Több lehetőségre lenne szükség a lakhatás javítására

Hírek Figyelo.hu

A drága magánpiaci és a többségükben rossz minőségű szociális bérlakások között tátongó űrt töltené be a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) csaknem egy éve közzétett új közhasznú lakásépítési programja, ha a kormány odaállna az állami támogatással elképzelt, osztrák mintára felvázolt modell meghonosítása mellé.

Ugyanakkor a családokért felelős új tárca nélküli miniszter, Novák Katalin a napokban egy olyan új otthonteremtési programot vázolt fel, amely hangsúlyozottan nem a lakásbérlést, hanem a saját tulajdonhoz jutást támogatja.

A programmal minél több családot kívánnak kedvezőbb feltételekkel önálló lakáshoz juttatni, ezzel is motiválva a családtervezést. A közhasznú bérlakásmodell viszont a megvásárolható bérlakások építését javasolja. Mint a TLE projektvezetője, Párdi Zsófia a Világgazdaságnak elmondta, szerintük az elképzelésük összhangban van a kormány demográfiai céljaival.

A piaci alapú bérleti díjakkal és a magáncégek által üzemeltetett bérlakásokkal más típusú keresletre lehetne fókuszálni

– mutatott rá Párdi Zsófia –, mégpedig főként az egyedülálló és a pályakezdő fiatalokra nagyszámú, de kisebb alapterületű lakásokkal.

A megfizethető bérleti díj és a fenntarthatóságot, bővítést garantáló állami részvétel adja a közhasznú lakásépítési program egyik alapkövét, míg a rozsdaövezeti piaci bérlakásépítésnek mások lehetnek az alapjai. A lakásépítő cégek – mint azt az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület javaslata tartalmazza – a zömében fiatal bérlőtársadalomra szabott bérházak építését pusztán az építési szabályok módosításával, egyebek között a beruházásokat megdrágító mélygarázsok elhagyásával tennék gazdaságosabbá. Emellett a tárgyi adómentes bérbeadás lehetősége a vállalkozói szektor számára beszállási pont lenne a ma még döntően a magántulajdonosok által uralt bérleti piacra.

(Borítókép: Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége a Down-szindrómás Horváth Júliával (b) és Hamza Evelinnel játszik a Kézenfogva Alapítvány fogyatékos gyermekek családban maradását vagy örökbe adását támogató szolgáltatását bemutató családlátogatáson a gyerekeket örökbe fogadó Weeber család kőbányai családi házának kertjében 2020. szeptember 23-án. (MTI/Kovács Tamás)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink