Teljes lett a vendégfogadási tilalom

Hírek Figyelo.hu

Egyértelművé és teljessé tette a szállásfoglalási tilalmat a szállodák mellett minden szálláshelyre a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet. A vendégeknek minden díj visszajár, a szálláshelyek pedig 80 százalékos kompenzációban részesülnek majd – olvasható a Világgazdaság oldalán.

Nem csak a szállodák, hanem az összes szálláshelyen tilos a turisták fogadása a következő 30 napban, ezt az éjjel megjelent kormányrendelet tette egyértelművé, ezért szerdán reggel törölni kell az összes, november 11-december 11 közöttre szóló szabadidős szállásfoglalást. A Szallas.hu ügyvezetője, Szigetvári József arról tájékoztatott, hogy

miután a foglalások letöltése ellehetetlenül, a vendégeknek a kötbér és a foglalási díj teljes egészében visszajár.

Arról a szálláshely szolgáltatók még nem értesültek, hogy milyen módon történik meg a bevételkiesés kompenzációja, a november 8. előtt beérkezett foglalások értékének 80 százalékát ugyanis megtéríti az állam számukra.

A magyar szállásfoglalási piac mintegy 30 százalékát lefedő Szallas.hu-n keresztül 8-9 ezerre aktív foglalás volt bent novemberre, ami a szokásos töredéke volt már amúgy is.

Szigetvári József elmondta, hogy

már a járványügyi óvintézkedések előtt úgy tűnt, hogy a novemberi foglalások 40 százaléka elmarad,

de miután az utolsó három hétre már nem is érkezhetnek be foglalások, becslései szerint nagyjából a tavalyi forgalom 30 százalékával kell számolnia az államnak a kompenzáció kiszámításakor.

A várható nagyságrendet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) az online regisztráció és adatszolgáltatás révén már a döntéshez szolgáltatni tudta a kormánynak, a szálláshely szolgáltató szektornak ígért kompenzáció összegével már számolhattak a döntéshozók.

A novemberi turistaforgalom egyébként hagyományosan a leggyengébb a januári és a februári után, a vendégek ilyenkor a rendezvények miatt és üzleti céllal érkeznek jellemzően, vagyis nem egy erős időszak semmisül meg, de a decemberi ünnepek belföldi turizmusa egyelőre nagyon is kétséges.

Az év vége egy második szezon szokott lenni

– fogalmazott Szigetvári József, aki arra számít, hogy amennyiben fel lehet oldani december 11 után a jelenlegi korlátozásokat,

akkor last minute formában még lehet év végén is belföldi szállásfoglalási piacról beszélni.

A kijárási korlátozások hétfői bejelentése, és a részletszabályok keddi megjelenése után a Szallas.hu ügyvezetőjének tapasztalatai szerint a következő két-három hétben teljesen le fognak állni az előre foglalások, majd amennyiben a járvány kapcsán megindulnak a pozitív hírek, várható, hogy beindulnak a jövő tavaszi keresések.

(Borítókép: AlxAustralia, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink