj adagot a konténerben. (Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap)

A használt sütőolaj piaca felélénkült az elmúlt években: a szelektíven visszagyűjtött mennyiség évenként 0,2 kilogramm fejenként, ez azonban alacsony értéknek számít az Euró­pai Unióban – derül ki a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. adataiból. Az új gyűjtőrendszerekkel ez a mennyiség jelentős mértékben nőhet.

A környezetvédelmi szempontok mellett nem elhanyagolható a csatornahálózat üzemeltetési költségének csökkentése, hiszen ha az olaj és zsír nem kerül be a rendszerbe, abból jelentős megtakarítása származik az üzemeltetőnek. Szintén jól járnak a szennyvíztisztítók, mert mentesülhetnek az anyag kiszűrésére fordított többletterheléstől.

Magyarországon 2011 óta van lehetőség a lakosságnál keletkezett használt sütőolaj leadására.

Először benzinkutakon épült ki a rendszer, azóta is számos Mol-benzinkúton adható le ez a háztartási hulladék, ezek mellett több Oil-kúton is. A begyűjtést a Biofilter Zrt. végzi, ez a cég helyezett ki tavaly decemberben gyűjtőtartályokat több mint tíz Aldi áruháznál, a szigetszentmiklósi Aldi gyűjtőpontja azonban olyannyira népszerű lett a környékbeliek körében, hogy a túlhasználat miatt a gyűjtő környezetében már olajfoltok jelentek meg.

A COOP boltjainak némelyikében is leadható alkalmanként maximum öt liter használt sütőolaj. A kijelölt üzletekben egyliteres kiszerelésben lehet leadni, de előtte át kell szűrni, ami kicsit időigényessé és körülményessé teszi a gyűjtést, viszont a boltban levásárolható visszatérítés is jár érte.

Szinte már az összes hulladékudvarban gyűjtik a sütőolajat, de sok helyen korlátozzák a háztartásonként leadható mennyiséget. A hulladékudvaros leadás hátránya, hogy nagyon sok helyen a település távol eső részein vannak a telepek, ami sokakat nem ösztönöz a szelektív gyűjtésre. Némi javulás várható e téren, ha az új hulladékgazdálkodási törvény szerint minden ötezer fő feletti településen kötelező lesz hulladékudvart létesíteni.

(Borítókép: 2020.10.06. Szentes „Házhoz menő” lakossági használt sütőolaj-begyűjtési rendszert alakítanak ki Szentesen. Képen: Szabó Zoltán polgármester és Cserháti László, a Biotrans Kft. munkatársa. (Majzik Attila, Délmagyarország))

Ezek is érdekelhetnek

További híreink