Majdnem hároméves mélyponton a dollár

Hírek Figyelo.hu

Harminckét havi mélypontra gyengült az amerikai dollár a főbb devizákkal szemben hétfőn, mivel világszerte javult a kockázatvállalási hajlandóság annak nyomán, hogy az Egyesült Államokban is engedélyezték az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett Covid-vakcina forgalmazását.

A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 2008 áprilisa óta először 90,5 pont alá esett. Hétfő délután három órakor 90,42 ponton, 0,60 százalékos mínuszban állt az index.

A SARS-CoV-2 vírus elleni hatásos védőoltások kereskedelmi forgalomba hozatalától

azt remélik a befektetők, hogy a lakosság átoltottsága eléri azt a szintet, amely után már nem terjed tovább a koronavírus-járványt, így az élet visszatér a normális kerékvágásba és a gazdaság is talpra áll.

Gyengítette a dollárt az a lehetőség is, hogy az amerikai kongresszus még az év vége előtt jóváhagyhat egy újabb, több mint 900 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomagot. A befektetők attól tartanak, hogy emiatt aztán tovább növekedhet az államadósság.

A font árfolyamát az erősítette, hogy erősödtek a Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti megállapodás létrejöttéhez fűzött remények, miután az unió főtárgyalója lehetségesnek nevezte, hogy dűlőre jutnak az év végi határidőig.

Hétfő délután a font 1,3375 dolláron, 1,15 százalékos pluszban forgott a nemzetközi bankközi devizapiacon, míg az eurót 1,2164 dolláron, 0,44 százalékos pluszban jegyezték.

(Borítókép: A Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagát csomagolják az amerikai Pfizer gyárában, a Michigan állambeli Portage-ben 2020. december 13-án, amikor megkezdik a szérum első adagjainak kiszállítását az Egyesült Államokban. (MTI/EPA/AP pool/Morry Gash)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink