JÓTETT Bank – közös CSR programot indítottak a Magyar Bankszövetség tagjai

Hírek MTI

JÓTETT Bank néven közös társadalmi-felelősségvállalási programot indítottak a Magyar Bankszövetség tagjai – jelentették be hétfőn Budapesten, az Erste Bank székházában. A cél az, hogy megmutassák, a bankárok nemcsak a hitelezés vagy a pénzintézetek szolgáltatásainak fenntartásával, hanem szakértelmükkel és jótetteikkel is segítik a társadalom fejlődését.

A banki társadalmi felelősségvállalási (CSR) programok fontosságára elsőként közös véradással hívják fel a figyelmet a Banki Véradók Hetében.

2020.10.08. Zalaegerszeg. A miniszterelnökség felhívására októberben harmadik alkalommal várta a véradókat a Zala Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ. (Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap)

A Magyar Bankszövetség az Országos Vérellátó Szolgálattal (OVSZ) és a Magyar Vöröskereszttel együttműködve október 12-16. között első alkalommal rendezi meg a Banki Véradók Hetét – a JÓTETT Bank program induló eseményeként.

A cél, hogy a pénzintézetek dolgozói véradásukkal a járványhelyzet alatt is hozzájáruljanak a hazai vérkészlet fenntartásához, a betegek folyamatos ellátásához. A vérellátás biztosításához napi 1 600 – 1 800 véradóra van szükség, egy egység vérből akár 3 beteg ellátását is biztosítani lehet.

A hét folyamán több banknál szerveznek önkéntes véradást.

A kezdeményezéshez a banki vezetők és dolgozók mellett a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank több vezetője is csatlakozik. Emellett a hét során ismert közéleti szereplők is bekapcsolódnak a programba.

Jelasity Radován, az első véradásnak helyet adó intézmény, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnöke elmondta: az előzetes jelentkezések alapján több száz munkatárs vállalta, hogy részt vesz a programban. A programhét országos lesz, azoknál az intézményeknél, ahol az OVSZ most nem tud kihelyezett véradást biztosítani, a munkatársak az OVSZ területi intézeteiben tehetnek eleget vállalásuknak.

A bankszövetség elnöke szerint szimbolikus, hogy az új, karitatív program, a JÓTETT Bank elsőként éppen a koronavírus járvány idején mutatja meg, hogy a pénzintézetek képesek összefogni egy jó cél érdekében.

Hangsúlyozta: a bankszövetség elnökeként azt a célt tűzte ki maga elé, hogy növeljék a magyar bankok, a hazai bankárok reputációját, elismertségét. A közös helytállás ékes példája volt a moratórium tavaszi bevezetése és kezelése is,

hiszen a magyar bankrendszer rekordidő, tulajdonképpen egy nap alatt a teljes magyar GDP egyharmadának megfelelő, 16 ezer milliárd forintos hitelállomány tőke- és kamattörlesztését felfüggesztette,

hogy megvalósítva a kormányzat gyors segítségnyújtási tervét az ügyfelek felé a veszélyhelyzet első időszakában.

A kormány és a bankok együttműködése annyira kedvező, hogy megbeszélték, nem nyilatkoznak a moratórium meghosszabbításáról szóló javaslatról, miután azt a kormány a közeli napokban nyújtja be a parlamentnek – mondta Jelasity Radován.

Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára az első véradásnak helyet adó Erste székházban nemes ügynek nevezte a kezdeményezést.

Kiemelte: a Banki véradók hete hozzájárul a magyar egészségügyi ellátás biztonságához az egész országban, az összefogás különösen fontos olyan időszakokban, amikor a társadalom és az egészségügyi ellátórendszer jelentős kihívásokkal néz szembe.

(Borítókép: Varga Jozsef Zoltan, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink